Palestiinalaiset kiistakumppanit, Hamas ja Fatah yrittävät jälleen hieroa sopua

Ääri-islamilainen Hamas-järjestö ilmoittaa purkaneensa Gazan kaistaletta hallinnoineen komiteansa ja suostuvansa parlamenttivaaleihin. Vuosikymmenen kestäneen sisäisen valtakamppailun päättyminen ei kuitenkaan ole vielä varmaa.

Palestiina (alue)
palestiinalaisia Gazan ja Egyptin rajalla
Nainen ja lapsi Gazan ja Egyptin rajalla. Gazan taloussaarto ja palestiinalaisten keskinäinen valtakamppailu ahdistaa ennen kaikkea tavallisia palestiinalaisia. Egypti on pitänyt Rafahin rajanylityspaikan enimmäkseen suljettuna turvallisuussyihin vedoten.Mohammed Saber / Epa

Palestiinalaisia jakavaa riitaa on yritetty sopia jo vuosikymmenen ajan.

Nyt – uusimpien, Egyptin välittämien neuvottelujen jälkeen – ääri-islamilainen Hamas ilmoittaa, että sen Gazaa hallinnoiva komitea on purettu. Hamas on valmis parlamenttivaaleihin, joita ei olekaan järjestetty sen jälkeen, kun Hamas nappasi voiton vuoden 2006 parlamenttivaaleissa.

Vuonna 2007 Hamas ja maltillisempi Fatah-järjestö taistelivat Gazan kaistaleen hallinnasta ja Fatah joutui vetäytymään Länsirannalle. Siitä lähtien palestiinalaisalueet ovat toimineet kahdessa komennossa: Gaza Hamasin ja Länsiranta Fatahin hallinnossa.

Fatah on kommentoinut varovaisesti nyt saavutettua sopua, koska aiemmat sopimukset ovat kaatuneet pian musteen kuivuttua.

– Jos tuo on Hamasin ilmoitus, se on positiivinen merkki. Olemme Fatahissa valmiita sovintoon, sanoi Fatahin kakkosmies Mahmoud Aloul.

On epäselvää, onko Hamas valmis luovuttamaan turvallisuusjoukkonsa perustettavan yhteiselimen hallintaan.

Fatahia johtava, palestiinalaisalueiden presidentti Mahmud Abbas on epäsuosittu. Hänet valittiin nelivuotiskaudelle vuonna 2005, mutta uusia vaaleja ei ole palestiinalaisalueiden kahtiajaon aikana järjestetty. Mielipidetiedustelujen mukaan noin kaksi kolmasosaa Gazan sekä Länsirannan asukkaista haluaisi Abbasin siirtyvän syrjään.

Toisaalta myöskään Hamas ei ole kovinkaan pidetty, vaikka voittaisi todennäköisesti parlamenttivaalit. Järjestön suosiota on syönyt arjen takkuilu.

Fatahin hallinto on Hamasia painostaakseen jättänyt Gazan sähkölaskun maksamatta, ja Israel on leikannut sähkötoimituksia Gazan alueelle. Sähköä saadaan sinne nyt vain muutama tunti päivässä. Gazan alueen ainoa oma voimala ei toimi polttoainepulan takia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters