Poliisin tehovalvonta alkoi: "Keskity ajamiseen, älä kännykkään"

Tarkkaamattomuus, turvalaitteet ja suojatieturvallisuus ovat alkuviikon tehovalvonnan alla.

liikennevalvonta
Poliisi poliisiauton sivuovella.
Juha Kemppainen / Yle

Poliisi valvoo alkuviikon erityisesti turvalaitteiden käyttöä, suojatieturvallisuutta, kännyköiden käyttöä sekä muita liikenteessä tarkkaavaisuutta herpaannuttavia asioita.

Poliisin mukaan lähes kaksi kolmesta jalankulkijan kuolemantapauksesta on tapahtunut taajamissa viime vuosien aikana. Myös huomattava osa loukkaantumiseen johtaneista jalankulkijan onnettomuuksista on tapahtunut taajamissa. Uhreista lähes kolmannes on menehtynyt suojatiellä. Lisäksi jalankulkijoiden loukkaantumisista puolet on tapahtunut suojatiellä.

– Suojatieonnettomuudet tapahtuvat usein monen tekijän yhteisvaikutuksesta. Ajoneuvon kuljettajan keskittyminen ajamiseen ja ympäristön sekä muun liikenteen seuraamiseen voi herpaantua. Lisäksi ajonopeus saattaa olla liian suuri vallitsevaan liikenneympäristöön ja olosuhteisiin nähden, poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta arvioi tiedotteessa.

Poliisin maanantaista keskiviikkoon kestävässä tarkkaamattomuusvalvonnassa katsotaan kaikenlaista toimintaa, joka vaikuttaa ajamiseen keskittymiseen ja liikenteen havainnointiin.

Euroopan komissio on arvioinut, että tarkkaamattomuus on riskitekijänä 10–30 prosentissa liikenneonnettomuuksista.

Joka kolmas olisi pelastunut, jos olisi käyttänyt turvavyötä

Poliisin mukaan liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat ovat arvioineet, että kuolemaan johtaneissa tieliikenneonnettomuuksissa turvavyötä käyttämällä noin joka kolmas olisi pelastunut. Turvavyön käyttö olisi estänyt tai lieventänyt (siirryt toiseen palveluun) vammoja neljällä viidestä.

– Liikenneturvallisuuden kannalta on myönteistä se, että turvavyön käyttö on lisääntynyt viime vuosina. Etenkin henkilöautojen takapenkeillä ja pakettiautojen etuistuimilla jää turvavyö kuitenkin edelleenkin kiinnittämättä liian usein. Poliisin keinot lisätä turvavyön käyttöä ovat valvonta ja valistus, Ajaste täsmentää tiedotteessa.

Torstaina "Liikennekuolematon päivä"

Poliisi kertoo tukevansa alkuviikon valvontaoperaatiolla Euroopan liikennepoliisiverkoston (TISPOL) Liikennekuolematonta päivää torstaina 21. päivä syyskuuta. Päivän tavoitteena on, että Euroopassa ei tuona päivänä kuolisi yhtään ihmistä liikenneonnettomuudessa.

Lue lisää aiheesta: Bussiturmassa menehtynyt kuljettaja käytti ajaessa älylaitetta - työnantaja oli määrännyt nollatoleranssin mobiililaitteisiin