1. yle.fi
  2. Uutiset

Jatkuvasta sateesta katastrofin ainekset maatiloille – MTK vaatii kriisitoimia

MTK vaatii hallitukselta pikaisia kriisitoimia maatilojen talousahdingon helpottamiseksi ja kotimaisen tuotannon turvaamiseksi.

maatilat
Syysvehnää
Vilja on pelloilla liian märkää puitavaksi.Mikko Savolainen / Yle

Erityisesti viljatilat ovat vaikeuksissa kun sadonkorjuuseen ei päästä jatkuvien sateiden vuoksi.

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila kertoo, että pelloilla vilja on märkää, sitä ei päästä puimaan ja märkä kasvusto voi pian alkaa itämään pelloilla.

– Jatkuva sade on aiheuttanut jo sen, että viljatiloilla ja yleensäkin kaikilla maatiloilla on tällä hetkellä katastrofinainekset kasassa. Pelkona on, että ehtiikö sato edes valmistua.

Alkavan viikon sää ratkaisee pitkälle, kuinka paljon viljasatoa ehditään puida pelloilta. Pahin tilanne on maan keskiosissa Seinäjoelta Joensuuhun.

Maaseudun Tulevaisuus -lehden keräämien tietojen mukaan kuluvana kesänä maan keskiosissa lämpösummaa on kertynyt niin vähän että vain ohrat ja aikaiset kaurat ehtivät valmistua syyskuun aikana.

Pahin kesä 30 vuoteen

Proagrian mukaan yhtä huono viljakesä on koettu viimeksi kolmekymmentä vuotta sitten vuonna 1987.

Tommi Lunttilan mukaan kaikilla maatiloilla on nyt erittäin hankala taloudellinen tilanne ja tällä hetkellä kassa on käytännössä täysin tyhjä.

– Jos pelloilta ei saada satoa, eläimille rehua tai elintarviketeollisuudelle viljaa, niin tilat eivät tule pärjäämään eteenpäin.

Eteläisessä Keski-Suomessa viljanpuintia on päästy kokeilemaan, mutta vilja on erittäin märkää. Viljan pitkä koneellinen kuivatus polttoöljykuivureilla ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Puheenjohtaja Lunttilan mukaan MTK etsii parhaillaan vaihtoehtoisia keinoja ahdingon helpottamiseksi. Ratkaisuja pyritään löytämään tämän viikon aikana.

Lue seuraavaksi