Mars-tutkijoiden viimeisin ihmiskoe päättyi Havaijilla

Neljä miestä ja kaksi naista olivat ulkomaailmalta eristettyinä tammikuusta lähtien maailman suurimman aktiivisen tulivuoren kivikkoisilla rinteillä.

Mars (planeetat)
Kupolirakennus sisäpuolelta.
Tutkijoiden kotina "Marsissa" toimiva kupu on antanut suojan jo useille koehenkilöille viime vuosina.Zak Wilson / AFP

Mars-planeetan olosuhteita tutkinut tutkijoiden ryhmä on päässyt pois kahdeksan kuukautta kestäneestä eristyksestään, kertoo uutistoimisto AP sekä Havaijin yliopisto.

Kuusi tutkijaa harjoitteli elämistä Marsin kaltaisessa ympäristössä Havaijilla, Mauna Loan tulivuorella.

Sunnuntaina ulkomaailmaan vapautetut tutkijat söivät kuukausien ajan lähinnä kylmäkuivattua ruokaa, ja toivoivatkin ensimmäiselle aterialleen tuoreita hedelmiä, vihanneksia ja leipävanukasta.

Havaijin yliopiston tutkijaryhmän Mars-simulaatio on osa laajempaa tutkimusta, jossa koetetaan selvittää pitkäkestoisen avaruusmatkustamisen psykologisia vaikutuksia astronautteihin.

Tutkijoiden keräämä tieto auttaa Yhdysvaltain avaruushallintoa Nasaa avaruuteen lähetettävien henkilöiden ja ryhmien valitsemisessa. Nasaa on kiinnostanut muun muassa kuinka yhtäjaksoinen 2–3 vuoden mittainen oleskelu Marsissa vaikuttaa henkilön kykyyn käsitellä stressiä sekä eristäytyneisyyden ja vaaran tunnetta.

Virtuaalitodellisuus pakopaikkana

Tutkijoille on rakennettu Mauna Loan tulivuorelle asumukseksi kupu, jonka ulkopuolella he suorittavat ”avaruuskävelyjään” asianmukaisesti puettuina.

Ihmiskokeeseen osallistuneisiin on kiinnitetty antureita, jotka mittaavat muun muassa ihmisen stressitasoa, etenkin jos heillä on keskenään konflikteja.

Kokeeseen osallistuneet ”Mars-asukkaat” ovat kirjoittaneet jatkuvasti ylös tuntemuksiaan. Jos tilanne käy liian kuormittavaksi tai ahdistavaksi, henkilöllä on käytössään virtuaalitodellisuuden apukeinoja, joilla henkilö voi paeta tuttuihin, henkilökohtaisesti tärkeisiin maisemiin tai vaikka merenrannalle.

Nasa on järjestänyt useita eristäytymiskokeita jo vuosien ajan. Nyt päättynyt projekti oli järjestyksessään viides, Nasan rahoittamsta Havaijin yliopiston kuudesta tutkimuksesta.

Nasa toivoo aloittavansa miehitetyt lennot punaiselle planeetalle 2030-luvun aikana.

Lähteet: AP