Bussiturmassa menehtynyt kuljettaja käytti ajaessa älylaitetta – työnantaja oli määrännyt nollatoleranssin mobiililaitteisiin

Tabletti-tietokoneella oli osaa Länsiväylällä elokuussa tapahtuneeseen kolariin. Kuljettajaa oli ohjeistettu olla käyttämättä mobiililaitteita ajaessa.

linja-autonkuljettajat
Bussi Länsiväylällä Lauttasaaren kohdalla
Bussinkuljettaja menehtyi kolaroituaan rekan kanssa Länsiväylällä elokuussa. Espoossa tapahtuneessa kolarissa ollutta bussia liikennöi Pohjolan Liikenne. Kuvassa oleva Nobinan liikennöimä bussi ei liity onnettomuuteen.Derrick Frilund / Yle

Linja-auton kuljettaja kuoli bussin ja rekan kolarissa Espoossa Länsiväylällä elokuussa. Poliisin mukaan bussin kuljettaja oli käyttänyt ajon aikana tabletti-tietokonetta.

Kuljettajan työnantaja Pohjolan Liikenne oli kieltänyt mobiililaitteiden käytön ajon aikana, kertoo ruotsinkielinen Yle Huvudstadsregionen. Pohjolan Liikenteen toimitusjohtaja Heikki Alanko kertoo, että heillä on tiukat säännöt siitä, mitä kuljettajat saavat tehdä ajon aikana.

– Tämä oli hyvin traaginen tapaus. Se on tietenkin johtanut siihen, että mietimme keinoja korostaa, että mobiililaitteiden käyttö työajalla on kielletty, Alanko sanoo.

Tavoitteena on, että linja-autojemme kuljettajat eivät missään olosuhteissa käytä mobiililaitteita.

Heikki Alanko

Pohjolan Liikenne on sisäisissä ohjeistuksissaan jo aikaisemmin kieltänyt kuljettajiaan käyttämästä matkapuhelimia tai tabletti-tietokoneita ajaessaan linja-autoa.

Kuljettajat eivät myöskään saa puhua yksityisiä hands free -keskusteluja. Keskustelua työnantajan kanssa voidaan käydä vain liikennetilanteen salliessa.

– Tiedotamme tehokkaammin kuljettajille, että meillä on nollatoleranssi tässä asiassa. Tavoitteena on, että linja-autojemme kuljettajat eivät missään olosuhteissa käytä mobiililaitteita.

Matkustajat voivat ilmoittaa kännykän käytöstä

Helsingin seudun liikenteen ryhmäpäällikkö Mika Häyrynen kannustaa matkustajia raportoimaan HSL:lle, jos he näkevät kuljettajan uppoutuneen matkapuhelimeensa. HSL:n sivuilla on verkkolomake asiakkaan palautteelle.

– Jos syötät bussin numeron ja ajankohdan havainnosta, viesti toimitetaan sille kuuluvalle bussiyritykselle. Lisäksi saamme tiedon rekisteröityä meille ja tiedämme, kuinka yleistä on, että kuljettaja käyttää ajaessa kännykkää tai tablettia, Häyrynen sanoo.

Matkustajat voivat myös itse huomauttaa välittömästi kuljettajalle, jos tämä näyttää seuraavan puhelintaan niin keskittyneesti, että se voi johtaa vaaratilanteeseen.

Pelkästään jo tieliikennelainsäädäntö kieltää mobiililaitteiden käytön autoa ajaessa, joten HSL:n ei tarvitse puuttua asiaan erikseen, Häyrynen sanoo. HSL:n liikennöintisopimuksessa on maininta, että kuski saa puhua hands free -laitteella vain jos se liittyy työtehtävään.

Häyrysen mukaan HSL ei välttämättä käynnistä erityistoimenpiteitä Länsiväylän onnettomuuden takia.

– Pääpainomme on matkustuspalvelun kehittämisessä. Vaikka kuljettaja puhuisi hands free -laitteella, niin jos hän soittelee sillä omia puheluita, hän ei voi palvella asiakkaitakaan parhaalla tavalla.

Huvudstadsregionenin alkuperäisen jutun voit lukea Svenska Ylen sivuilta.