Zimbabwen oppositiojohtaja sairaalahoitoon ulkomaille – Alkoi oksentaa rajusti lounaan jälkeen

Morgan Tsvangirai oli osallistumassa kokoukseen, jossa oppositio suunnitteli presidentti Mugaben lyömistä ensi vuoden vaaleissa.

Zimbabwe
Zimbabwelainen oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai puhui kannattajilleen vuonna 2016.
Zimbabwelainen oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai puhui kannattajilleen vuonna 2016.Aaron Ufumeli / EPA

Zimbabwen merkittävin oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai, 65, on lennätetty sairaalahoitoon Etelä-Afrikkaan.

Zimbabwelaisen News Day -sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Tsvangirai alkoi oksentaa torstai-iltana lounaan jälkeen Kodomassa lähellä maan pääkaupunkia Hararea. Tsvangirain johtama oppositiokoalitio MDC oli kokoustamassa kaupungissa ensi vuoden vaaleihin liittyen.

Oppositiojohtaja ilmoitti viime vuonna sairastavansa paksusuolen syöpää. Tsvangirain nyt saama oksennuskohtaus ei liity syöpähoitoihin, sanoi uutistoimisto Reutersille puhunut puoluelähde.

– Hän on ollut tiputuksessa ja happilaitteissa ja oksentaa rajusti, News Day -lehden oppositiolähteet sanoivat ja totesivat pelkäävänsä presidentin hengen puolesta.

Tsvangirai johtaa laajaa MDC-oppositiokoalitiota, joka muodostaa vastavoiman itsevaltaiselle 93-vuotiaalle presidentille Robert Mugabelle.

Tsvangirain on määrä haastaa Zimbabwea 30 vuotta hallinnut Mugabe vaaleissa ensi vuonna. Oppositio on syyttänyt maan johtoa siitä, että äänestäjien rekisteröintiijärjestelmä on huonosti valmisteltu ja vaalitulosta voidaan manipuloida, kertoo News24 -sivusto (siirryt toiseen palveluun). Vaaleissa aiotaan käyttää sähköisiä äänestyslaitteistoja.

Sähköinen äänestys on aiheuttanut ongelmia monissa Afrikan maissa, viimeksi Keniassa, jonka vaalitulos mitätöitiin. The Ulkopolitistin (siirryt toiseen palveluun) mukaan vaalijärjestelmien sähköistäminen vaikeuttaa muun muassa vaalitarkkailijoiden työtä.

Lisää Zimbabwesta:

Robert Mugaben vaimoa epäillään nuoren mallin pahoinpitelystä hienostohotellissa

Zimbabwen parlamentti hyväksyi presidentille lisää valtaoikeuksia

Lähteet: Reuters, AFP