1. yle.fi
  2. Uutiset

Vähävaraisia auttavan Facebook-ryhmän apua kaivataan kipeästi: "Äidit itkevät onnesta, kun jääkaapissa on muutakin kuin valo"

Tuloerot ovat kasvussa. Yhä useammin köyhät etsivät apua sosiaalisen median kautta, kun rahaa ei ole edes ruokaan.

köyhyys
Ostoksia
Kalevi Rytkölä / Yle

Eläkeläispariskunnan rahat eivät lääkärikäyntien jälkeen riitä ruokaan, vaikka he koettavat saada lisää rahaa pulloja keräämällä. Työtön kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti ei pysty ostamaan täishampoota, mutta koko perheen hiukset pitäisi täiden vuoksi pestä.

– Avun tarve on kasvanut koko ajan. Yhteiskunta ei auta tarpeeksi eikä riittävän nopeasti, sanoo Tanja Matthews.

Matthews on yksi pääkaupunkiseudulla toimivan Apuna ry Avustus -ryhmän ylläpitäjistä. Ryhmä välittää Facebookissa avun tarvitsijat ja auttajat yhteen. Ryhmän sivuilla julkaistaan tieto avun tarpeesta, ja vapaaehtoiset voivat tarjota apuaan.

– Äidit itkevät onnesta, kun muutamaksi päiväksi jääkaapissa on muutakin kuin valo, Tanja Matthews sanoo.

Apua tarvitsevia riittää. Yle kertoi perjantaiaamuna, että tuloerot Suomessa kasvavat ja ero rikkaiden ja köyhien välillä on kasvamassa aiempaa suuremmaksi. Facebook-ryhmän kautta saa apua pahimman yli, kun elämä syystä tai toisesta keikahtaa eikä yhteiskunnan apu ole riittävän nopeaa. Vastaavia vapaaehtoisryhmiä toimii muuallakin.

Kuvakaappaus Apuna Ry:n Facebook-sivuilta.
Kuvakaappaus Apuna Ry:n Facebook-sivuilta

Ruokaa ja koulureppu lapsiperheelle, lääkärikyytejä eläkeläisparille

Matthews kertoo esimerkin tavallisesta avun hakijasta, jolle apua tarjottiin pariksi kuukaudeksi: Työtön yksinhuoltajaäiti, jonka lapsi sairastaa epilepsiaa. Rahat ovat niin vähissä, etteivät ne riitä kolmen hengen perheen ruokaan ja hygieniatarvikkeisiin. Myös lasten kengät ovat jääneet pieniksi.

– He saivat meiltä paljon ruoka-apua. Molemmille lapsille löytyi kengät, ja tyttö sai kouluun ihan uuden koulurepunkin, Tanja Matthews kertoo.

Eläkeläispariskunta puolestaan tarvitsi ruoka-apua. Heille on järjestetty myös lääkärikyytejä, sillä julkisilla kulkuneuvoilla kulkeminen on heille hyvin raskasta. Lisäksi he ovat saaneet ryhmän kautta ystäviä.

Kymmenet perheet saavat Apuna ry:n kautta ruoka-apua kuukausittain. Hakemuksia tulee avun tarvitsijoilta päivittäin. Niitä on karsittava, sillä apu halutaan kohdistaa kaikkein pahimmassa tilanteessa oleville. Pienempää apua, esimerkiksi lasten nopeasti tarvitsemia vaatteita, saavat kuukausittain kuitenkin sadat perheet. Vaikkapa talvihaalaria tai imuria voi pyytää ja lahjoittaa ryhmän kautta.

"Meillä ei ollut penniäkään rahaa"

Viime vuoden keväänä Tanja Matthews joutui turvautumaan väliaikaiseen apuun itsekin. Hänen miesystävänsä kuoli yllättäen, minkä seurauksena perhe joutui surun lisäksi suuriin talousvaikeuksiin. Merkonomiopintoihin saatu tuki lakkasi, sillä surun keskellä hän ei pystynyt suorittamaan opintojaan. Matthewsin oli teini-ikäisten lastensa kanssa myös vaihdettava asuntoa.

– Meillä ei ollut penniäkään rahaa. Tapasin lukuisia auttajia, jotka toivat kotiimme ruoka-apua. He toivat lapsilleni vaatteita. Lapset saivat myös Linnanmäki-rannekkeet, joista he olivat aivan innoissaan. Saimme huonekalujakin, Tanja Matthews kertoo.

Avun pääpaino on siinä, että pöytään saadaan lämmintä ruokaa ja ylle ehjät vaatteet, mutta pienellä luksuksellakin voidaan joskus saada paljon iloa aikaan, varsinkin lapsille. Rahaa Facebook-ryhmässä ei sen sijaan voida kerätä.

– Olemme saaneet lahjoittajilta leffalippuja. Ja vaikka synttärikakkuja lapsille, jos siihen ei ole varaa.

Vapaaehtoiset ovat hankkineet lapsille myös rannekkeita Linnanmäelle. Kesällä moni lapsi pääsi vapaaehtoisten avustuksella Muumimaailmaan. Näistä lapset ovat saaneet hurjasti riemua.

Lue seuraavaksi