Puolan hallitus alkaa valvoa kansalaisjärjestöjä

Uusi laki luo järjestelmän kansalaisjärjestöjen tukemiseksi. Oppositio ja ihmisoikeuksien valvojat uskovat, että kansalaisjärjestöihin alkaa kohdistua poliittista painostusta.

kansalaisjärjestöt
Puolan oikeusasiamies Adam Podnar puhuu parlamentissa.
Puolan oikeusasiamies Adam Podnar puhuu parlamentissa heinäkuussa 2017.Jacek Turcyk / EPA

Puolan parlamentti on hyväksynyt lain, jolla luodaan järjestelmä valvomaan kansalaisjärjestöjen toimintaa.

Lain on saatava vielä parlamentin ylähuoneen sekä presidentti Andrzej Dudan hyväksyntä. Molemmat ovat viestittäneet kannattavansa lakia.

Lain avulla perustetaan kaksi elintä, joiden varsinainen tehtävä on jakaa valtion rahoitusta kansalaisjärjestöille.

Pääministerin toimiston alainen Kansalaisyhteiskunnan kehittämiskeskus suorittaa varsinaisen tehtävän. Johtavista virkamiehistä koostuva Julkisten asioiden komitea valvoo keskuksen työtä. Komitean puheenjohtajana toimiva ministeri nimittää kehittämiskeskuksen johtajan.

Puolan kulttuuriministeri Piotr Glinski kertoi tänään perjantaina toimittajille, että uusi organisaatio selvittää järjestöjen tarpeet ja avustaa etenkin pieniä paikallisjärjestöjä, jotka eivät ole saaneet riittävästi tukea aiemmin.

Puolan opposition mukaan maan oikeistohallituksella on taka-ajatuksia kansalaisjärjestöjen suhteen.

– Kansalaisjärjestöihin kohdistuva hallituksen valvonta merkitsee ainoastaan yritystä lakkauttaa ne, sanoo keskustalaisen maanviljelijöiden puolueen kansanedustaja Krystian Jarubas.

Myös ihmisoikeuksien valvojat ovat epäileväisiä.

Puolan oikeusasiamies Adam Bodnar sanoi jo heinäkuussa, että eräät lakiin liittyvät säädökset rikkovat Ety-järjestön ja Euroopan neuvoston selkeästi määriteltyjä normeja. Bodnarin mukaan laki ei myöskään estä kansalaisjärjestöihin kohdistuvaa poliittista painostusta.

Ihmisoikeusjärjestö Helsinki Foundation for Human Rights sanoo, että "laki muodostaa systemaattisen riskin Puolan kansalaisjärjestöjen toiminnalle ja itsenäiselle kehitykselle".

Lähteet: AFP