Auschwitzin museolle ainutlaatuinen kokoelma: Pahamaineisen Sonderkommandon selviytyjän maalaukset näyttävät keskitysleirin kauhut

Vangeista koostuvien erityiskomennuskuntien tehtävä oli hävittää kaasukammioissa tapettujen ruumiit.

keskitysleirit
David Olere: Omakuva
David Olere: OmakuvaAuschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseo

Natsien toisen maailmansodan aikaan perustamissa kuolemanleireissä karmivista kohtaloista karmivin oli varattu Sonderkommandoille,

erityiskomennuskunnille. Vangeista, useimmiten juutalaisista, koostuvien ryhmien tehtävä oli hävittää kaasukammioissa surmattujen ihmisten ruumiit.

Lopulta sama kohtalo odotti myös Sonderkommandon jäseniä. Muutaman kuukauden välein natsit vaihtoivat komennuskunnan miltei kokonaan. Uusien jäsenten ensimmäinen tehtävä oli hankkiutua eroon edellisen ruumiista.

Kaikista tuhansista miehistä, jotka Sonderkommandoissa toimivat, vain alle kaksikymmentä selvisi sodasta.

Keskitysleirimuseo sai merkittävän kokoelman

Yksi selvinneistä oli juutalainen taidemaalari David Olère, joka päätyi Auschwitzin keskitysleirille Puolassa marraskuussa 1943. Puolassa syntynyt ja ennen sotaa Ranskaan muuttanut Olère (s. 1902) työskenteli leirin erityiskomennuskunnassa aina sen tyhjentämiseen saakka tammikuussa 1945.

Vaikka monen Sonderkommandon selviytyjän tarina on kerrottu kirjoissa, on Olère ainoa, joka kuvasi kokemuksiaan kuvin. Ja nyt Auschwitzin keskitysleirimuseo on saanut kokoelmaansa 18 maalausta, joissa hän sodan jälkeen kuvasi keskitysleirin kauhuja. Hankinta on tehty Puolan kulttuuriministeriön tuella.

– Hänen teoksillaan on ainutlaatuinen arvo kansanmurhan historiaa kuvittavina dokumentteina, kertoo keskitysleirimuseon johtaja Piotr Cywiński museon verkkosivuilla alkuviikosta julkaistussa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

– Niissä näkee sekä Sonderkommandon työn arkipäivän ja [sen aiheuttaman] trauman syvyyden, mutta myös synkimmistä synkimmän kohtalon eläneen ihmisen elämänhalun.

Olère esiintyy usein itse teoksissaan, ja monessa, kuten tämän jutun pääkuvassa, näkyy hänen käteensä tatuoitu vankinumero 106144.

Sodan jälkeen Olère muutti Pariisiin, missä kuoli vuonna 1985 (siirryt toiseen palveluun).

Useampia Olèren maalauksia voi tutkia Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseon verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Sonderkommandojen muistelmista on suomeksi käännetty kreikanjuutalaisen Shlomo Venezian Sonderkommando – tarinani Auschwitzista (Like 2008).