Eläkkeeltä palannut pesistähti kovan paikan edessä: "Mietin, että onko minusta siihen"

39-vuotias Jani Komulainen ehti jo hyvästellä pelikentät, mutta aikoo auttaa Sotkamon Jymyn Suomen mestaruuteen vielä kerran. Viikonlopun finaaleissa on vastassa Vimpelin Veto.

pesäpallo
Jani Komulainen.
Jani Komulainen aikoo pelata tylyn itsevarmalla asenteella myös pesisuransa viimeiset ottelut tulevana viikonloppuna. Tomi Hänninen / Yle

SotkamoHeinäkuun lopussa entinen Sotkamon Jymyn tähtipelaaja Jani Komulainen seurasi kotisohvallaan televisiosta joukkuekavereidensa käsittämätöntä epäonnea.

Ylemmän jatkosarjan ottelussa Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan kaksi sotkamolaista joutui pelistä sivuun loukatessaan jalkansa. Komulainen sadatteli ääneen viimeistään silloin kun Jymyn Niko Korhonen nousi syöksyn jälkeen niin nopeasti pystyyn, että astui vahingossa piikkarilla kätensä päälle.

Pahasti alakynteen jäänyt Jymy hävisi ottelun 2–1 ja kainuulaisten matka loppuotteluihin näytti kaikkea muuta kuin selvältä. Kuluva kausi on Sotkamon Jymylle poikkeuksellisen haastava.

Superpesis-kautta ensimmäistä kertaa sivusta seurannut Komulainen ei muista oman, tammikuussa päättyneen, pitkän peliuransa ajalta vastaavaa kautta, joka on yhtä loukkaantumisten ja muutosten paikkailua.

– Kesällä missään vaiheessa ei ollut hallinnan tunnetta tai voittoputkea, Komulainen harmittelee.

Jani Komulainen kotikentällään Sotkamon Hiukassa.
Jani Komulainen aikoo ottaa Superpesiksen viimeisistä finaalipeleistä kaiken irti. Kimmo Hiltunen / Yle

Katastrofaalisen Kouvola-ottelun jälkeen puhelimeen kilahti viesti, joka tuli täytenä yllätyksenä. Viestissä Jymyn pelinjohtaja ja päävalmentaja Mikko Kuosmanen kysyi, vieläkö Komulainen on pelikunnossa.

– Ensin tuli sellainen olo, että huh, mikäs juttu tämä on. Puhuimme myöhemmin, päätimme nukkua yön yli ja palaveerata aamulla, Komulainen muistelee reaktiotaan.

Vaikka tilanne oli yllättävä, päätös palata joukkueeseen syntyi nopeasti yhden yön aikana. Siihen sysäsi halu auttaa rakasta joukkuetta. Samalla 39-vuotias alkukauden peleistä poissa ollut Komulainen joutui arvioimaan kriittisesti pelikuntoaan.

Kakku kasvoi ehkä joillain liian isoksi, ja sitten koko kauden lopputuloksesta tulikin miinusmerkkinen.

Mikko Kuosmanen

Aiemmin vahva itseluottamus rakentui kovan harjoittelun varaan talvella ja pelikauden aikana. Nyt lähtökohta oli täysin toinen.

– Olin pelannut vain höntsää. Pohdin, olenko valmis hyppäämään ihan eri pohjalta ratkaisurooleihin, joihin minua loppujen lopuksi kuitenkin odotetaan. Mietin, että onko minusta siihen, 12-kertainen Suomen mestari toteaa.

– Päätin ottaa vielä yhden haasteen vastaan.

Vuonna 1997 pesisuransa aloittanut Komulainen on kaikkien aikojen eniten mestaruuksia voittanut pesäpalloilija. Jymyn lisäksi hän on edustanut Superpesiksessä Siilinjärven Pesistä.

