1. yle.fi
  2. Uutiset

Ostitko vahingossa myös tuholaisen kirppikseltä? Kotivakuutus ei korvaa vahinkoja

Turkiskuoriainen herkuttelee hintavilla tekstiileillä ja hevosmuurahainen voi syödä puutalon seinän. Maksajaksi päätyy asukas.

tuhoeläimet
Tuhoeläimet voivat pilata huonekaluja.
Tuhoeläimet saattavat nakertaa esimerkiksi sohvan käyttökelvottomaksi.Mari Jäntti / Yle

KajaaniKolmen tuhannen euron sohva, silkkinen yöpaita ja persialainen matto. Kaikki pilalla.

Erilaiset tuhoeläimet voivat saada aikaan pahaakin jälkeä asunnossa. Reikiä täynnä oleva lempihuivi ja jemmassa olleet talvivaatteet voivat aiheuttaa ison loven lompakkoon, kun tuholaiset ovat syöneet ne pilalle.

Esimerkiksi turkiskuoriaiset herkuttelevat mieluiten kalleimmilla tekstiileillä, kuten silkillä, villalla ja nahalla.

Nainen olohuoneessa.
Tuhoeläimet voivat saada aikaan isojakin tuhoja asunnon irtaimistossa.Nella Nuora / Yle

Mutta kuka pulittaa pahimmillaan tuhansiin euroihin nousevan laskun?

– Jokainen asukas vastaa omasta irtaimistostaan. Esimerkiksi taloyhtiön tai vuokraisännän ei tarvitse korvata asukkaan irtaimistoa, joka tuhoeläinten vuoksi on mennyt pilalle, kertoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Myöskään kotivakuutus ei korvaa tuhoeläinten aiheuttamia irtaimistovahinkoja. Finanssialan lainsäädännön johtava asiantuntija Petri Mero kertoo, että tuhoeläinten aiheuttamat vahingot on perinteisesti rajattu pois kotivakuutuksen piiristä.

– Vakuutuksesta on rajattu monia muitakin hitaasti kehittyviä asioita pois, esimerkiksi homeeseen ja kosteuteen liittyvät asiat. Pienten tuhoeläinten aiheuttamat vahingot ovat hankala asia, Mero sanoo.

Kotivakuutus ei korvaa

Kysyimme Suomen isoimmilta vakuutusyhtiöiltä, korvaako heidän kotivakuutuksensa tuholäinten aiheuttamia vahinkoja. Yhdenkään niistä – LähiTapiolan, If:in, Fennian, Turvan ja Op:n – kotivakuutukset eivät kata tuholaisten napsimia vaatteita, huonekaluja tai muuta irtaimistoa.

– Kyse on tuhoeläinten varsin luonnollisella käyttäytymisellä aiheuttamista vahingoista, kertoo Fennian viestintäjohtaja Eliisa Anttila.

Turvan mukaan tuhoeläinten huomioiminen näkyisi vakuutuksen hinnassa.

– On aivan normaalia, että vakuutuksissa on rajoitusehtoja siitä käytännön syystä, että jos vakuutus kattaisi kaikki mahdolliset vahingot, sen hinta olisi huomattavasti korkeampi, sanoo Turvan vakuutusasiantuntija Katri Elomaa.

Vyöturkiskuoriainen vioittaa villaa, mattoja, muita tekstiilejä ja turkiksia.
Vyöturkiskuoriainen vioittaa villaa, mattoja, muita tekstiilejä ja turkiksia. Ritva Talman / Vieraslajit.fi

Vakuutusyhtiöt saavat välillä palautetta siitä, että kotivakuutus ei korvaa tuhoeläinten jälkiä.

– LähiTapiolalle tulee aika ajoin kyselyjä kotivakuutuksen korvauksista koskien tuholaisten aiheuttamia vahinkoja, kertoo LähiTapiolan viestintäpäällikkö Kyösti Knuuttila.

Knuuttilan mukaan LähiTapiolassa on kuitenkin harkittu, että kotivakuutuksesta korvattaisiin myös tuhoeläinten tekemiä vahinkoja.

Netistä tilattujen huonekalujen mukana voi tulla kiva yllätys.

