Vakuutusyhtiö Pohjantähdessä kuohuu: ylimääräinen yhtiökokous pui hallituksen vaihtamista

Vakuutusyhtiö Pohjantähden linja vähentää konttoreita ja vahvistaa nettiasiointia ei ilmeisesti miellytä osaa yhtiön omistajista.

Pohjantähti keskinäinen vakuutusyhtiö
Pohjantähti-yhtiön logo katolla.
Vakuutusyhtiö Pohjantähti sulki toukokuussa päättyneiden yt-neuvottelujen jälkeen yhdeksän konttoriaan eri paikkakunnilla. Siitä eivät kaikki omistajat ole pitäneet.Hannu Harhama / Yle

HämeenlinnaOsa Pohjantähti Keskinäisen Vakuutusyhtiön omistajista haluaa vaihtaa yhtiön hallituksen. Asiaa käsittelee ylimääräinen yhtiökokous, joka pidetään yhtiön pääkonttoripaikkakunnalla Hämeenlinnassa lokakuun lopussa.

Pohjantähden hallituksen puheenjohtaja Kari Välimäki kertoo, että hänen on vaikea hahmottaa taustalla olevia syitä, koska yhtiön taloustilanne on hyvä.

– Yhtiö on taloudellisesti paremmassa kunnossa kuin vuosikausiin, ehkä koskaan. Vakavaraisuus on erittäin hyvä ja maksutulon kehitys hyvä alan yleisen kehityksen vastaisesti.

Vuonna 2016 yhtiö teki 4,6 miljoonaa euroa voitollisen tilinpäätöksen. Maksutulo kasvoi 3,5 prosenttia lähes 109 miljoonaan euroon.

– Olemme tehneet kaikki muutokset, mitkä uusi vakavaraisuussäännöstö on edellyttänyt meidän tekevän, eli yhtiö on trimmattu hyvään kuntoon.

Yhtiö sulki toukokuussa päättyneiden yt-neuvottelujen jälkeen yhdeksän konttoriaan eri paikkakunnilla, muun muassa Vaasassa, Valkeakoskella ja Riihimäellä. Hämeenlinnan asiakaspalvelukeskusta taas kasvatettiin. Välimäen mukaan yhtiö varautuu vakuutusasiakkaiden asiointimuutoksiin.

– Yhä enemmän ihmiset asioivat vakuutusasioissa myös netin kautta. Siihen ollaan varauduttu. Yt-neuvottelujen yhteydessä lakkautettiin muutamia pienempiä konttoreita ja se on aiheuttanut osassa kielteisiä reaktioita, Välimäki muotoilee.

Yhtiössä on noin 340 työntekijää. Suurimmat asiakaskannat yhtiöllä on Lahden, Hämeenlinnan, Tampereen ja Jyväskylän alueilla, joissa toimintaa on harjoitettu pisimmillään jo 121 vuotta.

Hallituksen puheenjohtaja yllättyi

Ylimääräinen yhtiökokous on kutsuttava koolle, jos osakkaat, joilla on vähintään yksi kymmenesosa osakkaiden yhteenlasketusta määrästä sitä vaatii. Välimäki ei halua spekuloida sitä, onnistuuko hallituksen vaihtohanke.

– Se on yhtiökokouksen asia. Hallituksesta kukaan ei ole mukana henkilökohtaisista lähtökohdista, vaan hallitus on ollut hyvin yksimielinen ja sitoutunut linjasta ja saanut hyviä tuloksia aikaan. Yhtiö on vakaammalla pohjalla kuin koskaan, jos se ei tyydytä ja halutaan muutosta, niin sehän on asiakkaiden oikeus, kun tämä on keskinäinen yhtiö.

Välimäki sanookin olevansa todella huolestunut, jos hallituksen vaihtoa vaativien tavoitteena on yhtiön strategian muuttaminen.

– Ei minua huolestuta lainkaan vaikka muutoksia tapahtuisi, mutta jos tämä merkitsee positiivisen kehityksen muuttamista, niin totta kai olen huolissani yhtiön puolesta.

– Kyllähän tämä tuli täytenä yllätyksenä, koska ei ollut mitään faktoja, joiden perusteella tätä olisi pitänyt tehdä, mutta nyt mennään lain mukaisesti eteenpäin.

Omistajat käyttäneet ääntään ennenkin

Pohjantähdessä järjestettiin ylimääräinen yhtiökokous myös vuonna 2010, kun yhtiön liiketoiminta aiottiin myydä OP-ryhmälle. Tuolloin yhtiökokous torppasi hankkeen, hallitus erosi ja toimitusjohtaja vaihtui. Välimäki ymmärtää hyvin aiemman tilanteen.

– Se oli silloin mielestäni ihan luonnollinen reaktio, silloin oli kysymys siitä säilyykö yhtiö itsenäisenä. Silloin käytettiin samanlaista lähestymistä ja se oli selkeä ja ymmärrettävä lähtökohta.

– Nyt käytetään samanlaista ja se on ihan väärä ase minkä tahansa asian hoitamisessa omasta mielestäni ja vahingoittaa yhtiön julkista kuvaa.

Yhtiökokouksella on äänioikeus jokaisella vakuutuksenottajalla, jolla on viimeistään vuonna 2016 alkanut, voimassaoleva vakuutus. 1. syyskuuta 2017 voimassaolevaan vakuutukseen edeltävänä kalenterivuonna maksettu euro antaa yhden äänen. Mitä omistajat haluavat, jää nähtäväksi.

– On jäänyt epäselväksi, mikä tässä on tavoitteena. Kun sitä on yritetty selvittää, niin siellä on ollut erilaisia huhuja ja ne on kumottu ja taas on noussut uusia huhuja. Tämä on ollut varjonyrkkeilyä, kun ei tiedä, mikä on todellinen syy siellä taustalla, harmittelee Välimäki.