Saint Louisissa mellakoitu jo kahtena yönä – Taustalla poliisin vapauttaminen murhasyytteistä

Mielenosoitukset ovat pääosin sujuneet rauhallisesti, Yhdysvaltain Missourin Saint Louisin kaupungin pormestari korostaa.

Väkivaltaiset mielenosoitukset
mielenosoittaja huutaa mellakkapoliisille
Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Saint Louisissa 16. syyskuuta.AFP Scott Olson / Lehtikuva

Yhdysvaltain Missourin osavaltion Saint Louisin kaupungissa on koettu kaksi mellakkayötä, kun poliisin murhasyytteen kumoamista vastustaneet mellakoijat ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa.

Poliisi pidätti perjantaina noin 30 ja lauantaiyönä seitsemän mellakoijaa. He olivat heittäneet poliiseja esineillä ja rikkoneet kauppojen ikkunoita. Perjantaina 11 poliisia sai vammoja yhteenotoissa.

Lauantaiyönä mellakat alkoivat, kun joitain kymmeniä mielenosoittajia jäi päivän rauhallisten mielenosoitusten jälkeen University Cityn esikaupunkiin ottamaan yhteen mellakkapoliisien kanssa.

Marssit pääosin rauhallisia

Mielenosoitukset ovat sujuneet pääosin rauhallisesti. Tätä korosti lauantaina myös demokraattipuoluetta edustava kaupungin pormestari Lyda Krewson.

– Ei ehkä näytä siltä mediassa, mutta eilisen protestit olivat enimmäkseen väkivallattomia. Valitettavasti myös väkivaltaa ja vahingontekoja esiintyi, ja näistä kuvista kirjoitetaan lehdissä ja niitä pyöritetään televisiossa aina uudestaan, Krewson sanoi.

Lauantaina mielenosoittajat marssivat muun muassa vauraan esikaupungin ostoskeskuksessa ja ruokafestivaaleilla. Tavoitteena oli saada lisää huomiota protesteille, joita on yleensä nähty lähinnä vähemmistöjen astuttamilla köyhemmillä alueilla.

Mielenosoitusten on määrä jatkua myös sunnuntaina.

Taustalla poliisin kumottu murhasyyte

Mielenosoitusten taustalla on oikeuden perjantainen päätös kumota 24-vuotiaan mustaihoisen miehen ampuneen poliisin murhasyytteet. Poliisi ampui huumekaupasta epäillyn miehen takaa-ajon jälkeen vuonna 2011.

Poliisin mukaan epäillyllä oli ase ja hän pelkäsi henkensä olevan vaarassa. Syyttäjän mukaan poliisi lavasti aseen myöhemmin ammutun miehen autoon. Aseesta löytyi poliisin dna-jälkiä mutta ei ammutun miehen.

Meidän on marssittava joka päivä ja missä vain, kunnes tämä loppuu.

Paulette Wilkes

Lisäksi poliisi uhosi poliisiauton kameratallenteen mukaan hieman ennen välikohtausta, että aikoo ampua miehen. Oikeuden mukaan riittävää näyttöä murhatuomioon ei ollut eikä poliisin puheita voinut ottaa kirjaimellisesti.

Protestoijien näkemyksen mukaan oikeuden päätös on osoitus räikeästä syrjinnästä.

– Meidän on marssittava joka päivä ja missä vain, kunnes tämä loppuu. On säädettävä laki, joka estää sen, että poliisi voi tappaa mustan miehen ilman seurauksia, mieltään osoittanut Paulette Wilkes sanoi.

Maanlaajuinen mielenosoitusliike lähti liikkeelle vuonna 2014, kun poliisi ampui mustan nuoren Saint Louisin esikaupungissa Fergusonissa.

Protestit jakavat amerikkalaisia

Suhtautuminen poliisin toimintaan ja mielenosoituksiin jakavat amerikkalaisia syvästi. Mustaihoisista 85 prosenttia uskoo, että oikeusjärjestelmä syrjii vähemmistöjä. Valkoisista 60 prosenttia taas pitää järjestelmää reiluna, kertoo tutkimuslaitos Harvard-Harris The Hill -verkkolehden mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Vastaava jako on politiikassa: republikaanien äänestäjistä vain joka viides tukee mielenosoituksia järjestävää Black Lives Matter -liikettä, kun demokraateista sitä kannattaa kaksi kolmasosaa.

Presidentti Donald Trumpin hallinto on suhtautunut nihkeästi vaatimuksiin puuttua poliisin voimankäyttöön.

Presidentti Barack Obama määräsi uudistuksia poliisivoimiin kuolemantapausten myötä, mutta Trumpin nimittämä oikeusministeri Jeff Sessions aikoo käydä uudistukset läpi kriittisesti.

Elokuussa Sessions kuitenkin korosti mustien poliisijohtajien kokouksessa, että laki koskee kaikkia.

– Kuten olen sitoutunut puolustamaan poliiseja, jotka käyttävät laillisesti tappavaa voimaa työssään, aion myös saattaa vastuuseen kaikki poliisit, jotka rikkovat lakia, Sessions sanoi Business Insider -lehden mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Mustien ja poliisin ristiriidoilla pitkä historia Yhdysvalloissa