Kontulan skeittihalli aukeaa tänään uusittuna – tyttöskeittaajien määrä "kasvanut räjähdysmäisesti"

Suomen suurimpiin kuuluva sisäskeittihalli Helsingin Kontulassa vetää vuosittain pitkälle yli 20 000 kävijää. Yhä useampi heistä on naisia.

kontula skeittihalli nuorisotalo luuppi skeittaus rullalautailu tuomas nyyssönen jonne heinonen simo mäkelä
Tuomas Nyyssönen, Jonne Heinonen ja Simo Mäkelä esittelevät Kontulan skeittihallia kesällä tehdyn remontin jälkeen.

150 suurta vanerilevyä, tuhansia ruuveja ja noin kilometrin verran kakkosnelosta. Näistä aineksista nuoriso-ohjaajat Tuomas Nyyssönen ja Jonne Heinonen ovat kesän aikana rakentaneet Kontulan sisäskeittihalliin uusia bänkkejä, kurbeja, pyramideja ja kaaria.

Hallin sisuskalut on tapana laittaa uuteen uskoon aina vuoden tai parin välein, jotta käyttäjät eivät pääse kyllästymään.

– Rampit kuluvat käytössä, ja niitä on tarvetta tauon aikana kunnostaa. Samalla on hyvä uudistaa paikkoja rakenteellisesti, että paikka ei ole samanlainen vuodesta toiseen, sanoo Nyyssönen.

Kuluvan vuosituhannen alussa avattua hallia uudistettiin ensimmäiset vuodet työntekijöiden mieltymysten mukaan, mutta viime vuosina suunnittelu on mennyt vuorovaikutteisempaan suuntaan.

– Tänä vuonna suunnittelu aloitettiin jo tammikuussa. Me pidettiin täällä paikan päällä yksi tilaisuus, ja sen jälkeen yhteistyö on jatkunut Facebookissa. Kommentteja jätettiin yli 200, ja lopputulos on 95-prosenttisesti sellainen kuin on toivottu, Nyyssönen vakuuttaa.

Tyttöskeittaajien määrä kasvussa

Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden yleisvuorojen lisäksi Kontulan skeittihalli on erilaisten järjestöjen käytössä. Joukossa on esimerkiksi BMX-pyöräilijöiden ja temppupotkulautailijoiden yhdistykset sekä Tyttörullalautailijat ry, jolla on nyt kaksi viikottaista vuoroa yhden sijaan.

Kontulan skeittihallin rampit uudistettiin kesän aikana. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Tyttörullalautailijat ry:n puheenjohtajan Enni Kalilaisen mukaan viimeisten parin kolmen vuoden aikana naisskeittaajien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Kalilainen uskoo, että esimerkiksi skeittiparkkien määrän kasvu on laskenut naisten kynnystä kokeilla skeittausta.

– Aiemmin kun skeittaus oli enemmän underground-harrastus, se oli lähes täysin nuorten miesten laji. Sellaiseen porukkaan voi olla vaikea päästä mukaan, asiaan liittyy paljon psykologisia esteitä ihan iästä, kansalaisuudesta ja sukupuolesta lähtien.

Aiemmin kun skeittaus oli enemmän underground-harrastus, se oli lähes täysin nuorten miesten laji. Sellaiseen porukkaan voi olla vaikea päästä mukaan

Enni Kalilainen

Tyttörullalautailijat ry pyrkii Kalilaisen mukaan vastaamaan tähän haasteeseen ja tarjoamaan tytöille, naisille ja jatkossa myös muunsukupuolisille turvallisen ja helpon ympäristön ja tavan kokeilla lajia.

Naisten skeittauksen suosio näkyy myös maailmalla: esimerkiksi amerikkalaisen Street leaguen (siirryt toiseen palveluun) SLS 2017 Super Crown World Championship -kilpailussa on kilpailtu naistensarjassa menestyksekkäästi vasta viimeisenä kolmena vuotena. Aikaisemmin kilpailussa ei ollut naisten sarjaa ollenkaan.