Reima Leinonen

Vaikka If-vakuutusyhtiö ei korvaa irtaimistolle aiheutunutta vahinkoa, sisältyy tuholaistorjunta joihinkin If:in omakotitalojen kotivakuutuksiin.

– Tuhoeläintorjuntatoimenpiteitä voidaan tehdä myös irtaimistolle. Jos irtaimistolle tehdyistä torjuntatoimenpiteistä huolimatta esimerkiksi huonekaluja joudutaan heittämään pois, vakuutus ei korvaa näitä vahinkoja, If:in omaisuusvakuutuksien tuotepäällikkö Laura Utunen kommentoi.

Vaatteita rekillä
Esimerkiksi turkiskuoriaiset käyvät hanakasti esimerkiksi silkin ja villan kimppuun. Vaikka tuhohyönteiset eivät voi käyttää keinokuituisia vaatteita ravintonaan, ne voivat vioittaa niitä etsiessään ravintoa.Nina Keski-Korpela / Yle

Finanssialan lainsäädännön johtava asiantuntija Petri Mero kertoo, ettei heille ole tullut ihmettelyjä tai valituksia siitä, miksi tuhojen korvaaminen ei sisälly kotivakuutukseen.

– Vakuutusehdot ovat kuitenkin ne, joiden mukaan mennään.

Hävitys usein taloyhtiön tehtävä

Asukas itse joutuu harvoin korvaamaan yksin tuhoeläinten hävittämisen kerros- ja rivitalossa. Esimerkiksi taloyhtiössä tuhoa aiheuttavien eläinten myrkyttäminen on taloyhtiön tehtävä.

– Asunto-osakeyhtiölaissa on säädetty, että taloyhtiöllä on vastuu rakenteista, eristeistä ja perusjärjestelmistä rakennuksessa, osakkaalla puolestaan huoneiston sisäosista ja pinnoista, Isännöintiliiton Jaana Sallmén kertoo.

Kerrostalon rappukäytävä
Esimerkiksi turkiskuoriaiset leviävät kerrostaloissa muun muassa hormeja, putkistojen läpivientejä ja porraskäytäviä pitkin eri huoneistoihin, joten ongelma koskee usein koko taloyhtiötä.Terri Niemi / Yle

Kun ongelma huomataan, tuhoeläimet vilistävät useimmiten jo talon rakenteissa.

– Jos tuhoeläimiä löytyy yhdestä huoneistosta, oletettavaa on, ettei se ole vain sen huoneiston ongelma, Sallmén sanoo.

Joskus yksittäinen asukas voidaan saada vastuuseen tuhoeläinten aiheuttamista vahingoista. Sallménin ja Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnösen mukaan se on kuitenkin hyvin harvinaista ja vaikeasti todistettavaa.

– Jos tuhoeläimiä on havaittu vain yhdessä huoneistossa, jonka asukas on käynyt vastikään matkoilla, saatetaan pohtia, onko henkilöllä vahingonkorvausvastuu. Lähtökohtaisesti ei, sillä vahingonkorvausvastuu edellyttää selvää huolimattomuutta ja tahallisuutta, Pynnönen selventää.

Tuhoeläimet ovat lisääntyvä ongelma.

Anne Viita

Tilanne on eri, jos taloyhtiössä on havaittu tuhoeläimiä ja taloyhtiö on antanut asukkaille selvät ohjeet esimerkiksi siitä, mitä irtaimistolle on tehtävä, jotta tuhoeläimet eivät leviäisi enempää.

– Jos asukas ei noudata ohjeita ja siitä johtuen taloyhtiö joutuu vaikkapa myrkyttämään koko talon kahteen otteeseen, voi vahingonkorvausvastuun perusteena olla, että asukas on hankaloittanut tilannetta, Pynnönen kertoo.

– Tyypillisesti aiheuttajaa ei kuitenkaan saada selville. Ei voida tietää, mistä vaikkapa luteet taloon ovat levinneet, jatkaa Jaana Sallmén Isännöintiliitosta.

Muurahainen, joka herkuttelee hirrellä

Huonekalujen ja vaatteiden lisäksi tuhoeläimet saattavat käydä myös puun kimppuun. Syötyjä seiniäkään ei kotivakuutus korvaa.

