Yle rohingyojen pakolaisleirillä: Vainottu kansa jäi oman onnensa nojaan kaatosateeseen – Pulaa on kaikesta

Sadattuhannet rohingya-pakolaiset sinnittelevät monsuunisateiden alla Bangladeshissa. Avustusjärjestöt eivät ole kyenneet toimittamaan nopeasti kasvaneelle joukolle riittävästi vettä, ruokaa tai suojaa.

Rohingyat
Rohingya-muslimit.
Kirsi Crowley / Yle

COX'S BAZAR Rohingya-muslimit kahlaavat tulvavedessä koko maallinen omaisuutensa nyssykässä pään päällä. Loputon väsynyt ihmisjono kulkee kymmenien kilometrien säteellä etsien ruokaa, juomaa ja lepopaikkaa. Moni tarpoo mudassa paljain jaloin.

Yli neljäsataatuhatta Rohingya-muslimia on paennut Nafjoen yli Myanmarista Bangladeshiin viime kuukauden aikana. Bangladeshissa Cox’s Bazar -turistikaupungin seudulla he ovat jääneet oman onnensa nojaan, vaille riittävää apua.

Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n tiedottaja Christopher Lom vertaa kriisiä nopeudessaan Ruandan kansanmurhan aikaiseen pakolaisaaltoon vuonna 1994.

– Olemme jakaneet telttakangasta ehkä neljännekselle tarvitsevista. Mutta sää on kamala. Ihmiset asuvat taivasalla. Moni on heikko aliravitsemuksen takia. Heillä ei ole puhdasta vettä eikä perustarvikkeita pysyäkseen hengissä. Olemme huolissamme, Lom sanoo.

Kotitalo poltettiin

Länsi-Myanmarissa Kraishuan kylässä asunut 42-vuotias yhdeksän lapsen isä Sufi Alom pakeni kodistaan, kun hän näki naapureiden talot tulessa. Hän kertoo helikopterin kaarrelleen kylän yllä. Se pudotti maahan jotain, jonka jälkeen sotilaat heittivät palopommeja.

Sufi Alom perheineen.
Sufi Alom perheineen pakeni Myanmarin sotilaita, kun armeija poltti perheen kotikylän.Kirsi Crowley / Yle

Rohingyojen asuttamalla Rakhinen alueella sijaitseva kylä tuhoutui.

Perheenjäsenet pakenivat eri suuntiin. Alom piilotteli riisipellossa. Kun hän palasi kylään, kotitalo oli palanut.

Nyt koko perhe istuu telttakankaan alla Kutupalongin pakolaisleirissä. He kävelivät kolme päivää joen rantaan. Bangladeshilainen kalastaja hyväksyi Alomin vaimon kultaisen nenä- ja korvarenkaan matkan hinnaksi ja niin perhe aloitti uuden elämän mukanaan vain päällä olevat vaatteet.

– En ole saanut mitään avustajilta. Kerjäämme saadaksemme tarpeeksi ruokaa lapsille, kertoo Sufi Alor.

Tulvat pahentavat tilannetta

Cox’s Bazarin liepeillä tunnelma on kuin maailmanlopusta kertovasta elokuvasta. Ulkomaalaisen nähdessään pakolaiset avaavat kätensä kerjätäkseen apua. Aukeat paikat ovat muuttuneet silminkantamattomiin ulottuviksi leireiksi.

Pakolaisia tulvavedessä.
Tulvavesi täytti rohingyapakolaisten kyhäämät majat. Sadekausi moninkertaistaa olojen kurjuuden.Kirsi Crowley / Yle

Tilannetta pahentavat monsuunisateiden aiheuttamat tulvat, jotka ovat vallanneet viikkokausia vaeltaneiden pakolaisten juuri kyhättyjä majoja.

Jopa Kiinan silkkitiehankkeen tietyömaa on nyt rohingya-pakolaisten makuualusta. Pakolaiset kyhäävät itselleen suojia jätesäkkimuovista ja juoksevat avustusrekkojen perässä toivoen saavansa ruokaa.

YK varoittaa sietämättömistä oloista

Kansainvälinen apu etenee hitaasti, ja pakolaismäärän nopea kasvu vaikeuttaa sitä edelleen. YK on varoittanut pakolaisten olojen käyvän sietämättömäksi.

