Keski-Pohjanmaalla viljoista on saatu puitua vasta harvinaisen vähän – näin käy kerran 10 vuodessa

Viljoista on ehditty puimaan Keski-Pohjanmaalla vasta viidennes. Vaarana on osan sadosta jääminen peltoon.

viljakasvit
Ohraa.
Ismo Pekkarinen / AOP

– Pikkuisen pitää olla jo huolissaan, että ehditäänkö kaikki keräämään, myöntää ProAgria Keski-Pohjanmaan erityisasiantuntija Sirkku Koskela.

Vaarana onkin, että osa ohrasta, kaurasta ja vehnästä jää tänä syksynä peltoon. Toisaalta puintien siirtyminen lokakuulle asti voi tuoda eteen toisen ongelman.

– Jää nähtäväksi kantavatko pellot. Jo nyt pellot litisevät monin paikoin märkinä. Ainakin tulisi pahat raiteet, jos puimurilla yrittää lähteä.

Ongelmia on muuallakin, ja MTK onkin vaatinut kriisitoimia viljelijöiden ahdingon helpottamiseksi.

Selvää on, että kovin kuivissa olosuhteissa ei tänä syksynä päästä puimaan. Erityisasiantuntija Sirkku Koskela arvioi, että parhaimmillaan päästäneen 20 prosentin puintikosteuteen.

– Kasvustoissa näkyy jo homeita, esimerkiksi punahometta. Pitää seurata, kehittyykö punahomeesta myrkyllisiä toksiineja jyvään ja sitä kautta mahdollisesti haittaa eläimille.

Viljasato ei ole ehtinyt läheskään joka peltolohkolla valmiiksi, varsinkin Keski-Pohjanmaan sisäosissa osa viljoista on edelleen vihreää.

Lisäksi vesi seisoo peltolohkoilla ainakin Kannuksessa ja Toholammilla. Keruuta on viivästyttänyt sadon myöhäinen valmistuminen, mutta myös runsaat sateet. Myös kuivauskustannuksista on tulossa suuret tänä syksynä.

Rannikolla eli Lohtajalla, Himangalla ja Kalajoella päästään puimaan heti, kun saadaan muutaman päivän poutajakso.