Suomi järjesti yhdysvaltalaisystävilleen näyttävät satavuotisjuhlat Washingtonissa

Presidentti Sauli Niinistö luonnehti Suomen ja USA:n välejä läheisemmiksi kuin koskaan Washingtonin-suurlähetystössä pidetyssä gaalassa.

Suomi 100
Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio saapumassa Washingtonin Suomen suurlähetystöön Suomi 100 -gaalaan.
Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio saapumassa Washingtonin Suomen suurlähetystöön Suomi 100 -gaalaan.Paula Vilén / Yle

*WASHINGTON *– Hyvää iltaa, hihkaisee punaisella matolla suurlähettiläs, yritysjohtaja Bonnie McElveen Hunter lähestyessään sisäänkäyntiä.

Suomi sujuu yhä, vaikka McElveen Hunterin suurlähettiläsvuosista Helsingissä on jo viitisentoista vuotta aikaa. Hän sanoo Suomen 100-vuotisjuhlavuoden olevan hänelle myös henkilökohtainen juhlan aihe, koska lukee itsensä osaksi suomalaisperhettä.

Entinen suurlähettiläs McElveen Hunter.
Entinen suurlähettiläs Bonnie McElveen Hunter.Suomen Washingtonin suurlähetystö

– Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat mielestäni loistavat. Olemme muutakin kuin liittolaisia. Olemme ystäviä, ja tämä syvä ystävyys on antanut suhteillemme siivet ja nostanut lentoon, McElveen Hunter luonnehtii runolliseen sävyyn ja liihottaa kohti arkkitehtuuristaan kiiteltyä Suomen Washingtonin lähetystöä.

Sibeliusta ja mustikkajäätelöä

Sisällä kutsuvieraita odotti aimo annos suomalaisuutta. Sopraano Camilla Nylund lauloi Jean Sibeliuksen ja Toivo Kuulan sävellyksiä. Lähetystö oli nähnyt vaivaa ja jopa kääntänyt esitetyt kappaleet englanniksi gaalaohjelmaan.

Oopperalaulaja Camilla Nylund ja pianisti Matti Hirvonen.
Oopperalaulaja Camilla Nylund lauloi gaalavieraille Sibeliuksen ja Kuulan säveliä. Häntä säesti pianisti Matti Hirvonen.Paula Vilén / Yle

Gaalaillalliseksi lähetystön kokki Jyrki Jääskeläinen oli loihtinut perisuomalaista graavilohta alkuruoaksi, tillikurkkujen ja saaristolaisleivän kera. Gaalavieraiden suomalaishenkinen makumatka jatkui saksanhirvipaistin, kantarellien ja selleripyreen voimin sekä huipentui sinivalkoisiin väreihin mustikkajäätelöön ja marenkiin.

Suomen Washingtonin suurlähetystön kokki Jyrki Jääskeläinen.
Suomen Washingtonin suurlähetystön kokki Jyrki Jääskeläinen oli koonnut gaalaillalliseen suomalaismakuja graavilohesta tillikurkkuihin ja hirven sisäfileestä mustikkajäätelöön.Paula Vilén / Yle

Ruokajuomaksi tarjottiin ainoan Yhdysvalloissa olevan suomalaisomisteisen viinitilan punaviiniä.

Niinistö: ”Suomi ja USA – vanhat ystävät läheisimmät koskaan”

Juhlapuheessaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö luonnehti Suomea ja Yhdysvaltoja vanhoiksi ystäviksi ja maiden sidettä läheisimmäksi koskaan. Niinistön mukaan hänen lentomailinsa todistavat jo sen.

Niinistö kävi elokuun lopussa Washingtonissa edellisen kerran ja tapasi tuolloin Valkoisessa talossa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin.

Niinistö nauratti juhlavieraita sanomalla, että suurlähettiläs henkilökuntineen saattaa olla helpottunut kuullessaan, ettei hän aio jatkossa vierailla Washingtonissa kahdesti kuukaudessa, eikä edes joka kuukausi.

Suomi kiinnostaa

Ennen gaalan alkua Niinistö kommentoi suomalaistoimittajille, että Yhdysvalloissa Suomen historian käänteet ovat yllättävän hyvin nuoremmankin väen tiedossa. Lisäksi presidentin mukaan sekä poliitikkojen että journalistien keskuudessa tunnutaan olevan kiinnostuneita Suomesta.

Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Kirsti Kauppi.
Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Kirsti Kauppi emännöi Washingtonin suurlähetystössä pidettyä reilun sadan kutsuvieraan gaalailtaa.Paula Vilén / Yle

– Kiinnostusta tunnetaan kovin tietysti näihin meidän erinomaisiin tuloksiimme kansainvälisissä vertailuissa. Luulen, että ehkä kuitenkin se tietty yhteiskunnallinen eheys Suomessa, mikä heijastuu sillä tavoin, että meidät on arvioitu maailman vakaimmaksi valtioksi jo pitkään. Se on aika kova sana, kun maailmassa tuntuu olevan levottomuutta nyt vähän joka puolella.

Lisäksi Niinistö arvioi, että Suomea kohtaan kiinnostusta on lisännyt Itämeren tilanne ja Venäjä.

– Ikävöin Suomea, huokaisi punaisella matolla Yhdysvaltain tuorein Suomen-suurlähettiläs Charles C. Adams Jr. Hän ällistytti toimittajia suomen kielen taidollaan jo Helsingissä.

Presidentin vaihtumisen jälkeen monen muun lähetystön ohella myös Helsinki on ollut ilman Yhdysvaltain-lähettilästä. Se lienee hyvän ystävyyssuhteen tämän hetken ainoita hankalia asioita.

Ulkoministeri Timo Soini soisi myös vielä lisää kauppaa Suomen ja Yhdysvaltain kesken.

– Mielellämme tänne hyviä jäänmurtajia myisimme ja monta muutakin asiaa, Soini totesi.

Lue lisää: Naimattomien naisten taivas – Näin nuoret suomalaiset naiset houkuttelivat toisiaan Amerikkaan yli 100 vuotta sitten: "Pane kampsut pussihin ja lähde"