1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Paula Risikko

Risikko Ykkösaamussa: Viime vuosina estetty monia iskuja, poliitikoihin kohdistunut suunnitelma oli vuoden 2012 tienoilla

Sisäministerin mukaan poliisi on pystynyt estämään iskuja viranomaisten yhteistyöllä ja vinkkien perusteella. Poliisin seurannassa on Risikon mukaan yli tuhat henkilöä.

Ykkösaamu
Ykkösaamu

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan Suomessa on pystytty estämään monta iskua viime vuosina. Risikon mukaan eilen perjantaina julkisuuteen tullut poliittisia päättäjiä vastaan suunniteltu isku oli määrä toteuttaa vuoden 2012 tienoilla.

– Sen jälkeen on tullut monta muuta, jotka on pystytty estämään, kuten kouluampumisia, Risikko sanoi tänään lauantaina Ylen TV 1:n Ykkösaamussa.

Sisäministerin mukaan poliisi on pystynyt estämään iskuja hyvällä viranomaisten välisellä yhteistyöllä ja vinkkien perusteella.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi eilen perjantaina, että poliisi on estänyt iskusuunnitelman, jonka kohteena oli poliittisia päättäjiä. Kolehmaisen mukaan kyse oli parin vuoden takaisesta suunnitelmasta, joka oli "todellinen uhka".

Risikko huomautti, ettei ollut itse sisäministerinä suunnitellun iskun aikaan. Hän sanoi olevansa itsekin mediatietojen varassa suunnitellun iskun yksityiskohtien suhteen.

Risikko kertoi kuitenkin keskustelleensa asiasta poliisiylijohtajan kanssa.

"Poliisilla yli tuhat seurattavaa"

Risikko muistutti Ykkösaamussa että terrorismin vastaisia toimia on tiukennettu jo ennen Turun puukotusiskua. Ministerin mukaan Suomessa on tällä hetkellä yli tuhat henkilöä, joiden toimia poliisi seuraa.

– Suojelupoliisilla on erityisseurannassa arviolta 350 henkilöä ja keskusrikospoliisilla toinen mokoma. Täytyy kuitenkin muistaa että on hyvin erilaisia syitä, miksi he ovat joutuneet seurattavien listalle. Erityisesti tämä suojelupoliisin lista koskee yhteyksiä terroristijärjestöihin.

Turun puukotusiskun jälkeen poliisi on myös tarkistanut tapaa, jolla yleisövihjeitä käsitellään. Suojelupoliisi oli saanut Turun iskun pääepäillystä vihjeen jo vuoden alussa, mutta ei ottanut häntä seurantaan. Myös keskusrikospoliisi ja paikallispoliisi päätyivät samaan arvioon, muistutti Risikko.

– Nyt tätä prosessia on arvioitu ja suojelupoliisi ja poliisihallitus ovat toimittaneet meille ehdotukset siitä mitä vielä pitää tehdä, ja tämä käydään tosi tarkkaan läpi ministeriössä.

Risikko: Huhtasaaren lausunto islamisaatiosta pelottelua

Puoluejohtajat julkaisivat viime viikolla yhteisen kannanoton, jolla halutaan hillitä Turun puukotusiskun jälkeen kiihtynyttä ja kärjistyvää keskustelua sisäisestä turvallisuudesta ja turvapaikanhakijoista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari tarkensi seuraavana päivänä että perussuomalaiset tuomitsevat terroristien vihapuheen suomalaisia ja länsimaisia arvoja kohtaan ja arvioi islamisaation etenevän.

Risikko pitää Huhtasaaren puheita pelotteluna.

– Kyllähän tässä on siitä kysymys että nyt on otettu joku uskontokunta luupin alle erään puolueen taholta ja pelotellaan sillä, hän arvioi Ykkösaamussa.

– Minä lähtisin siitä, kuten pääministeri Sipiläkin on sanonut, että Suomi on avoin yhteiskunta. Meillä on uskonnonvapaus ja haluamme turvata, tottakai, suomalaisten turvallisuuden, mutta emme voi antaa sellaista kuvaa että hyväksyisimme vain jonkinlaiset ihmiset, ei.

"Keskusteluilmapiiri kärjistyy"

Sisäministeri kertoi huomanneensa Turun iskun jälkeisen keskusteluilmapiirin kärjistymisen "toreilla ja turuilla". Monet ovat tulleet kahdenkeskisesti kertomaan etteivät enää uskalla sanoa mielipidettään, koska pelkäävät tulevansa leimatuiksi.

Vihapuhetta hän pitää uhkana sisäiselle turvallisuudelle, sillä siitä on lyhyt matka väkivaltaan.

Poliisin resursseja vihapuheeseen puuttumiseen on jo lisätty, mutta siihen saatetaan tarvita myös uutta lainsäädäntöä, arvioi Risikko Ykkösaamussa.