Vääntö alkoholilain uudistuksesta alkaa eduskunnassa – katso suora lähetys kello 14 alkaen

Alkoholin prosenttiluvuista äänestetään todennäköisesti marraskuussa.

Alkoholilainsäädäntö
Eduskunnan täysistunto
Eduskunnan täysistunto
Kaupan oluthylly.
Kalevi Rytkölä / Yle

Eduskunta käy tänään iltapäivällä lähetekeskustelun hallituksen esityksestä uudeksi alkoholilaiksi. Keskustelu on katsottavissa suorana Yle Areenassa kello 14 alkaen.

Keskustelusta odotetaan vilkasta, sillä lakiehdotus on repinyt hallituksen rivejä. Uudistus on myös herättänyt laajaa vastustusta erityisesti päihdetyön järjestöissä. Esityksessä eniten kiistaa on aiheuttanut kohta, jossa ruokakaupoissa myytävien juomien alkoholipitoisuus nostettaisiin 5,5 prosenttiin.

Uudistus ehti jo ajautua umpikujaan toukokuussa, mutta kesäkuisen hallituskriisin jälkeen se nostettiin uudelleen käsittelyyn.

Luvassa tiukka äänestys

Lähetekeskustelun jälkeen lakiehdotus matkaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn. Tämän jälkeen uudistus tuodaan äänestykseen kahdessa vaiheessa: ensin äänestetään siitä, nostetaanko prosenttiraja 5,5:een ja sen jälkeen lakipaketin muista kohdista. Pro­sent­ti­lu­vuis­ta äänestetään to­den­näköisesti mar­ras­kuus­sa.

Prosenttirajan nousu 5,5:een on vielä epävarmaa, koska hallituspuolueiden kansanedustajat saavat esittää vaihtoehtoisia prosentteja ja äänestää asiasta omantuntonsa mukaan. Erityisesti monet keskustan edustajat ovat vastustaneet prosenttirajan nostoa.

Muilta osin alkoholilain uudistus hyväksyttäneen sellaisenaan, koska hallituspuolueiden edustajia sitoo tavalliseen tapaan ryhmäkuri.

Tavoitteena on saada laki voimaan ensi vuoden alusta.

Lakiehdotuksen keskeisiin kohtiin voi tutustua täällä.

Lue myös:

Kansanedustajat: Halvempaa nelosolutta luvassa, "pelottelupropaganda" limuviinoista ihmetytti

Hallitus saa vahvat oluet ja limuviinat ruokakauppoihin vain opposition tuella

Kauppa kiittelee alkoholiesitystä, päihdetyön asiantuntija ennustaa kuolemia