1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sukupuolineutraalius

Ruotsin eduskunnassa on puhemies – mutta pääministeri on feministi

Ruotsissa kyse on enemmänkin asenteista ja kulttuurista kuin yksittäisistä sanoista.

sukupuolineutraalius
Puhelias ihminen.
Elisa Kinnunen / Yle

Kun Ruotsin eduskunta eli valtiopäivät avasi istuntokautensa viikko sitten avajaispuheen piti muodollisesti kuningas Kaarle XVI Kustaa puhemiehen (talman) pyynnöstä. Ruotsissa kansakunnan kakkonen on siis talman eli puhemies riippumatta siitä onko hän nainen vai mies.

Kansanedustajista Pohjoismaissa käytetty sana on Suomen tapaan sukupuolineutraali, riksdagsledamot (Ruotsi), stortingsrepresentant (Norja) ja folketingsmedlem (Tanska).

Suomenruotsin sukupuoleen viittavia sanoja riksdagsman tai riksdagskvinna ei Ruotsissa näe käytettävän.

Sen sijaan ammattinimikkeissä esimerkiksi sairaanhoitajasta käytetään ruotsin kielen sanaa sjuksköterska riippumatta siitä onko hän mies vai nainen.Ruotsissa pyrkimyksellä tasa-arvoiseen kieleen on pitkät perinteet.

Sukupuolineutraalista hen (hän)-sanasta on vuosien mittaan syntynyt käsite ja tiedossa on myös se, että passiivilauseessa käytetty man on osin korvautunut en-sanalla.

Arkikielessä tilanne on kuitenkin toinen. Teksteissä vilisevät sukupuoleen liittyvät han- ja hon-sanat, joten ihmisten puheissa, uutismedioissa tai sosiaalisessa mediassa käytetyistä hän-sanoista voi edelleen päätellä sukupuolen.

Hen-sana on toki käytössä myös, mutta sen käyttö vaikuttaa sattumanvaraiselta. Hen- tai en-sanan käyttäjä haluaa usein alleviivata omaan suhtautumistaan ihmisten väliseen tasa-arvoon tai feminismiin.

Pohjoismaissa on kiinnitetty huomiota myös julkisten tilojen tai alueiden nimiin. Reykjavikin kaupunki on yrittänyt vähentää naisten aliedustusta keskustan katukylteissä nimeämällä katuja uudelleen. Myös Göteborgin kaupunki on tekemässä samaa - paikkaamassa miesten ylivaltaa katujen nimissä. Kulttuurilautakunta esittää, että vähintään puolet uusista kaduista nimetään naisten mukaan.

Ruotsissa, niin kuin muissakin Pohjoismaissa, vaatimus kielen ja sen myötä erityisesti julkisen puheen neutraaleista ilmaisuista on noussut feministisestä liikkeestä.

Ruotsissa tasa-arvoinen puhetapa ja sukupuolineutraalit ilmaisut ovat julkisuudessa itsestäänselvyys, mutta kysymys on ehkä enemmän asenteista ja kulttuurista kuin yksittäisistä sanoista.

Suomessa sosialidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne sanoo olevansa äijäfeministi, mutta Ruotsissa hänen käyttämästään sanayhdistelmästä nousisi poliittinen skandaali. Pääministeri Stefan Löfven ja monet johtavat miespoliitikot sanovat olevansa feministejä ja Ruotsin hallitus sanoo tekevänsä (maailman ainoata) feminististä ulkopolitiikkaa.

Lue seuraavaksi