Hyvä paimenkoira voi korvata tilalla monta ihmistä – Lampuri: "En pärjäisi töissä ilman koiria"

Paimenkoira on välttämätön apu eläinten siirtelyssä ja kokoamisessa. Parhaat paimenkoirat kilpailevat Suomen-mestaruudesta viikonloppuna Salossa.

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Hyvä paimenkoira voi korvata tilalla monta ihmistä - katso paimenkoiran taidonnäyte
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Hyvä paimenkoira voi korvata tilalla monta ihmistä - katso paimenkoiran taidonnäyte

SALO Mustavalkoinen bordercollie viilettää pitkin vihreää peltoa. Koiran ohjaaja seisoo paikoillaan pellon päässä, viheltää pilliin ja huutaa koiralleen ohjeita.

Koira porhaltaa pellon toiseen päähän, monen sadan metrin päähän, ja alkaa kuljettaa viiden lampaan ryhmää kohti ohjaajaansa.

Matkalla on portteja, joista koiran on ohjattava lampaat oikeassa järjestyksessä. Perillä ohjaajan luona koira ja ohjaaja laittavat lampaat pieneen häkkiin ja erottavat ryhmästä kaksi merkittyä lammasta.

Kaikki tehtävät ovat sellaisia, joita tavallisissakin tilan töissä voi tulla vastaan.

Paimennuksen SM-kisoissa testataan paimenkoiran taidot. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Paimennus on monen koiran työ

Suomen Paimenkoirayhdistyksen työkoirarekisterissä on yli 2000 koiraa, joista suurin osa työskentelee maatiloilla. Koiria käytetään muun muassa lampaiden ja naudan paimentamiseen.

Koirat ovat apuna esimerkiksi silloin, kun eläimiä siirrellään laitumelta toiselle tai niitä kerätään punnituksia, kerintöjä tai muuta käsittelyä varten. Talvella koirat auttavat pitävät eläimiä paikoillaan, kun eläinsuojaan ajetaan rehua tai kuiviketta.

Koirat ovat monella tilalla elintärkeitä. Salon Hajalassa Mikkolan tilaa pitävä Peppi Laine kertoo, että yksi ihminen pystyy koiran avulla käsittelemään satoja lampaita.

– En pärjäisi ilman koiria, tai ainakin minulla pitäisi olla paljon enemmän apulaisia, Laine sanoo.

Myös somerolainen lampuri Kari Kotikoski kertoo, että he eivät millään pystyisi pitämään nykyistä lammasmääräänsä, jos koiria ei olisi. Kotikosken lammastilan pääluku on näin kesäaikaan jopa tuhat.

– Kun yksi koiristamme loukkasi jalkansa, meinasimme olla pulassa. Oli pakko vielä ottaa töihin vanhempi koira, Kotikoski kertoo.

Kari Kotikoski pyörittää lammastilaa Somerolla. Jos hänellä ei olisi paimenkoiria, lammasmäärää olisi pudotettava. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Hyvälle koiralle paimennus on luontaista

Kari Kotikoski on mukana Mikkolan tilalla järjestettävissä paimennuksen suomenmestaruuskilpailuissa. Mies kilpailee bordercollieuros Sammylla. Kaikkiaan kilpailemassa on 30 Suomen tämän hetken parasta koirakkoa.

Koiran kouluttaminen taitavaksi paimeneksi ei suju hetkessä.

– Koira on parhaimmillaan 7–8-vuotiaana, Kotikoski kertoo.

Hyvä paimenkoira on nöyrä, mutta rohkea ja itsenäinen, ja sillä on luontainen vaisto käsitellä eläimiä.

– Kun lähetän koiran hakemaan lampaita, minun ei tarvitse sen jälkeen sitä ohjata. Koira tuo lampaat minulle, vaikka en edes itse näkisi niitä. Koiralla täytyy olla oma ajatus mukana hommissa, kuvailee Kotikoski.

Peppi Laine käyttää tilansa töissä jatkuvasti koiria apuna. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Peppi Laine kertoo, että jos lampaat ovat tottuneet koiraan, ne yleensä tottelevat koiraa helposti. Jos koira tulee lampaiden eteen, lampaat ymmärtävät pysähtyä. Jos koira taas hiljentää vauhtia, lampaatkin hiljentävät vauhtia.

Kuten niin monessa muussakin asiassa, tärkeintä myös paimennuksessa on luottamus. Ohjaajan on luotettava koiraan, koiran on luotettava ohjaajaan ja myös lampaiden on luotettava koiraan.

– Niin kauan kuin koira kohtelee lampaita nätisti, ne ovat rauhallisia ja menevät siihen suuntaan, johon osoitetaan, Laine sanoo.