Lapissa syksyn tavallinen vesitilanne

Inarijärvi on ollut muita korkeammalla. Syyssateet voivat vielä nostaa vedenpintoja.

vesivoima
Permantokosken voimala Kemijokeen laskevassa Raudanjoessa Rovaniemellä. Kemijoki Oy:n mukaan voimalan sähköntuotanto vastaa noin 2800 pinta-alaltaan 150 neliömetrin omakotitalon vuosikulutusta.
Permantokosken voimala Kemijokeen laskevassa Raudanjoessa Rovaniemellä. Kemijoki Oy:n mukaan voimalan sähköntuotanto vastaa noin 2800 pinta-alaltaan 150 neliömetrin omakotitalon vuosikulutusta. Jarmo Honkanen / Yle

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Inarijärven pinta oli viime alkuviikosta 20 senttiä tavanomaista korkeammalla mutta laskussa. Kemijoen vesivoimaloiden säännöstellyissä altaissa kuten Kemijärvessä, Lokassa ja Porttipahdassa vettä on keskimääräinen määrä.

Tarkimmin vesimääriä seuraa vesivoimateollisuus Kemijoen vesistössä.

– Vesitilanne on varsinkin pohjoisen altaiden osalta keskimääräinen eli jos verrataan viime vuoteen niin ollaan 80 senttiä alle viime kesän tason mutta taas jos lupaehdon ylärajaa mietitään niin ollaan noin metri alapuolella ihan keskimääräisessä tilanteessa, sanoo johtaja Janne Ala Kemijoki osakeyhtiöstä.

Jokiyhtiöissä arvioidaan, että vettä piisaa ensi talven sähköntuotantoon.

– Jos syksyllä tulee sateita, niin altaiden pinnat vielä on mahdollista nousevat ja tilanne paranee. Jos vettä ei tule, niin sitten ollaan ehkä hieman keskimääräisen alapuolella, mutta tällä hetkellä näyttää aivan normaalilta syystilanteelta, arvioi Janne Ala Kemijoki Oy:stä.