1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsin politiikka

Ruotsin puolustusministeri Ylelle: Aurora-sotaharjoitus ei lisää jännitystä

Puolustusministeri Hultqvistin mukaan Ruotsi aikoo kuulla kumppanimaitaan ennen kuin maa päättää kannastaan YK:n ydinaseriisuntasopimukseen.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.

TUKHOLMA Puolustusministeri Peter Hultqvist on elänyt poliittisessa paineessa seitsemän viikkoa. Hultqvistia uhkasi lähtö hallituksesta IT-skandaalin takia.

Tällä viikolla selvisi, että oikeisto-opposition rivit hajosivat, ja ensi tiistaina pidettävän epäluottamusäänestyksen erouhka väistyi.

– Olen koko ajan tiennyt, että tapa, jolla puolustusministeriössä toimittu, on ollut oikea.

Puolustusministeri voi nyt keskittyä Ruotsissa käynnistyneeseen mittavaan Aurora-sotaharjoitukseen. Auroraan osallistuu parikymmentä tuhatta sotilasta kahdeksasta maasta. Suomen joukkojen vahvuus on 300.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja puolustusministeri Peter Hultqvist tutustuivat Aurora 2017-sotaharjoitukseen perjantaina Bergassa. Kuva: Jessica Gow / EPA-EFE

Harjoituksella on Ruotsille suuri merkitys. Se vahvistaa Ruotsin omaa puolustusta ja samalla kansainvälistä yhteistyötä läheisten kumppanien kanssa.

– Meillä on yhä syvempi yhteistyö Suomen kanssa. Suomi on maa, jonka kanssa meillä on syvimmät suhteet. Haluamme kehittää yhteistyötä askel askeleelta, Hultqvist sanoo.

Aurora ei lisää jännitystä

Samaan aikaan Venäjällä on meneillään mittava Zapad-harjoitus. Samanaikaisten sotaharjoitusten on pelätty lisäävän jännitystä alueella, mutta Hultqvistin mukaan Aurora ei lisää jännitystä.

Kuva: Bjorn Larsson Rosvall / TT / EPA-EFE

– Meidän harjoituksemme tavoite on puolustaa Ruotsia. Harjoitus on täysin puolustuksellinen. Meillä ei ole minkäänlaisia hyökkäyksellisiä tarpeita, vaan haluamme korostaa Ruotsin alueellista koskemattomuutta. Se on tärkeä turvallisuuspoliittinen signaali, Hultqvist sanoo.

Aseriisuntasopimus herättää kysymyksiä

Yhdysvaltain joukot ovat ensimmäistä kertaa harjoittelemassa Ruotsin maaperällä. Sotaharjoituksen alla Ruotsissa on herännyt kiivas keskustelu maan aikeista allekirjoittaa YK:n ydinaseriisuntaa koskeva sopimus. Ydinasemaat, kuten Yhdysvallat, vastustaa sopimuksen ratifiointia.

Ruotsissa sopimusta on halunnut edistää erityisesti ulkoministeri Margot Wahlström.

Kuva: Bjorn Larsson Rosvall/TT / EPA-EFE

Yhdysvallat on varoittanut, että sopimuksen allekirjoittaminen voi haitata Ruotsin ja Yhdysvaltojen tiivistynyttä puolustusyhteistyötä. Suomi ei ole ollut sopimushankkeessa mukana, ja Ruotsin linja on herättänyt osin ihmetystä myös Suomesssa.

Ruotsin hallitus on yrittänyt tyynnyttää poliittisesti hankalaa keskustelua ilmoittamalla selvittävänsä asiaa.

– Olemme yhteydessä kaikkiin kumppaneihimme ja kuuntelemme heidän näkemyksiään. Sen jälkeen on aika palata siihen, minkä kannan otamme. Minusta on tärkeä osoittaa, että ydinaseet ovat ongelmallisia, Hultqvist sanoo.

Aurora sotaharjoitus jatkuu ensi viikolla, jolloin harjoituksen päähuomio on Itämeren puolustuksen kannalta strategisesti tärkeässä Gotlannissa.