Kongon turvallisuusjoukot surmasivat rukoilevia burundilaispakolaisia – YK:n tukikohta aivan vieressä

Burundilaiset ihmettelivät YK:n rauhanturvaajien toimettomuutta tilanteessa.

Burundi
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Ainakin 36 burundilaispakolaista on kuollut ja yli sata loukkaantunut yhteenotoissa kongolaisten turvallisuusjoukkojen kanssa Itä-Kongossa.

Poliisi ja sotilaat avasivat tulen pakolaisia kohti perjantaina Kamaniolan rajakaupungissa, kun nämä osoittivat mieltä neljän maamiehensä Burundiin palauttamista vastaan.

Välikohtaus tapahtui vain kilometrin päässä YK:n Monusco-rauhanturvaoperaation joukkojen tukikohdasta.

– En ymmärrä, miksi he eivät puuttuneet tilanteeseen, hämmästeli yksi pakolaisista RFI-radiokanavalle (siirryt toiseen palveluun).

Pakolaiset sanoivat olleensa rukoilemassa, kun poliisi ja sotilaat hajottivat ihmisjoukon luodeilla. Kongolaisen sotilaslähteen mukaan burundilaiset olivat hyökänneet tiedustelupalvelun tukikohtaan. Siellä yksi kongolaisupseeri tapettiin.

Tapetut pakolaiset olivat ilmeisesti uskonnollisen lahkon edustajia, jotka olivat paenneet vainoa Burundissa.

Kongon demokraattisen tasavallan itäosassa on noin 40 000 burundilaista, jotka ovat paenneet maassa yli kaksi vuotta jatkunutta poliittista väkivaltaa. Yhteensä Burundista on paennut yli 400 000 ihmistä.

Burundissa oppositio vastustaa presidentti Pierre Nkurunzizan kolmatta valtakautta ja hallinto on tukahduttanut vastarintaa verisesti.

Lisää Burundista:

Burundissa kidutus, katoamiset ja seksuaalinen väkivalta jatkuvat: "Maassa vallitsee pelon ilmapiiri"

Helsingissä salaisia neuvotteluja Burundin väkivaltaisuuksien lopettamiseksi – "Sieltä täältä löytyy ruumiita, joilta on leikattu pää"

Lähteet: Reuters, AP, Yle