YK:n pääsihteeri: Suu Kyillä viimeinen tilaisuus puuttua rohingya-muslimien ahdinkoon

Myanmarin armeijan päällikkö syyttää rohingyoja kriisistä.

Rohingyat
Rohingya-pakolaisia Bangladeshissa 17. syyskuuta 2017.
Rohingya-pakolaisia Bangladeshissa 17. syyskuuta.Abir Abdullah / EPA-EFE

YK:n pääsihteeri António Guterres sanoo, että Myanmarin johtajalla Aung San Suu Kyillä on nyt viimeinen tilaisuus lopettaa armeijan hyökkäys rohingya-muslimeja vastaan.

Guterres sanoi sunnuntaina BBC:n Hardtalk-ohjelman haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että jos Suu Kyi ei puutu asiaan nyt, "tragedia tulee olemaan ehdottoman kauhea".

– Valitettavasti muuten en näe, miten tämä tilanne voidaan muuttaa tulevaisuudessa, Guterres sanoi.

Pääsihteerin mielestä rohingya-muslimien pitäisi antaa palata kotiin. Hän totesi, että Myanmarin armeijalla on edelleen eniten vaikutusvaltaa maassa.

Suu Kyitä on arvosteltu toimettomuudesta rohingyojen ahdingossa. Suu Kyin itsensä mukaan kriisistä on liikkeellä väärää tietoa terroristien levittämänä.

Guterres on sanonut aiemmin, että rohingyat ovat joutuneet etnisen puhdistuksen kohteeksi. Myanmarin sotilasjuntta puolestaan sanoo, että se vastaa terroristien iskuihin pohjoisessa Rakhinen maakunnassa. Se kiistää ottaneensa kohteekseen siviilejä.

Armeijapäällikkö: "Rohingyat eivät ole etninen ryhmä"

Myanmaria hallitsevan sotilasjuntan armeijan päällikkö, kenraali Min Aung Hlaing syytti rohingya-muslimeja sunnuntaina kriisistä. Hän varoitti, että rohingyat olisivat rakentamassa linnaketta maahan.

Kenraali kirjoitti Facebookissa, että rohingyat eivät ole koskaan olleet etninen ryhmä Myanmarissa ja että myanmarilaisten on oltava yhtenäisiä "totuuden määrittelyssä".

Rohingyat ovat YK:n mukaan yksi maailman vainotuimmista vähemmistökansallisuuksista. Heillä ei ole omaa valtiota, mutta monet heistä ovat esimerkiksi BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) asuneet satojen vuosien ajan Myanmarissa.

Rohingyojen arvellaan tulleen nykyiseen Myanmariin alueilta, jotka ovat nyt osa Bangladesha ja Intian Länsi-Bengalia. Myanmarin johto pitää heitä Bangladeshista tulleina laittomina bengalisiirtolaisina.

Ylen laajoja juttuja rohingya-kriisistä:

Tuliko Nobel-palkitusta Aung San Suu Kyista välinpitämätön rautarouva?

Historian uhrien uusin uhka on radikalisoitunut islam – Myanmarin rohingyat jäävät taas taisteluiden jalkoihin

Juttua tarkennettu 19.9. klo 21.03: Tarkennettu tietoja rohingyojen alkuperästä.