Jarno Isokangas, 23, sai vihdoin töitä: "Alkoi tuntua siltä, että mikä on vialla, kun ei onnistu"

Alle 25-vuotiaiden työttömyys on vähentynyt vuodentakaisesta. Varsinkin ammattikoulutetut löytävät nyt töitä.

työllistyminen
Nuori mies työpaikassaan

HausjärviHausjärveläistä Jarno Isokangasta onnisti. Hän pääsi kesätöihin kotipaikkakunnallaan liikennemerkkejä ja opasteita valmistavaan Elfving Signumiin. Kun tarjous kesätyöstä tuli, Isokangas oli nuorten työpajassa. Hän päätti tarttua kesätyötilaisuuteen työkokemuksen kartuttamiseksi.

Sitä ennen 23-vuotias sähköasentaja ehti olla puolitoista vuotta työttömänä.

– Ei se helppoa ollut, kuvailee nuori mies tyttömyysaikaansa.

– Koko ajan oli mietittävä sitä, mihin rahaa voi kuukaudessa käyttää ja pitääkö säästää jostain, että selviää siihen asti, että saa uudet työttömyystuet.

Jos onni potkaisi Isokangasta kesätöiden suhteen, osui toinen onnenpotku syksyn alkuun. Silloin Elfving Signumilla oli töitä niin paljon, että viidestä kesätyöntekijästä kahdelle luvattiin jatkoa ainakin vuoden loppuun saakka. Isokangas oli onnekkaista toinen.

Jarno Isokangas ehti lähetellä ennen työllistymistään kymmeniä työhakemuksia.

– Alkoi jossain vaiheessa tuntua siltä, että mikä on vialla, kun ei onnistu. Jossain vaiheessa alkaa miettimään, että johtuuko se siitä, ettei ole työkokemusta, että jos ei sitä työpaikkaa ole kuulunut sen takia.

Ammattikoulutuksesta on hyötyä

Viime kuukaudet ovat kertoneet aiempaa parempia uutisia taloudesta. Työ- ja elinkeinotoimistojen ja Tilastokeskuksen yhteisjulkistus (siirryt toiseen palveluun) heinäkuulta kertoo, että kaikkien työttömien työnhakijoiden määrä oli laskenut vuodentakaisesta.

Myös alle 25-vuotiaiden työttömien tilanne on helpottunut. Työttöminä työnhakijoina työ- ja elinkeinotoimistoissa oli heinäkuun lopussa 46 000 alle 25-vuotiasta työtöntä. Heidän määränsä oli 9 000 pienempi kuin vuosi sitten.

Tilastokeskuksen mukaan viime heinäkuussa nuorten, 15–24-vuotiaiden työttömyysaste oli 11,7 prosenttia, mikä oli 2,6 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin.

Sama suuntaus on nähtävissä Hämeessäkin, missä erityisesti Riihimäen ja Forssan seudulla nuorten työttömyys on laskussa.

Ihan aidosti nämä nuoret ovat työllistyneet.

Kirsi Burke

Palveluasiamies Kirsi Burke Hämeen TE-toimistosta arvelee syyksi yksinkertaisesti sen, että työmarkkinat vetävät nyt paremmin.

– Ihan aidosti nämä nuoret ovat työllistyneet. Meille käytännössä tulee vähemmän työttömiä nuoria kuin meiltä lähtee pois asiakkuudesta. Erityisesti ammattikoulutetut nuoret tuntuvat työllistyvän. Ja jos he joutuvat tulemaan TE-toimiston asiakkaiksi, niin työttömyydet kestävät vähemmän aikaa.

Jarno Isokankaan palkanneen Elfving Signumin tuotanto- ja ostopäällikkö Jyri Johansson sanoo, että asenne työntekoon on ratkaiseva tekijä, kun yritys palkkaa nuoria.

– Se näkyy ensimmäisten viikkojen ja kuukausien aikana.

Oma-aloitteisuus ja aktiivisuus tärkeää

Jarno Isokankaan työ on tällä hetkellä määräaikainen, niin kuin monen työtä löytäneen nuoren. Mutta kun työpäiviä kertyy, karttuu myös kokemusta. Jarno Isokangas on muun muassa opetellut ohjelmoimaan leikkuukonetta, jolla hän työskentelee paljon.

– Kun perehtyy koneen käyttöön, niin siitä on itselle ja muillekin hyötyä, kun saa työtahtia nopeutettua.

Nuori mies tekee työtä leikkauskoneella
Jarno Isokankaalla työt jatkuvat ainakin vuoden loppuun.Timo Leponiemi / Yle

– Kyllä tämä on mukavaa ja monipuolista ollut. Ei voi ainakaan sanoa, että tylsäksi olisi käynyt, kuvailee Isokangas työtään liikennemerkkien ja opasteiden valmistamisen parissa.

Työnhaussa tarvitaan oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta, muistuttaa Kirsi Burke Hämeen TE-toimistosta. Lisäksi kannattaa hyödyntää erilaisia työnhakuun liittyviä palveluita, kuten Ohjaamoa.

Ohjaamoita löytyy usealta paikkakunnalta (siirryt toiseen palveluun). Ne tarjoavat tietoa, tukea ja yksilöllistä ohjausta muun muassa koulutus-, harrastus- ja työllistymisasioissa alle 30-vuotiaille.

– Ohjaamoiden rekrytapahtumistakin työllistyy aina osa kävijöistä, Burke kannustaa nuoria.