Kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho tutustui Kymi Ringiin: "Helppo ymmärtää, miksi tämä on arvioitu kansallisesti merkittäväksi"

Ministeri Terho on saanut selvityksen, miten yksityisen rahoituksen kerääminen etenee.

moottoriurheilu
Kymi Ring moottoriradan työmaa Iiitissä
Kymi Ring -moottoriradan työmaa kesäkuussa 2017. Pasi Tapanainen / Yle

Kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (Sininen eduskuntaryhmä) pitää Kymi Ring-moottoriurheilukeskusta kannatettavana hankkeena.

Terho tutustui Kymi Ringin rakennustyömaahan maanantaina Iitissä. Kokonaisuuteen kuuluu moottoriradan lisäksi muun muassa ajokoulutusrata.

– Tämä on laaja-alainen hanke ja on helppo ymmärtää, miksi tämä on arvioitu kansallisesti merkittäväksi. Saadaan merkittäviä tapahtumia Suomeen kuten MotoGP-kisoja. Turismin ja kansainvälisen näkyvyyden lisäksi kisa-alue ja lähikaupungit saisivat merkittävää tuloa talouden piristymisestä, jatkaa Terho.

Valtionapuhakemus ministeriöön valmisteilla

Ratayhtiö järjestelee parhaillaan yksityistä rahoitusta, mutta ei ole kertonut asian etenemisestä tarkemmin.

Myös ministeri valitsee sanansa tarkoin rahoitusasiassa.

– Olen saanut selvityksen siitä, miten tämä yksityisen rahoituksen kerääminen etenee.

Kymi Ring maksaa arviolta 25 miljoonaa euroa. Valtion osuudeksi on nykyisillä päätöksillä tulossa seitsemän miljoonan euron siivu. Helsingin Sanomat kirjoitti kesäkuussa, että asiantuntijat MotoGP-varikolla pitävät budjettia liian pienenä. (siirryt toiseen palveluun)

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa 3,5 miljoonan euron valtionavun Kymi Ringille. Rahan maksamisen ehtona on kuitenkin, että hankkeen kokonaisrahoitus toteutuu.

Ratayhtiön on haettava rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Hakemuksen liitteenä on esitettävä tiedot, joista ilmenee, että muut rahoittajat ovat sitoutuneet hankkeeseen juridisesti pätevällä tavalla.

Hakemusta ei ole vielä toimitettu ministeriöön.

– Vielä ei olla siinä pisteessä, sanoo kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.).

Ratayhtiö odottaa myös Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöstä Kouvolan kaupungin myöntämästä kahden miljoonan euron pääomalainasta. Yksityishenkilö on valittanut ratayhtiölle myönnetystä lainasta, koska se on valittajan mielestä kuntalain vastainen.

*Ministeri Terho näettekö mitään riskejä tässä hankkeessa? *

– Riskejä on varmaan aina suurissa hankkeissa. Kyllä tässä on hyvin suunnitelmallisesti edetty, riskejä huomioitu ja rahoitusta haettu laajalti.

Rajuilman jälkien siivoamista

Iitissä työmaalla rakentaminen jatkuu edelleen. Elokuinen Kiira-rajuilma on tuonut kuitenkin lisätyötä 4,6 kilometrin radan rakentajille.

– Noin 400-500 puuta kaatui ja niitä on raivattu. Työmaatiet ovat olleet tukossa, mutta työkoneet pääsevät pian takaisin hommiin, kertoo Kymi Ring Oy:n hankejohtaja Timo Pohjola.

Myös radan turva-alueiden muutostyöt käynnistyvät syksyn aikana.

Pohjolan mukaan tavoitteena on edelleen, että myös radan pintakerros ja asvaltointi 2,5 kilometrin matkalta tehdään loppuvuoden aikana.

Kymi Ring (siirryt toiseen palveluun)illä on tarkoitus ajaa ratamoottoripyöräilyn MotoGP-sarjan MM-osakilpailuja vuosina 2019-2023. Iittiin on tulossa myös muun muassa ajokoulutusrata.