1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkki, Iran ja Venäjä lähettävät sotilastarkkailijoita Syyriaan

Syyriaan perustetut ns. de-eskalaatioalueet ovat selvästi rauhoittaneet maan sisällissotaa.

Syyria
kaksi sotilasta panssarivaunun kyydissä
Venäläisiä sotilasasiantuntijoita Palmyrassa.Sergei Bobylev / AOP

Turkki, Venäjä ja Iran alkavat yhteisvoimin valvoa Syyrian sisällissodan tulitaukoa. Kukin maa lähettää Syyriaan 500 tarkkailijaa. Venäjän henkilöstö tulee koostumaan sotilastarkkailijoista. Tarkkailijoiden saapumisella on Syyrian hallituksen hyväksyntä.

Nämä maat, jotka käyttävät itsestään nimeä "Syyrian takaajamaat", sopivat toukokuussa ns. de-eskalaatioalueiden perustamisesta. De-eskalaatioalueet ovat Syyrian sisällä sijaitsevia alueita, joita hallitsevat kapinalliset.

Alueita on perustettu neljä, joista kolme sijaitsee Syyrian eteläosassa. Niitä valvovat venäläiset sotilaspoliisit.

Kazakstanin Astanassa tehdyn uuden sopimuksen mukaan takaajamaat alkavat valvoa yhteistoimin Syyrian luoteisosassa olevaa, kaikkein suurinta de-eskalaatioaluetta.

Idlibin maakunnassa oleva alue on ollut koko sisällissodan ajan kapinallisten hallussa. Vahvin kapinallisryhmä alueella on nyt al-Qaida-terroristeihin yhteyksissä oleva ääri-islamilainen al-Nusran rintama.

Sisällissota rauhoittunut, Isistä lukuunottamatta

Takaajamaiden tarkkailijat valvovat de-eskalaatioalueiden rajoja ja estävät yhteenotot hallituksen joukkojen kanssa.

De-eskalaatioalueiden perustamisella on ollut erittäin suuri rauhoittava vaikutus Syyrian sisällissotaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rights. Sotatoimien, ja sitä kautta kuolonuhrien määrä on vähentynyt selvästi.

Isis-terrorijärjestö ei ole mukana toukokuun tulitaukosopimuksessa ja sota sitä vastaan jatkuu.

De-eskalaatioalueiden on määrä olla määräaikaisia. Aluksi määräaika on kuusi kuukautta.

Takaajamaat vakuuttavat, ettei alueiden perustaminen merkitse Syyrian jakamista osiin.

De-eskalaatioalueet sijaitsevat (siirryt toiseen palveluun) Idlibin maakunnan lisäksi Damaskuksen Ghoutan kaupunginosassa, Homsin kaupungin pohjoispuolella sekä Syyrian eteläosassa. Israel on vastustanut kiivaasti iranilaisten joukkojen tuloa rajalleen, mutta vastalauseita ei ole huomioitu, kertoo Haaretz-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Tass, Reuters

Lue seuraavaksi