Tutkija: Perussuomalaisten ja hallituskumppanien olisi pitänyt puuttua vihapuheeseen tiukemmin

Oppositiopoliitikko Ville Niinistö sanoo, että vihapuhe kohdistuu erityisesti naisiin.

politiikka
tietokoneen näppäimiä
Yle

Poliitikkojen häirinnästä nousi julkisuuteen tänä viikonloppuna jälleen uusia esimerkkejä, kun kaksi hallituksen ministeriä kertoi puolisoidensa joutuneen nettihyökkäysten kohteeksi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kirjoitti vaimonsa häiriköinnistä Facebook-päivityksessään, joka oli otsikoitu "Nyt riittää". Myös sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (Sininen tulevaisuus) kommentoi, että hänen miestään on solvattu.

Netin vihapuhetta tutkineen asiantuntijan mukaan poliitiikkojen olisi pitänyt puuttua vihapuheisiin aiemmin. Tutkija Pentti Raittila Tampereen yliopistosta sanoo, että vihapuheet on kyllä tuomittu jatkuvasti jo vuosien ajan, mutta vihapuheen tuomitseminen yleisellä tasolla ei juuri vaikuta.

Raittila arvioi, että vaikutusta olisi ollut sillä, jos perussuomalaiset olisivat puuttuneet kannattajakunnassaan rehottavaan puhetyyliin ja hallituskumppanit eivät olisivat katsoneet kielenkäyttöä läpi sormien.

– Jos siihen olisi tiukemmin puututtu hallituspuolueiden keskinäisessä toiminnassa, ehkä sillä olisi voitu vaikuttaa asiaan.

Raittila uskoo, että vihapuhetta olisi voitu myös suitsia nettivalvonnan ja lainsäädännön keinoin. Hän miettisi lisäksi, miten tavalliset ihmiset voisivat puuttua omien kaveriensa ja tuttaviensa koviin puheisiin.

Ville Niinistö: Naiset saavat hirveitä uhkailuja

Kansanedustaja, vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö vetoaa muihin päättäjiin, että vihapuheen edessä ei antauduta.

– On tärkeää, että ei anneta tuumaakaan periksi. Vihapuheella ja rasistisella tai ihmisvihamielisellä kirjoittelulla ei pysty vaientamaan ihmisiä. Se on kaikkein tärkein asia, että jatkamme elämää juuri niin kuin sitä elämme ja puolustamme ihmisoikeuksia, Niinistö sanoo.

Niinistö kiittelee Petteri Orpoa siitä, että häiriköinti nousi taas julkiseen keskusteluun.

Niinistön arvion mukaan vihapuhe kohdistuu paljon kovemmin naisiin kuin miehiin. Hän sanoo, että vihapostia on tullut muun muassa henkilöille, jotka ovat puolustaneet turvapaikanhakijoiden oikeuksia.

– Tiedän paljon kansanedustajia, tutkijoita ja poliitikkoja, jotka saavat hirveitä uhkailuja verrattuna siihen, mitä me miespuoliset kansanedustajat saamme.

– Siinä ei ole mitään isänmaallista ja miehekästä, että alkaa uhkailla naisia ja väittää, että puolustaa sillä Suomea. Se on puhdasta syrjintää ja laitonta uhkailua, jolle ei pidä antaa tilaa Suomessa, Niinistö sanoo.