Tuskallinen kausi on kaivannut johtajia

Jymyn pelinjohtaja ja päävalmentaja Mikko Kuosmanen ei kaunistele kauden käänteitä. Talvella Onni Määtän siirtyminen Kempeleen Kiriin teki loven valmistautumiseen ja peleissä joukkue on nilkuttanut loukkaantumisesta toiseen.

Kuosmanen kaavaili, että kauden aikana nuoremmat pelaajat olisivat ottaneet haltuun pelillistä johtajuutta, mutta sekään ei mennyt suunnitelmien mukaan.

– Kakku kasvoi ehkä joillain liian isoksi, ja sitten koko kauden lopputuloksesta tulikin miinusmerkkinen. Siinä on jatkossa miettimisen paikka.

SuperJymyn urheilutoimen johtaja Mikko Kuosmanen Sotkamon pesäpallokentällä.
Pelinjohtaja Mikko Kuosmasen mielestä kukaan ei ole korvaamaton. Jarmo Nuotio / Yle

Niin yksilö- kuin joukkuetasollakin järkyttäneen Kouvola-ottelun jälkeen Kuosmasella ei käytännössä ollut muuta vaihtoehtoa kuin ottaa yhteyttä Komulaiseen. Kokeneen pelaajan paluu oli helpotus, sillä Komulainen tuo joukkueeseen johtajuutta ja toivoa.

Se onkin pelinjohtajan mielestä jopa pelillistä suoritusta tärkeämpi asia.

– Kaikista tärkeintä on, että Jani tuo pelaajille uskoa, että tavoitteeseen voidaan edelleen päästä. Totta kai mietimme myös Janin fyysistä kuntoa, kun pelikokemusta ei ole tältä vuodelta. Se oli kuitenkin tavallaan jo sivuseikka – nyt tarvittiin uskoa tekemiseen, sanoo Kuosmanen.

Joskus pelirooli voi olla pieni, mutta tähteys onkin henkistä johtajuutta joukkueen sisällä.

Satu Kaski

Pesäpallo on vauhdikas laji, jossa koetuksella ovat niin olkapäät, selkä kuin polvetkin. Kun loukkaantumisia tapahtuu, repivään peliin ei löydy korvaajia noin vain. Erityisen vaikeaa se on huippupelaajien kohdalla, mutta Kuosmasen mielestä kukaan ei silti ole korvaamaton.

– Kukaan pelaaja tai valmentaja ei ole korvaamaton, ei ikinä. On ymmärrettävää, että media ja suuri yleisö rakentavat sellaista kuvaa, sillä he eivät näe sitä arkea ja harjoittelua, Kuosmanen toteaa.

– Yleisö näkee lopputuloksen, ja sen takana on aina paljon ihmisiä.

Tähden paluu voi olla helpotus ja ansa

Urheilupsykologi Satu Kaski pitää hienona ilmiönä, että liki nelikymppinen urheilija voi vielä palata takaisin. Jymyn tapaus onkin hänen mielestään malliesimerkki siitä, että iän merkitys ei ole lopulta niin suuri.

Pesäpalloa sivusilmällä seuraava Kaski uskoo, että Komulainen tuo joukkueeseen henkistä kapasiteettia.

– Luulen, että hän tuo kokemuksen kautta rauhaa ja viisautta.

He ovat voittajia, jotka pystyvät tappion hetkellä korjaamaan itsensä voittajiksi.

Mikko Kuosmanen

Samalla Kaski kuitenkin varoittaa yleisellä tasolla, että kokeneen tähden paluulla voi olla joukkueeseen kahtalainen vaikutus. Toisaalta ryhmään palaa turvan tunne ja helpotus, mutta siihen liittyy myös ansa.

– Pahimmillaan se voi johtaa siihen, että jäädään odottavaan asemaan – ei mennä ihan täysillä, kun ajatellaan, että tähti hoitaa tuon. Huipputasolla sillä on merkitystä.

