1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Pohjois-Korean uusin ohjuskoe vie YK:n turvallisuusneuvoston hätäistuntoon – mutta mitä muuta pitäisi tietää?

Kokosimme yhteen viimeisimmät käänteet Pohjois-Korean tilanteesta. Näiden juttujen avulla pääset kärryille ohjuskriisistä ja sen taustoista.

Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n elokuussa julkaisema kuva ohjuskokeesta. Kuva: Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA

Uusin Pohjois-Korean tekemä ohjuskoe saa YK:n turvallisuusneuvoston kokoontumaan perjantaina hätäistuntoon.

Kyseessä oli jo toinen kerta kuukauden sisään, kun Pohjois-Korea laukaisee ohjuksen Japanin yli. Edellinen ohjus ylitti Japanin elokuussa. Aiemmin syyskuussa maa ilmoitti testanneensa vetypommia.

Uusimmat, tähän asti tiukimmat pakotteet YK:n turvallisuusneuvosto langetti Pohjois-Korealla tämän viikon tiistaina – rangaistuksena maan kuudennesta ydinkokeesta.

Maanpuolustuskorkeakoulun Juha Kukkola ei usko, että tänään kokoontuva turvallisuusneuvosto asettaisi Pohjois-Korealle jälleen uusia pakotteita.

Mitä uusimmasta ohjustestista pitäisi ajatella?

Uusin ohjuskoe on osa vuosia jatkunutta asetestien jatkumoa eikä yhdellä kokeella ole suuria seurauksia. Mutta koe lisää riskiä sotilaalliseen konfliktiin, etenkin Pohjois-Korean lähialueella.

Maanpuolustuskorkeakoulun Juha Kukkola ja Ulkopoliittisen instituutin Elina Sinkkonen ovat yhtä mieltä siitä, että Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un haluaa turvata oman asemansa sekä oman hallintonsa jatkumisen.

– Kim Jong-un ei halua sotaa, sanoo Kukkola.

Pohjois-Korea pelaa kovilla panoksilla, ja se näyttää kannattavan

Etelä-Korean sisäministeriön ohjeet kertovat, miten toimia ydiniskun aikana. Kuva: Kuvakaappaus Washington Postin toimittajan Anna Fifieldin Twitter-tililtä.

Miltä Pohjois-Korean uhka tuntuu eteläisessä naapurivaltiossa?

Vaikka ilmapiiri Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa on viime viikkoina sähköistynyt, soittokierros muutamille eteläkorealaisille paljasti, ettei Kim Jong-un ole päässyt ainakaan heidän painajaisiinsa.

– Mutta ihmiset jatkavat silti jokapäiväistä elämäänsä, maan ulkoministeriössä työskentelevä Baek Ina kertoo.

Kuka jaksaa enää pelätä ydinsotaa? Soulissa kohistaan myrkyllisistä terveyssiteistä ja pohditaan yliopiston juhlakautta

Mitä Trump voi tehdä?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut ydinasetta kehittelevää Pohjois-Koreaa niin sotilaallisella voimalla kuin taloudellisella eristämiselläkin, mutta uhkausten toteuttaminen voi olla hyvin vaikeaa. Sotilaallisen ja taloudellisen painostuksen lisäksi Trump voi yrittää usuttaa Yhdysvaltojen liittolaisia ärhäkkäämpään politiikkaan.

Trump ärhentelee Pohjois-Korealle – todellisuudessa hyviä toimintavaihtoehtoja ei ole

Entä mitä tekee Kiina?

Pohjois-Koreaa tavataan yhä kutsua Kiinan liittolaiseksi, mutta on helppo kuvitella, että Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä juuri nyt sekä ärsyttää että turhauttaa, Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen arvioi.

Analyysi: Kiina ei tahdo katkaista Pohjois-Korean elämänlankaa – ainakaan vielä

Voisiko Pohjois-Korea luopua ydinaseestaan?

Pohjois-Koreassa vain ydinaseen uskotaan tuovan aukottomat turvatakuut, eli että Yhdysvallat ei kostoiskun pelossa uskalla hyökätä toisen ydinasevaltion kimppuun. Pohjois-Korea ei siis käsittääkseni tule mistään järjellisestä hinnasta koskaan luopumaan ydinaseesta, kirjoittaa Ylen entinen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.

Analyysi: "Pohjois-Korea ei mistään järjellisestä hinnasta tule koskaan luopumaan ydinaseesta"