Kutupalongin leirissä maailman ruokaohjelma jakaa riisiä ja IOM telttakankaita. Mutta apu tavoittaa vain murto-osan tarvitsijoista, viikossa vain kymmeniä tuhansia.

Alueella on kaksi pakolaisleiriä, mutta ne ovat täyttyneet jo aiemmin maahan tulleista 300 000 pakolaisesta. Bangladeshin hallitus haluaa rakentaa uusia leirejä vastatulleille pakolaisille. Hallitus haluaa myös rajoittaa rohingyojen liikkumista pois pakolaisalueilta.

Pakolaiset saapuvat Teknafiin veneillä Myanmarista.
Pakolaiset saapuvat Bangladeshin puolelle Teknafiin veneillä Myanmarista.Kirsi Crowley / Yle

Yksityiset auttavat

Järjestöjen lisäksi monet bangladeshilaiset yksityiset ihmiset ovat ottaneet asiakseen auttaa rohingyoja.

35-vuotias tietokoneinsinööri Saddir Khan parkkeeraa sukulaistensa kanssa kuorma-auton tien varrelle ja sen ympärillä on hetkessä ihmismuuri.

– Tarjoamme riisipataa tänään kolmelle tuhannelle rohingyalle. Eilen jaoimme tuhat kiloa riisiä, vettä ja maitoa lapsille, Khan luettelee.

Tietokoneinsinööri Saddir Khan jakaa ruokaa Rohiungya-muslimeille.
Tietokoneinsinööri Saddir Khan jakaa ruokaa rohingya-muslimeille. Kirsi Crowley / Yle

Myötätunto rohingyoja kohtaan houkutteli hänet auttamaan pääkaupungista Dhakasta asti. Bangladesh on kovaäänisesti kuuluttanut maailmaa painostamaan Myanmaria. Bangladesh uskoo, että Myanmar pyrkii kansanmurhaan.

– Ihmisenä minun on autettava muita ihmisiä. Rohingyat ovat muslimeja ja tarvitsevat apua selvitäkseen hengissä, Khan sanoo.

Pakolaisten parissa näkyy useita Khanin tapaisia siististi pukeutuneita bangladeshilaisia. He jakavat, käteistä, ruokaa, vaatteita.

Hyväntahtoiset auttajat saavat aikaan kaaoksen, kun nälkäiset rohingyat piirittivät avun jakajat. Mutainen maa näyttää tilkkutäkiltä, kun kuorma-autoista heitetyt lahjoitusvaatteet jäävät maahan. Rohingyat tarvitsevat nyt ruokaa.

Pakolaisleiriä.
Sadoille tuhansille pakolaisille ei ole tilaa leireillä. He täyttävät nyt aukeat paikat, jopa Kiinan silkkitien osaksi rakennettavan tietyömaan.Kirsi Crowley / Yle

Pakolaismäärä yllätti järjestöt

IOM:n Aasian-Tyynenmeren alueen tiedottaja Christopher Lom kertoo Cox’s Bazarissa, että järjestöt olivat varautuneet alle sadantuhannen pakolaisen saapumiseen, mutta kolmessa viikossa rajan yli on tullut yli 400 000.

– Tilanne on ainutlaatuinen. Mutta nyt meille on asetettu haaste auttaa mahdollisimman nopeasti, Lom sanoo.

Pakolaisia tulvavedessä.
Tulvavesi täytti pakolaisten kyhäämät majat. Sadekausi moninkertaistaa olojen kurjuuden.Kirsi Crowley / Yle

Bangladeshin pääministeri Sheikh Hasina on matkustanut YK:n yleiskokoukseen pyytämään maailmalta nopeaa apua rohingya-pakolaisten kriisiin. Kansainvälinen yhteisö pohtii rohingya-muslimien auttamista New Yorkissa tällä viikolla.

Myanmarin johtaja Aung San Suu Kyi ei tähän kokoukseen osallistu.

Lisää aiheesta:

Tuliko Nobel-palkitusta Aung San Suu Kyista välinpitämätön rautarouva?

YK:n pääsihteeri: Suu Kyillä viimeinen tilaisuus puuttua rohingya-muslimien ahdinkoon

Satelliittikuvat todistavat Myanmarin poltetuista rohingya-kylistä, Amnesty syyttää Myanmaria etnisistä puhdistuksista