Pesäpallo kentällä.
Urheilupsykologin mukaan urheilussa tarvitaan tähtiä, mutta tärkeän pelaajan menetys ei välttämättä ole joukkueelle huono asia. Kimmo Hiltunen / Yle

Urheilussa tarvitaan tähtiä. Kaski tähdentää kuitenkin, että joukkueen sisällä voi olla hyvin erilaista tähteyttä. Yleisö nostaa korokkeelle oman sankarinsa, mutta joukkueen sisäinen tähti voi istua jopa vaihtopenkillä.

– Joskus pelirooli voi olla pieni, mutta tähteys onkin henkistä johtajuutta joukkueen sisällä, Kaski sanoo.

Tärkeän pelaajan menetys esimerkiksi loukkaantumisen tai uran lopettamisen vuoksi on joukkueelle kasvun paikka. Kasken mukaan tilanteessa on kuitenkin myös mahdollisuuksia. Ryhmän rooleihin ei tule jämähtää, vaan skannata uusia vastuunkantajia.

– Joskus ajatellaan, että eihän tästä tule mitään. Sitten kun aletaan kaivamaan, niin huomataan, että vastuunkantajia löytyy, mutta heidän potentiaali on jäänyt piiloon. Tätä tapahtuu erityisesti nuorisojoukkueissa, Kaski sanoo.

Loppuottelu ratkaistaan henkisellä puolella

Parikymmenvuotisen pesisuransa aikana Jani Komulaiselle Superpesiksen finaaliottelut ehtivät tulla tutuiksi, mutta tähän vuoteen on kuulunut uusiakin kokemuksia. Sellainen on ollut pesäpallo-ottelun seuraaminen kotistadionin katsomosta.

– Se oli metkaa, kun tulin ensimmäisen kerran kotipeliin katsomoon, enkä tiennyt mistä portista tullaan sisälle ja miten katsomossa ollaan. Sitten se peli oli vielä katsojan näkökulmasta todella tylsä, Komulainen kertoo.

Katsomon puupenkillä Komulainen kävi läpi monenlaisia tunteita. Pelaamisen kaipuukin poltteli mieltä.

– Rupesin miettimään, miten mahtava tunne se on, kun nollaa kaverin aivan täysin. Kun omat ja joukkueen suunnitelmat on niin hyvin tehty, että kaveri joutuu tekemään sellaisia ratkaisuja, joissa epäonnistuu.

Sotkamon Jymyn pelaajat seisovat rivissä.
Superpesiksen finaaleissa 2016 Jymy jäi hopealle. Tomi Hänninen / Yle

Silloin Komulaisella ei ollut aavistustakaan, että myöhemmin kaudella hän pukee jälleen Jymyn pelipaidan päälleen ja taistelee Suomen mestaruudesta.

Tulevana viikonloppuna Sotkamo on tiukan paikan edessä neljännessä loppuottelussa. Mikäli Vimpelin Veto voittaa, joutuvat jymyläiset seuraamaan sinivalkoisten juhlintaa hopeamitalit kaulassa jo toisen kerran peräjälkeen.

Joukkueen valmentaja Mikko Kuosmanen on vakuuttunut, että ottelun tärkeimmät ratkaisut tehdään henkisellä puolella.

– Ongelmien takia pahin vihollinen on ilman muuta oma päänuppi niin yksilö- kuin joukkuetasollakin. He ovat voittajia, jotka pystyvät tappion hetkellä korjaamaan itsensä voittajiksi, Kuosmanen sanoo.

Tällä kertaa Jani Komulainen on varma, että hän tarttuu mailaan Superpesiksessä viimeistä kertaa. Pelaajatähti aikoo ottaa siitä kaiken irti.

– Pääsen oikein fiilistelemään. Kun menen mailan varteen, uskon että nautin joka hetkestä. Sitä kautta luotan siihen, että myös lopputulos on hyvä.

Korjaus 22.9.2017 klo 17:41. Sotkamon Jymy pelasi Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan ylemmän jatkosarjan ottelua, ei välieräottelua, kuten jutussa aikaisemmin väitettiin.