Risikon mukaan EU painostaa Suomea nostamaan pakolaiskiintiötään – Terho: "Emme muuta näkemystä muotien mukaan"

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mielestä hallituksen olisi syytä harkita vielä uudelleen pakolaiskiintiön nostamista. Sinisten Sampo Terho ei lämpene ajatukselle.

Pakolaiskiintiö
Syyrialalaislapsia pakolaisleirillä Presevossa Serbiassa
Djordje Savic / EPA

Sisäministeri Paula Risikko nosti Ylen Ykkösaamussa uudelleen esiin hallituksessa kiistaa herättäneen ehdotuksen pakolaiskiintiön nostamisesta.

Risikko esitti jo viime keväänä Suomen vuosittaisen pakolaiskiintiön nostamista kolmella sadalla 1050:een, mutta ehdotus ei saanut hallituksessa tulta alleen.

Risikko arvioi Ykkösaamun haastattelussa, että nyt paine Suomea kohtaan kasvaa myös EU:n suunnasta.

– Kun kuulin komissiota torstaina niin kyllä komission tavoite on, että jokainen maa ottaisi vastaan enemmän pakolaisia. [Komissio] tulee varmasti muistuttamaan meitä, että olemmeko nyt aivan varmoja, ettemme auttaisi tällä lailla, Risikko sanoi.

Risikko osallistui EU:n sisäministerien kokoukseen torstaina Brysselissä.

Risikon mukaan pakolaiskiintiön korottaminen parantaisi Suomen neuvotteluasemia syksyllä, kun vastuunjaosta käydään keskusteluja EU-jäsenmaiden kesken.

– Kun syksyllä tätä vastuunjakoa pitää todella tehdä niin nämä maat ovat neuvotteluasemissa kyllä siinä, kun vastuuta jaetaan oikeasti, Risikko sanoi.

Suomen pakolaiskiintiö nostettiin Syyrian tilanteen vuoksi 1050:een vuosiksi 2014 ja 2015, mutta tämän jälkeen se palautettiin takaisin 750:ään.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi tällä viikolla Ylen haastattelussa, että Suomen osuus kiintiöpakolaisista voitaisiin nostaa väliaikaisesti 2 000 pakolaiseen.

Terho: En ole tuntenut minkäänlaista painetta

Perussuomalaisista irtautunut sininen hallitusryhmä on tähän asti torjunut pakolaiskiintiön nostamisen.

Hallitusryhmän vetäjä Sampo Terho oudoksuu Risikon puhetta EU:n suunnalta tulevasta paineesta.

– Minä en ainakaan Eurooppa-ministerinä ole kokenut minkäänlaista painetta, Terho sanoi Ylelle lauantaina.

Terhon mukaan kiintiön nostamisesta voidaan keskustella vasta kun maahanmuuttojärjestelmän kustannukset on saatu hallintaan.

Lisäksi Terhon mielestä olisi järkevää, että turvapaikkahakemukset käsiteltäisiin jo pakolaisten lähtöalueilla.

– Jos turvapaikkahakemukset käsitellään Euroopan ulkopuolella, se on merkittävä askel kohti järjestelmää, jossa pakolaiskiintiön nostaminen on myös mahdollista.

– Emme muuta näkemystä eurooppalaisen painostuksen tai muotien mukaan. Meillä on hyvä hallitusohjelma, joka on ottanut asiaan kantaa. Noudatamme hallitusohjelmaa, josta on sovittu ellei sitten tule merkittäviä muutoksia olosuhteisiin.

Sipilän hallituksen ohjelmassa todetaan, että kiintiöpakolaisten määrä pidetään ainakin viime vuosien tasolla.