Tiedätkö, mikä on riistaonnettomuusmerkki? Pitäisi tietää, jos välität eläimistä

Riistaonnettomuusmerkin käyttäminen on ennen kaikkea eläinsuojeluteko.

hirvikolarit
hirvi autotiellä
Kari Niemeläinen / AOP

Riistaonnettomuusmerkki on yhä suurelle osalle autoilijoista tuntematon. Riistaonnettomuusmerkillä merkataan hirvi- tai peurakolarin sattuessa onnettomuuspaikka. Silloin mahdollisesti loukkaantunut eläin löydetään helpommin, vaikka poliisi ei kävisikään paikalla.

Jokainen kolari on tarkistettava, sanoo Etelä-Savon riistapäällikkö Petri Vartiainen Suomen Riistakeskuksesta.

– Vaikka näyttäisi, että on käynyt vain pikkukolaus, niin eläin voi olla siitä huolimatta loukkaantunut. Se voi kuolla yksinään metsään.

Eläimen kuoleminen hitaasti vammoihinsa on Riistakeskuksen mukaan rinnastettavissa eläinrääkkäykseen. Paikan merkkaaminen on tärkeää, sillä usein autoillijoiden puhelimessa kertomat ohjeet kolaripaikasta ovat liian epämääräiset.

Merkin voi tulostaa itse ja säilyttää autossa

Riistaonnettomuusmerkki on käytännössä A4-kokoinen paperilappu, jonka voi tökätä onnettomuuspaikalla tien laidassa oksaan tai aurausmerkkiin. Merkki asetetaan kohtaan, josta loukkaantunut eläin on kadonnut metsään. Merkki pitäisi pystyä havaitsemaan autolla ajettaessa.

Onnettomuuspaikalla ei kannata kulkea turhaan paikasta toiseen, eikä eläimen reittiä ole järkeä yrittää merkata. Se haittaa jälkikoirien työskentelyä.

Riistaonnettomuusmerkissä on ohjeet, kuinka toimia onnettomuustilanteessa. Vaikka merkki on paperia, sitä ei tarvitse esimerkiksi laminoida, sillä se on kertakäyttöinen.

– Uuden voi aina tulostaa esimerkiksi riista.fi-sivustolta, Vartiainen sanoo.

Merkki löytyy aniharvan autoilijan hanskalokerosta. Edes poro- ja peuravaltaisilla alueilla se ei ole vakiinnuttanut asemaansa.

– Paras olisi, jos merkki löytyisi jokaisesta autosta. Katsastuksessa vaikka tarkistettaisi, että sellainen on.

Merkin voi tulostaa täältä (siirryt toiseen palveluun).

Riistaonnettomuusmerkki Fuođđolihkuhisvuohtamearka Suomen riistakeskus Suoma fuođđoguovddáš
Suoma fuođđoguovddáš