Historiallinen käänne Suomessa: Uusiutuvasta energiasta tulee fossiilisia suurempi jo ensi vuonna

Uusiutuvan energian kasvua vauhdittavat Suomen suurinvestoinnit, kuten Äänekosken biotuotetehdas. 

uusiutuvat energialähteet
Metsä Groupin Äänekosken tehdas.
Sami Karppinen

Suomen energiamarkkinoilla rysähtää ensi vuonna päälle aivan uusi vaihde. Uusiutuva energia on nousemassa fossiilisia polttoaineita, eli öljyä, kivihiiltä, maakaasua ja turvetta suuremmaksi energian lähteeksi.

– Kun ensi vuoden luvut lasketaan yhteen ja investoinnit toimivat täydellä kapasiteetilla, käänne on tapahtunut, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen toimialapäällikkö Markku Alm sanoo.

– Suuret investoinnit, kuten Äänekosken biotuotetehdas ja Naantalin monipolttoainelaitos, nostattavat jo yksinään niin paljon uusiutuvan energian osuutta, että arvion mukaan käänne tapahtuu ensi vuoden aikana, Alm selventää.

Historiallinen taitekohta 2018

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Vielä vuonna 2016 uusiutuvan energian osuus oli noin 34 prosenttia kokonaiskulutuksesta. Fossiilisten osuus puolestaan oli noin 38 prosenttia kokonaisenergian kulutuksesta.

Metsä Fibren toimitusjohtajan Ilkka Hämälän mukaan Äänekosken biotuotetehdas lisää uusiutuvan energian osuutta parisen prosenttia vuositasolla.

– Energiapuolella se lisää kahdella prosentilla uusiutuvan energian osuutta ja tekee kaksi puoli prosenttia Suomen sähkön kokonaistarpeesta, Hämälä sanoo.

– Suomen vientituloja tehdas lisää puoli miljardia euroa.

Hallituksella kunnianhimoiset tavoitteet

Vauhtia uusiutuvien kasvulle antavat myös muut vireillä olevat isot hankkeet. Naantalin monipolttoainelaitos käynnistyy vuoden lopulla ja tulossa on myös iso joukko uusia tuulivoimaloita.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

– Maan hallituksella on myös biopolttoaineille kunnianhimoiset tavoitteet, että kyllä ne vievät väkisin alaa eteenpäin, Varsinais-suomen ELY-keskuksen toimialapäällikkö Markku Alm sanoo.

Hallituksen tavoitteena on nostaa uusiuvien energiamuotojen osuus 50 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Hämälä: Ydinvoimalla on vankka asema Suomessa

– Uusiutuvien kasvu tulee jatkumaan trendinomaisesti voimakkaana, mutta sen täytyy perustua hyvin laajaan pohjaan erilaisia keinoja. Biomassa ei yksinkertaisesti riitä jatkuvan kasvun ylläpitämiseen sillä saralla, Metsä Fibren toimitusjohtaja Ilkka Hämälä sanoo.

Hämälä muistuttaa, että ilmastonmuutoksen torjunnassa keskeistä on päästöttömyys.

– Suomessa ydinvoiman osuus on nyt ja tulevaisuudessa merkittävä niin energianhuollon kuin ilmastonmuutoksen torjumisenkin kannalta, Hämälä toteaa.