1. yle.fi
  2. Uutiset

"Todella ilkeä aine, tekee rumaa jälkeä", päihdelääkäri kuvailee Jari Sillanpään huumekäryyn liitettyä metamfetamiinia

Metamfetamiinilla haetaan energisyyttä, läsnäolon tunnetta ja euforiaa. Riippuvuus voi syntyä erittäin nopeasti.

Jari Sillanpää
Takavarikoitua metamfetamiinia.
Jyväskylässä keväällä 2016 takavarikoitua metamfetamiinia.Sisä-Suomen poliisi

Artisti Jari Sillanpää myönsi tällä viikolla jääneensä kiinni autolla ajamisesta huumausaineen vaikutuksen alaisena. Aineeksi epäillään MTV Uutisten (siirryt toiseen palveluun) mukaan metamfetamiinista jalostettua kristallia. A-klinikan johtavan ylilääkärin Kaarlo Simojoen mukaan kyseessä on erittäin vaarallinen huume.

– Metamfetamiini ja erityisesti kristalli on todella ilkeä aine. Jos sitä käyttää vähänkään säännöllisemmin, se vetää ihmisen nopeasti huonoon jamaan. Se tekee rumaa jälkeä, Kaarlo Simojoki sanoo.

Metamfetamiinilla haetaan euforiaa ja energisyyttä

Metamfetamiini on amfetamiinin johdannainen. Kristalli puolestaan on metamfetamiinista jalostettua vahvaa, polttamalla käytettävää huumetta. Metamfetamiinia otetaan myös pistämällä, nuuskaamalla tai suun kautta. Aineella haetaan euforiaa, energisyyttä, läsnäolon ja keskittyneisyyden tunnetta sekä seksuaalista virittyneisyyttä.

– Etenkin polttamalla vaikutus on todella kova. Käyttäjät kuvaavat sitä räjähdysmäiseksi hyvänolon tunteeksi, Kaarlo Simojoki sanoo.

Voimakas euforian tunne kestää vain joitakin minuutteja. Päihdyttävä vaikutus sen sijaan jatkuu jopa vuorokauden, sillä aine hajoaa paljon hitaammin kuin tavallinen amfetamiini tai esimerkiksi kokaiini.

Käyttäjiä löytyy yhteiskunnan kaikilta laidoilta.

– Syrjäytyneestä työssäkäyvään pukumieheen ja luovaan kansanosaan. Syvällä päihdemaailmassa olevat käyttävät sitä, sillä siitä saa kiksit, vaikka muista aineista ei välttämättä enää saisikaan, Kaarlo Simojoki sanoo.

Käytettävät määrät vaihtelevat aineen puhtaudesta, muodosta ja käyttötavasta riippuen. Puhtaassa metamfetamiinissa yli 50 milligramman annos saattaa aiheuttaa jo vaarallisia yliannostusoireita.

Poltettava, voimakas kristalli on vaarallista myös siksi, että sen käyttö on helppoa eikä herätä huomiota. Kynnys polttamiseen on huomattavasti matalampi kuin esimerkiksi pistämiseen.

Hyvänolon räjähdys koukuttaa erittäin nopeasti

Metamfetamiini voi aiheuttaa psyykkisen riippuvuuden erittäin nopeasti, sillä äärimmäinen hyvänolon tunne on niin koukuttava. Sen tavoittelu voi johtaa myös yliannostuksiin. Uutta hyvänolon ryöpsähdystä haetaan ottamalla ainetta uudestaan, vaikka huume ei ole vielä poistunut kehosta. Esimerkiksi kristallia saatetaan käyttää monta päivää putkeen.

– Voi käydä niin, että ihmiset hakevat pakonomaisesti sitä mielihyvää ja polttavat päiväkausia. He ovat nukkumatta, syömättä, ihan sekopäisiä. Psykoosi iskee jossain vaiheessa. Aina kun käyttää lisää, ainetta kertyy ja kertyy, ja alkaa tulla yliannostuksia, Simojoki kuvailee.

Metamfetamiini voi aiheuttaa esimerkiksi sydämentykytyksiä, verenpaineen nousua, lämmönnousua ja siihen liittyen munuaisten vajaatoimintaa tai psykoosin. Se voi aiheuttaa myös hermosolujen vaurioita ja johtaa Parkinsonin taudin kaltaiseen tilaan.

Pidempään käyttöön liittyvät muistiongelmat ja mielialavaihtelut, jotka voivat vaivata vuosiakin. Harvinainen, mutta pelätyin metamfetamiinin yliannostuksen seuraus on ruumiinlämmön nousu niin korkeaksi, ettei ihmistä pystytä tehohoidossakaan pelastamaan.

– Kroppa vain yksinkertaisesti hajoaa siihen, Simojoki sanoo.

Metamfetamiini tuli Suomeen rytinällä

Amfetamiinia on elämänsä aikana kokeillut suomalaisista 15 vuotta täyttäneistä pari prosenttia, mutta metamfetamiinin käytöstä ei ole tarkkaa tietoa.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Viime vuonna metamfetamiinin käyttö yleistyi Suomessa rytinällä. Se voidaan nähdä jätevesien huumejäämistä. Eniten metamfetamiinia käytettiin jätevesitutkimuksen perusteella viime vuonna pääkaupunkiseudulla.

Seuraavaksi eniten metamfetamiinia oli jätevesissä Jyväskylässä, Kuopiossa, Turussa ja Savonlinnassa. Jätevesiä tutkittiin 14 suomalaiskaupungissa. Kansainvälisestä jätevesitutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun) vastaa Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Metamfetamiinin tultua Suomen markkinoille A-klinikan ylilääkäri Kaarlo Simojoki on koko ajan toivonut, että sen käyttö olisi ohimenevä buumi. Tällä hetkellä toive ei näytä toteutuvan.

Lue myös:

Ylen Huume-Suomen historia verkkodokumentti

Ylen MOT: Huumeiden uusi vallankumous

Ylen MOT: Kymmenen kysymystä huumeista

Ylen MOT: Huume-Suomen uusi aika

Täydennetty 18.9. klo 10.20 tietoja jätevesitutkimuksesta.

Lue seuraavaksi