Lukemista sunnuntaiksi: Saamelaisnuorten kapinasaari, näin kansanedustajia yritetään vaientaa ja keksintö, johon kukaan ei uskonut toi miljoonia

Keräsimme sunnuntai-illaksi lukupaketin, jonka parissa viihdyt ja fiksuunnut.

Viikonloppukooste
Petra Laiti kodassa.
Jäämerenrata voi aiheuttaa suurenkin konfliktin, Petra Laiti arvelee.Kukka Ranta
Saamelaisnuoret
.Kukka Ranta

Saamelaisnuoret perustivat kapinasaaren, jossa ei Suomen ja Norjan sana määrää – "Olemme valmiita menemään niin pitkälle kuin mahdollista"

Yhteydet Tenojoella sijaitsevasta syrjäisestä protestileiristä ulottuvat ympäri maailman. Tämä on vasta alkua, yksi nuorten saamelaisaktivistien johtajista sanoo.

Eduskuntasali.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tappouhkauksia, raiskauksella pelottelua, päälle sylkemistä – näin kansanedustajia yritetään vaientaa Suomessa

Kymmenet kansanedustajat ovat tehneet ilmoituksen uhkailusta poliisille tai eduskunnan tai valtioneuvoston turvayksikölle.

Keksijän ensimmäinen wello.
Toni Pitkänen / Yle

Piirros ruutupaperilla toi Aulis Kärkkäiselle miljoonia – nyt hän sanoo keksineensä ehkä jotain suurempaa

Lapsena Aulis Kärkkäinen pelkäsi käydä nukkumaan, koska henki ei kulkenut. Aikuisena hän keksi oireisiin helpotuksen.

Merikapteeni Timo Väänänen
Merikapteeni Timo Väänänen Juvel Deduyo

Suomalainen merikapteeni miehistöineen pakeni Maria-hurrikaanin alta Karibialla: "Ei tässä hommassa ole sijaa pelolle" (siirryt toiseen palveluun)

Suomalainen merikapteeni Timo Väänänen kertoo hurrikaanin alta pakenemisesta ja tuhoista, joita Maria-hurrikaani sai aikaan Saint-Martinin saarella Karibialla.

Helena Tiihonen, Vuotos aktivisti
Uula Kuvaja / Yle

Vuotoksen vastustamisesta tuli lääkärille toinen elämäntyö – Vääryyden kokemus pakotti aktivistiksi (siirryt toiseen palveluun)

Kemijärveläisestä lääkäristä Helena Tiihosesta tuli luontoaktivisti, kun hän huomasi, että mitkään kielteiset päätökset eivät vaikuta Vuotoksen tekoaltaan rakentajiin Lapissa.

Kari Syrjänen ja vanha sotilasradio
Tällä vanhalla sotilasradiolla Kari Syrjänen ottaa yhteyksiä muihin alan museoihin ja harrastajiin muun muassa Suomen itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.Juha Korhonen / Yle

Kuolleen viestimiehen kotoa löytyi huone täynnä sotilasradioita – alan suurin museo sai yllättäen valtavan lahjoituksen: "Sydän läpsähti ja jalat löivät setsuuria" (siirryt toiseen palveluun)

Suomen suurin yleisölle avoin sotilasradiomuseo toimii Kouvolassa. Museon kokoelma lähes kaksinkertaistui, kun se sai liki sata radiota kahtena erillisenä lahjoituksena.