Toimittajalta: Mahdottoman ratkaisun edessä – tuetko terrorismia vai annatko maanmiehesi kuolla?

Jos valtio valehtelee panttivankien vapauttamisesta, mistä muusta se saa valehdella? kysyy ulkomaantoimittaja Pauli Lahti.

Abu Sayyef -terroristijärjestö vapautti norjalaisen Kjartan Sekkingstadin (oik.) Filippiineillä syyskuussa 2016 vuoden vankeuden jälkeen.

Kun länsimainen ihminen joutuu kaapatuksi, seurauksena on massiivinen pelastusoperaatio. Valtioiden velvollisuus on huolehtia kansalaisistaan.

Terroristit vaativat rahaa. Länsimaat ovat kuitenkin allekirjoittaneet keskenään monia sitoumuksia, ettei terrorismia tueta millään tavalla.

Mitä siis tehdä?

Jos valtio alistuu kiristykseen ja maksaa lunnaat, se voi olla melkoisen varma, että terroristit vapauttavat panttivangin. Terroristit eivät halua kuivattaa hyvin tuottavaa tulonlähdettään.

Ongelma: Valtio tulee tukeneeksi tulevia terrori-iskuja ja rikkoo samalla itse tekemiään sopimuksia.

Jos taas valtio, tai mikään muu taho, ei maksa vaadittuja lunnaita, panttivanki joutuu suurella todennäköisyydellä teloitetuksi.

Terrorismiasiantuntijat pitävät selvänä, että useimmat länsimaat maksavat kansalaisensa vapaiksi sieppaajien käsistä.

Ongelma: Valtio joutuu jälkikäteen valehtelemaan kansalaisilleen, koska se ei voi julkisesti ilmoittaa rikkoneensa kansainvälisiä sitoumuksiaan.

Se saattaa olla pieni hinta ihmishengestä, mutta tässäkin on iso periaatteellinen ongelma.

**Jos valtio valehtelee **panttivankien vapauttamisesta, mistä muusta se saa valehdella?

_Lue lisää aiheesta: _