– Ehkä kaikista jämerin tuholainen on hevosmuurahainen, joka pystyy popsimaan hirsiseiniä varsinkin, jos talossa on vähän kosteampi hirsi, kertoo Kainuun Ely-keskuksen hyönteisasiantuntija Reima Leinonen.

Kuningatarmuurahainen.
Hevosmuurahaiskuningatar. Hevosmuurahaiset suojelevat kuningatartaan viimeiseen asti, sen vuoksi kuningattaren hävittäminen on vaikeaa, jos se pääsee vaikkapa hirsiseinän uumeniin.Niko Mannonen / Yle

Leinonen tietää tapauksia, jossa hevosmuurahaiset ovat rakentaneet yhteiskuntansa vanhaan hirteen ja levinneet siitä nakertamaan tuoretta kakkosnelosta.

Eräässä tapauksessa hevosmuurahaiset olivat syöneet naisen talon puuseinää.

– Nainen tuli ovesta kysyen, mikäs eläin tämän on tehnyt. Ajattelin, että saan kakkosnelosesta päähäni, Leinonen naurahtaa.

Jos havaitsee siivekkäitä muurahaisia parveilulennolla, vinkkaa Leinonen pyydystämään kaikista suurimman muurahaisen, eli kuningattaren.

– Jos kuningatarmuurahainen ehtii iskeä puuhun, sen hävittäminen jälkeenpäin on huomattavasti vaikeampaa, Leinonen painottaa.

Jos kyseessä on hirsiseinä, hirsi tulee poistaa. Jos muutkin hirret ovat saastuneet, on vain yksi ratkaisu:

– Kaikki hirret tulisi polttaa heti ja vaihtaa uudet. Niin muurahaisyhteiskunta ja kuningatar saadaan hävitettyä.

Tuhoeläimet lisääntyneet

Yle uutisoi aikaisemmin, kuinka lutikkahavainnot ovat lisääntyneet merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo huomanneen saman työnsä parissa.

– Tuhoeläimet ovat lisääntyvä ongelma. Kierrätyskulttuuri on hyvä asia, mutta ihan tuntemattomalta ei kannata mennä ostamaan sänkyä tai sohvaa, ellei tutki sitä perusteellisesti. Tuhoeläimet leviävät herkästi, Viita sanoo.

Pilkkuturkiskuoriainen.
Pilkkuturkiskuoriaisen selkäpuolella on kolme pientä valkoista täplää. Sen toukka jyrsii muiden kuoriaisten tapaan villavaatteita, mattoja ja turkiksia. Mikko Pentinsaari / Oulun yliopisto

Saman havainnon on tehnyt Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen. Pynnönen on työskennellyt Kiinteistöliitossa yhdeksän vuoden ajan, ja hänen mukaansa sinä aikana tuhoeläimiin liittyvät kysymykset ovat lisääntyneet.

– Taloyhtiöissä tuhoeläinongelmia havaitaan entistä enemmän.

Ihmisten lisääntyvän matkustuksen uskotaan lisänneen tuhoeläinten määrää Suomessa. Hyönteistutkija Reima Leinosen mukaan muualta tuoduissa esineissä voi piillä kutsumattomia vieraita.

– Uutta on, että ulkomaisten kalusteiden ja muiden matkamuistojen mukana voi tulla kuoriaisia, jotka popsivat huonekaluja, Leinonen kertoo.

Vakuutusehdot ovat kuitenkin ne, minkä mukaan mennään.

Petri Mero

Myös huonekaluja shoppailessa netissä kannattaa olla tarkkana.

– Netistä tilattujen huonekalujen mukana voi tulla yllätys. Asiakkaat ovat ottaneet meihin yhteyttä, kun he ovat tilanneet sohvan jostain kauempaa, ja siitä on alkanut ilmestymään tuhoeläinten aiheuttamaan purua.

– Sellaisen hävittämiseen on yksi vaihtoehto: se pitää polttaa, Leinonen toteaa.

Lue lisää:

Tuholaiset pääsevät kotiisi yllättävillä tavoilla – myrkytys ei aina auta sitkeisiin ötököihin

Kodin kutsumattomat vieraat kuriin – "Ne kuvittelevat, että elämä jatkuu"

Lue seuraavaksi