Trooppinen myrsky Maria voimistui hurrikaaniksi

Karibiansaarilla on annettu hurrikaanivaroituksia lähestyvän Marian takia.

Trooppinen hirmumyrsky
Mies dokumentoi hurrikaani Irman myrskytulvaa Miamissa 10. syyskuuta.
Hurrikaani Marian arvioidaan kulkevan samaa reittiä kuin hurrikaani Irma aiemmin syyskuussa. Irma aiheutti suurta tuhoa siirtyessään kohti Floridaa. Kuvassa Miamin katukuvaa 10.9. 2017 Irman tuomien rankkasateiden jälkeen.Erik S. Lesser / EPA-EFE

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen NHC:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan Atlantilla lähestyvä Maria on voimistunut trooppisesta myrskystä kategorian yksi hurrikaaniksi.

Maria liikkui varhain maanantaina Suomen aikaa alueella, joka sijaitsee noin 200 kilometriä Barbadokselta itään. NHC kertoo, että tuulen nopeus on ollut yli 33 metriä sekunnissa, mikä on ykköskategorian alaraja.

Hurrikaanikeskuksen mukaan Maria saavuttanee lähipäivinä Leewardsaaret, jonne on annettu paikallisia hurrikaanivaroituksia.

Eritasoisia varoituksia on annettu muun muassa Guadeloupeen, Martiniquelle ja Dominicalle. Myös St. Lucia, Yhdysvaltain Neitsytsaaret, Brittiläiset Neitsytsaaret sekä Puerto Rico ovat saaneet varoituksia.

NHC arvioi, että Maria voi olla hyvinkin voimakas saavuttaessaan Leewardsaaret, ja sen varoitetaan tuovan mukaan vaarallisen voimakkaita tuulia ja rankkasateita.

Marian edelle on ehtinyt ykköskategorian hurrikaani Jose, joka liikkuu Floridan itäpuolella. Hurrikaanikeskus on antanut trooppisen myrskyn varoituksen Uuden-Englannin rannikolle. NHC:n mukaan itärannikolle odotetaan vaarallista aallokkoa.

Lähteet: Reuters