Tutusta ja turvallisesta kodista tuli kuolemanloukku – Miten kotona hoidettavien vanhusten palokuolemat voidaan estää?

Yhä heikkokuntoisemmat vanhukset joutuvat pärjäämään yksin kodeissaan. Tulipalon sattuessa heidän mahdollisuutensa selviytyä ovat huonot.

Palokuolemat
Nainen sytyttää tulta puuhellaan.
Haja-asutusalueilla sähköjä voidaan joutua odottamaan vielä päiviä.YLE

2000-luvulla on laitosten paloturvallisuus saatu hyvälle tolalle. Nyt palovaara piilee muualla - yksin asuvien, huonokuntoisten vanhusten kodeissa.

Esimerkiksi Pohjanmaalla kesän saldo on murheellinen: kolme tapausta, joissa vanhus on menehtynyt omakotitalon palossa.

– Tilanne huolestuttaa erittäin paljon, sanoo Kurikan paloaseman asemavastaava, palomestari Matti Hietalahti.

Hietalahden mukaan pelastajat kentällä ovat syvästi tietoisia siitä, että entistä enemmän huonokuntoisia vanhuksia asuu yksin kodeissaan. Maaseutupaikkakunnilla he asuvat kaiken lisäksi usein etäällä keskuksista niin että avun saaminen paikalle kestää.

"Iäkäs mies on kuollut omakotitalon tulipalossa Jalasjärven Koskuella. Kun tulipalo oli huomattu, palo oli jo täyden palon vaiheessa. Pelastuslaitoksen saapuessa ei ollut enää mitään tehtävissä."  Yle uutiset 20.5.2017

Hietalahti muistuttaa palovaroittimien tärkeydestä, mutta samalla huomauttaa, että niistä ei ole paljon apua, jos vanhuksella on vaikeuksia kuulla palovaroittimen ääntä tai vanhukselta puuttuu ymmärrys siitä, miten tulipalotilanteessa pitää toimia.

Monelle vanhukselle pelkästään liikkuminen voi olla niin vaikeaa, että poistuminen asunnosta ei onnistu ilman apua.

– Esimerkiksi rintamamiestaloltyyppisen talon puolen kerroksen korkuiset rappuset voivat olla liikaa.

Hietalahti kertoo kohdalleen osuneesta tuoreesta tapauksesta, jossa iäkäs henkilö sytytti tulipesään tulen, mutta häneltä jäi pelti avaamatta. Naapuri havahtui palovaroittimen ääneen ja riensi vanhuksen avuksi. Hietalahden mukaan tilanne olisi voinut kehittyä nopeasti hengenvaaralliseksi ilman naapurin ansiokasta toimintaa.

Vastuukysymykset ratkaistava

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on jo pitkään ilmaissut huolensa kehityksen suunnasta (siirryt toiseen palveluun). Yli 65-vuotiaiden osuus palokuolleista on noussut huomattavasti suuremmaksi kuin heidän osuutensa väestöstä.

– Laitokset on rakennettu ja varustettu turvallisuustekniikalla niin, että siellä vanhukset pärjäävät, mutta nyt kun heitä pidetään omissa kodeissaan, kenen vastuulla on heidän turvallisuutensa, kysyy turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino. Leinon mukaan yhteiskunta on ikäänkuin nostanut kätensä pystyyn vaikean asian edessä.

– Yhteiskunnallakin on tietysti omat intressinsä, norminpurku ja säästäminen.

"Pohjanmaan hätäkeskus sai hälytyksen Kuortaneentielle Lapualle puoli yhdentoista aikaan illalla. Naapuri oli huomannut omakotitalon olevan liekeissä ja hälyttänyt palokunnan. Palokunta sai palon nopeasti sammumaan, mutta savusukelluksen yhteydessä talosta löytyi menehtynyt henkilö. Menehtynyt oli talossa asuva iäkäs mies."  Yle uutiset 1.9.2017

Leinon mukaan nyt tarvittaisiin pikaisesti yhteiskunnallista keskustelua siitä, miten syntynyt "turvallisuustyhjiö" järjestelmällisesti ja koko maan kattavasti täytetään. Se keskustelu olisi tosin ollut hyvä käydä jo aikaisemmin - siinä vaiheessa kun päätettiin siirtää vanhusten hoidon painopistettä laitoksista koteihin, sanoo Leino.

Tilanne on uusi ja hämmentäväkin, kun yhä useampi vanhus saa tarvitsemansa palvelut kotiin. Kun vanhus on kotona hoidettavana, vastuutaan turvallisuusasioista pitäisi pohtia ainakin sosiaali- ja terveystoimen, vanhuksen itsensä ja hänen omaistensa.

– Kysymys on periaattellinen ja siinä on lainsäätäjälläkin monta liikkuvaa osaa, tähdentää Leino.

Pelastusalalla toivotaan ja on varauduttu siihen, että kotona asuvien vanhusten paloturvallisuuskysymykset nosevat laajempaan keskusteluun, kun pelastuslainsäädäntöä ollaan uudistamassa (siirryt toiseen palveluun) vuoteen 2019 mennessä.

Sähköhella
Liesien huolimattomasta käytöstä johtuvia tulipaloja voitaisiin vähentää turvalaiteilla.Hillevi Antikainen / Yle

Tuttu, mutta turvaton koti

Ilpo Leino painottaa, että asia ei ole mustavalkoinen. Tavoitteena on tietysti, että tutussa kotiympäristössä vanhuksen toimintakyky ja aktiivisuus säilyvät parempina.

– Tavoite ei kuitenkaan toteudu, ellei samalla huolehdita, että se tuttu koti on myös turvallinen.

"Pohjanmaalla Vöyrillä syttyi aamulla rakennuspalo, jossa menehtyi yli 90-vuotias mies. Poliisin mukaan tuhoisa tulipalo sai todennäköisesti alkunsa puuhellasta."  Yle uutiset 17.8.2017

Suurin huoli pelastusalalla on niistä yksin asuvista vanhuksista, joilla ei ole lähiomaisia tai joiden omaiset asuvat kaukana eivätkä pääse seuraamaan vanhuksen arjen sujumista.

Ilpo Leinon mukaan omaiset voivat tehdä paljonkin oman mummon tai vaarin asunnon paloturvallisuuden hyväksi.

– Ongelmana on usein se, että vanhukset eivät itse ole seuranneet turvatekniikan kehitystä tai voivat omasta mielestään olla täysin reippaita ja toimintakykyisiä. Siinä tilanteessa tarvitaan lähipiiriä, joka tekee ratkaisuja asumisen turvaamiseksi.

Ensimmäiseksi kannattaa vanhuksen kotona kiinnittää huomiota lieden ja lieden ympäristön turvallisuuteen. Liesi on suurin yksittäinen tulipalon aiheuttaja kodeissa. Lieden levyt unohtuvat helposti päälle tai levylle jää jotain helposti syttyvää, pannulappu tai talouspaperirulla.

Vanhoihin liesiin asennettavia turvalaitteita on tarjolla monenlaisia. Halvimmat maksavat vain muutama kymmenen euroa ja ne hälyttävät, jos liesi jää päälle. Kalliimpi laite varoittaa, katkaisee sähkön ja jopa sammuttaa alkavan palon.

Mies menehtyi kotinsa tulipalossa Jalasjärvellä

Iäkäs mies kuoli tulipalossa Vöyrillä

Yksi henkilö menehtyi tulipalossa Lapualla