1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ig Nobel -palkinto

Ovatko kissat nestettä? Huumorinobelit on jälleen jaettu

Ig Nobel -palkinnot myönnetään tutkimuksille, jotka saavat nauramaan ja sitten ajattelemaan.

Ig Nobel -palkinto
Kissanpentu makoilee lavuaarissa.
Risto Koskinen / Yle

Lavuaarissa istuva kissa voi mukautua täydellisesti pesualtaan muotoon samaan tapaan kuin vesi asettuu lasiin, tämän huomasi tutkija Marc-Antoine Fardin. Tutkimuksessaan Fardin laski muun muassa, kuinka kauan kissalla kestää mukautua lavuaarin tai kulhon muotoon, kun pörröinen lemmikki sellaiseen istahtaa. Apunaan Fardin käytti fysiikan teorioita, joilla selvitetään nestemäisten aineiden muodonmuutoksia.

Tutkimuksen lopputulos? Kissa voi teoriassa olla joko nestettä tai kiinteää olomuotoa. Pienessä tilassa kissa käyttäytyy kuin neste ja täyttää tilan erinomaisen tarkasti. Tutkimus toi Fardinille fysiikan Ig Nobel -palkinnon. Palkinnot myönnetään tutkimuksille, jotka saavat nauramaan ja sitten ajattelemaan.

Yörauha kotiin didgeridoon soittamisella

Rauhan kategoriassa Ig Nobel -palkinto myönnettiin tutkimukselle, jossa selvisi, että didgeridoon soittaminen lieventää uniapneaa. Öinen kuorsaaminen vähenee, kun ryhtyy soittamaan aboriginaalien puhallinsoitinta.

Eräs tutkimusryhmä selvitti magneettikuvauksella, miksi jotkut ihmiset vihaavat niin paljon juustoa, tutkimus toi lääketieteen huumorinobelin. Anatomian palkinto myönnettiin tutkimukselle, joka selvitti, miksi vanhoilla miehillä on niin suuret korvat. Maanvetovoima venyttää niitä, selvensi tutkimus.

Psykologian palkinnon tuoneessa tutkimuksessa tarkasteltiin identtisten kaksosten kykyä tunnistaa valokuvia toisistaan. Tutkimuksen mukaan he tunnistivat itsensä ja toisensa yhtä heikosti kuin ulkopuolisetkin – ainakin jos valokuva näytettiin pikaisesti.

Kaikki voittajat ja palkitut teokset löytyvät palkinnot myöntävän Epätodennäköisen tieteen seuran sivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi