1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapsesi ottaa mallia sinusta – 10 vinkkiä: kiinnitä näihin asioihin huomiota lapsen netinkäytössä

Netissä vietetyn ajan laskemisen sijaan olisi parempi kiinnittää huomiota siihen, millaiset jutut lasta netissä kiinnostavat.

Lapset ja nuoret
Nuoret tutkivat kännyköitään.
Tiina Jutila / Yle

Lasten netissä viettämästä ajasta ollaan huolissaan monessa perheessä.

– Enemmän kannattaisi huolestua siitä, jos ei tiedä mitä lapsi netissä tekee, mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja Mannerheimin Lastensuojeluliitosta sanoo.

Tekniset sovellukset lapsen netinkäytön seuraamiseen ja rajoittamiseen eivät myöskään takaa lapsen turvallista netinkäyttöä. Tärkeintä on keskustella ja sopia yhdessä pelisäännöt.

– Lasten mediankäytön valvonta on jatkuvaa tasapainoilua vanhempien suojelunhalun ja lasten oikeuksien välillä, Rahja sanoo.

Rauna Rahja listasi vinkkejä lasten netinkäytöstä huolestuneille vanhemmille.

10 vinkkiä, joilla voi yrittää ohjata lapsen netinkäyttöä

1. Kiinnitä huomiota omaan mediakäyttäytymiseesi. Lapsi katsoo mallia netinkäyttöönsä sinusta

2. Ole aidosti kiinnostunut siitä, mitä lapsesi tekee netissä. Kysele, mitä asioita lapsi seuraa ja millaisia pelejä pelaa.

3. Pyydä lasta esittelemään, mitä hän netissä tekee. Voitte myös yhdessä tutkia ja käyttää erilaisia sisältöjä.

*4. Sovi yhdessä lapsen kanssa pelisäännöt, miten älypuhelimia ja tabletteja teidän perheessänne käytetään. *

5. Mieti yhdessä lapsesi kanssa, mitä seuraa, jos sovittu ruutuaika ylittyy, tai lapsi katsoo sisältöjä, jotka eivät ole tarkoitettuja hänen ikäisilleen.

6. Tekniset sovellukset, joilla voit rajoittaa ja seurata lapsen netinkäyttöä, eivät yksinään pysty takamaan turvallista netinkäyttöä. Lapsesi voi käyttää jonkun kaverinsa laitetta.

7. Voit menettää lapsesi luottamuksen, jos esimerkiksi seuraat hänen viestittelyään sosiaalisessa mediassa. Muista, että viestintäsalaisuus koskee myös lasten viestejä, vaikka yrittäisitkin toiminnallasi vain suojella lastasi.

8. Keskustele lapsesi kanssa, jos olet huolestunut, että jotain on vialla ja epäilet sen liittyvän netinkäyttöön.

9. Rajoita lapsen netissä viettämää aikaa, jos huomaat sen vaikuttavan kielteisesti lapsen muuhun elämään. Jos nukkuminen, läksyjen teko, kavereiden tapaaminen ja perheen yhdessä viettämä aika kärsii, on syytä puuttua asiaan.

10. Juttele netinkäytöstä lapsen kanssa yhtä luontevasti kuin koulupäivän tapahtumista. Näin lapsi kertoo niistä mielellään. Jos kyselet lapsen netinkäytöstä vain negatiivisessa tai epäilevässä sävyssä, saattaa lapsi alkaa salailla asioita sinulta.

Lue seuraavaksi