Yhdysvallat pohtii Kuuban-lähetystönsä sulkemista

Yhdysvaltain Havannan-suurlähetystön henkilökunta on kärsinyt oudoista terveysongelmista, joiden alkuperää ei ole kyetty selvittämään.

Kuuba
Yhdysvaltojen suurlähetystö Havannassa 11. elokuuta.
Yhdysvaltojen suurlähetystö Havannassa 11. elokuuta 2015.Alejandro Ernesto / EPA

Yhdysvallat harkitsee sulkevansa Kuuban-suurlähetystönsä Havannassa epäiltyjen äänihyökkäysten vuoksi.

Ulkoministeri Rex Tillerson sanoi tv-kanava CBS:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että lähetystön sulkemista arvioidaan parhaillaan. Yhdysvalloissa useat senaattorit ovat vaatineet lähetystön sulkemista henkilökunnan outojen terveysongelmien takia.

Yli 20 Yhdysvaltain suurlähetystön henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä on kärsinyt fyysisitä oireista, kuten kuulon heikkenemisestä, pahoinvoinnista ja huimauksesta. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)lisäksi kaksi kandalaista on saanut samanlaisia oireita.

– Kyseessä on erittäin vakava asia, Tilleron sanoi haastattelussa.

Tietojen mukaan henkilökunnan oireet alkoivat viime vuoden lopulla, mutta huolimatta liittovaltion poliisin FBI:n, Kanadan ratsupoliisin sekä Kuuban viranomaisten tutkimuksista, täyttä selitystä oudoille terveysongelmille ei ole löytynyt.

Kuuba on tiukasti kiistänyt hyökäänneensä diplomaatteja vastaan.

Yhdysvaltalaisviranomaiset uskovat, että lähetystön henkilökuntaa vastaan on hyökätty salaa jonkinlaisella äänilaitteella, joka lähettää ääniaaltoja taajuuksilla, joita ihminen ei pysty kuulemaan.

Yhdysvallat avasi Kuuban-lähetystönsä vasta kaksi vuotta sitten puolen vuosisadan tauon jälkeen, kun maiden suhteet kohenivat.

Lähteet: AFP, AP