Miljoonia kiloja ruokaa haaskuuseen – Hävikkiruoasta syntyisi savulohisalaatti ja lakritsiyllätys

Ravintolatason jälkiruokaa voi tehdä, vaikka rahkapurkin kyljessä oleva tarra kertoo, että parasta ennen -päivä on umpeutumassa.

ruokakulttuuri
ruoka-annos lautasella
Outi Kuitunen / Yle

– Kyllä on mukava tehdä ihmisille ruokaa sellaisista raaka-aineista, jotka muuten menisivät roskiin, toteaa Elina Paakki laittaessaan jälkiruoka-aineita tehosekoittimeen.

Yhdessä muiden Laurea ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoiden kanssa hän valmisti lauantaina kolmen ruokalajin lounaan kauppojen lahjoittamista hävikkiraaka-aineista.

– Ruoat ovat aivan käyttökelpoisia. Niissä saattaa olla vain etiketti väärässä paikassa ja pakkaus päätyy silti hävikkiin, Elina Paakki ihmettelee.

Helsingissä järjestetyssä Hävikkifestarit-tapahtumass (siirryt toiseen palveluun)a pöydät katettiin 300 ruokailijalle.

– Alkuruoaksi on savulohisalaattia ja siihen tehdään ruohosipulivalkohomejuustokastike. Pääruoaksi on härkäpapupataa ja jälkiruoaksi lakritsiyllätys.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Rekka-autoilla ruokaa roskiin

Suurin osa elintarvikeketjun ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa.

Ruokaa heitetään vuosittain roskiin yhteensä 120-160 miljoonaa kiloa. (siirryt toiseen palveluun) Se on lähes 7800 rekka-autollista ruokaa. Hävikki verottaa jokaisen lompakkoa noin 125 eurolla.

Tapahtumassa vieraillut Meeri Kemppainen yllättyi, miten paljon ruokaa menee hukkaan.

– Moni ajattelee, että kysymys on arjen pienestä asiasta, mutta se on iso ongelma, johon voisi kiinnittää enemmänkin huomiota.

Eniten hukkaan menee kasviksia, kotona tehtyä ruokaa ja maitotuotteita.

– Pyrin siihen, etten heittäisi ruokaa roskiin lainkaan. Pienellä budjetilla mennään. Ostan pieniä määriä kerrallaan, pakastan ja syön tähteet vaikka pizzassa tai paistetussa riisissä, sanoo Pauliina Liuska.

Suomalaisille on tarjolla yhä enemmän palveluita, joiden tarkoituksena on ruokahävikin vähentäminen.

– Ilahduttavan paljon. Kuluttaja voi esimerkiksi tilata ravintolasta ylijäämäruokaa halvempaan hintaan. Lisäksi on syntynyt erilaisia nettikauppoja hävikkiuhan alla oleville tuotteille, kertoo Elina Ovaskainen energian ja materiaalin tehokkaan käytön edistämiseksi toimivasta Motivasta.

– Luulen, että vähitellen aletaan ymmärtää ruoan arvo, eikä se enää päädy kotitalouksissa biojäteastiaan.

Tuoreita kasviksia
Outi Kuitunen / Yle

Ylijäämäruokia verkkokaupasta

Ensimmäinen kotimainen hävikkiruoan verkkokauppa perustettiin vuosi sitten. Sen saamien ruokatilausten määrä on kasvanut tuhanteen kuukaudessa.

– Ostamme poisto- ja jäännöseriä valmistajilta, maahantuojilta ja tukkuketjuilta. Muuten ruoka päätyisi pahimmillaan kaatopaikalle, Fiksu Ruoka -yrityksen toimitusjohtaja Juhani Järvensivu sanoo.

Osa ruokakaupoista lahjoittaa hävikkiruoan hyväntekeväisyyteen. Osa kaupoista vähentää sen syntymistä myymällä ruokaa halvemmalla muutama tunti ennen sulkemisaikaa.

Suomessa ministeriöt ja Luonnonvarakeskus (siirryt toiseen palveluun) etsivät ratkaisua ruokahävikin kansallisen seurannan järjestämiseksi.

YK:n ja EU-komission tavoitteena on ruokahävikin puolittaminen vuoteen 2030 mennessä.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa.