Islannin hallitus kaatui pedofiilin kunnianpalautukseen

Pääministerin isä haki pedofiilille kunnianpalautusta.

Islanti
Islannin hallituspuolueiden johtajat. Valoisa tulevaisuus -puolueen Ottarr Proppe, pääministeri Bjarni Benediktsson ja Uudistuspuolueen Benedikt Johannesson
Islannin hallituspuolueiden johtajat. Valoisa tulevaisuus -puolueen Ottarr Proppe, pääministeri Bjarni Benediktsson ja Uudistuspuolueen Benedikt JohannessonBirgir Thor Hardarson / EPA

Islannin vain yhdeksän kuukautta koossa ollut hallitus on kaatunut pienen Valoisa tulevaisuus -puolueen päätettyä erota koalitiosta.

Valoisa tulevaisuus sanoo pääministeri Bjarni Benediktssonin pimittäneen kahden kuukauden ajan tietoa isänsä oudoista toimista pedofiilin auttamiseksi. Puolue sanoo menettäneensä luottamuksen pääministeriin.

Kohun taustalla on Islantia vuonna 2004 ravistellut pedofiiliskandaali. Tuolloin islantilaismies sai viiden vuoden vankeustuomion, koska oli 12 vuoden ajan lähes joka päivä raiskannut tytärpuolensa.

Islannin lain mukaan rikollinen, joka on kärsinyt rangaistuksensa, voi anoa kunniansa palauttamista. Pääministerin isä Benedikt Sveinsson oli allekirjoittanut suosituskirjeen, jossa anottiin pedofiilin maineen palauttamista ja hänen rikosrekisterinsä puhdistamista.

Valoisa tulevaisuus -puolue pitää hallussaan kolmea paikkaa Islannin 63-paikkaisessa parlamentissa, Althingissa. Benediktssonin hallituksella oli pienin mahdollinen enemmistö, 32 paikkaa.

Valoisan tulevaisuuden erottua Islannin poliittisella johdolla on kolme vaihtoehtoa: hallitus voi alkaa tehdä yhteistyötä jonkin muun puolueen kanssa, presidentti voi antaa määräyksen uuden hallituksen muodostamiseksi tai maassa järjestetään uudet vaalit.

Toisen hallituspuoleen, Uudistuspuolueen puheenjohtaja Benedikt Johannesson on jo esittänyt toiveen uusista vaaleista.

Pääministeri Benediktsson toivoo, että uudet vaalit pidettäisiin marraskuussa.

Lähteet: AFP, AP