1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kurdit

Irakin korkein oikeus lykkäsi kurdien itsenäisyysäänestystä – Turkki liikuttelee joukkoja rajalla

Irakin johto ja naapurimaat vastustavat Irakin kurdien kansanäänestysaikomusta. Niillä ei kuitenkaan ole keinoja estää sitä.

Kurdimielenosoittajat vaativat kansanäänestystä itsenäisyydestä Erbilissä. Kuva: Gailan Haji / EPA

Irakin korkein oikeus on päättänyt, ettei kurdien itsehallintoalueella saa toistaiseksi järjestää kansanäänestystä alueen itsenäistymisestä. Kansanäänestys oli määrä järjestää ensi maanantaina, 25. syyskuuta.

Kansanäänestys on kohdannut Irakin johdon ja muidenkin maiden taholta kovaa vastarintaa. Korkein oikeus haluaa ensin selvittää, onko maan jakautumiseen tähtäävä äänestys perustuslain mukainen.

YK ja Yhdysvallat ovat kehottaneet kurdeja sopimaan erimielisyytensä Irakin keskushallinnon kanssa muulla tavoin kuin irtautumalla.

Irakin naapurimaa Iran vastustaa Irakin kurdien itsenäisyysaikeita, koska Iranilla on myös kurdivähemmistö, jonka pelätään innostuvan itsenäistymisestä.

Myös Turkissa asuu suurin kurdiväestö ja Turkin johto on käynyt jo kolme vuosikymmentä taisteluita autonomiaa tavoittelevan Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) kanssa.

Turkki vastustaa kiivaasti Irakin kurdien pyrkimyksiä. Turkki aloitti aloitti tänään maanantaina suuret sotaharjoitukset aivan maiden välisen rajan tuntumassa. Harjoituksissa on mukana raskasta aseistusta, kuten panssarivaunuja ja tykistöä.

Turkki ei ole suoraan sanonut, miten se reagoisi, jos kansanäänestys toteutuisi. Maan hallitus ja kansallinen turvallisuusneuvosto ovat aikaistaneet kokouksiaan perjantaille.

Irakin kurdien johtaja Massud Barzani on todennut, että vaikka Irakin kurdit hyväksyisivät kansanäänestyksessä itsenäistymisen, ei se johtaisi välittömiin toimiin. Kurdit voisivat sen perusteella aloittaa vakavat keskustelut Irakin johdon kanssa itsenäistymisestä.

Irakin korkeimman oikeuden päätös äänestyksen lykkäämisestä on periaatteessa sitova. Irakin hallinnolla ei kuitenkaan ole voimakeinoja estää äänestystä. Kurdialueella esimerkiksi poliisivoimat ovat kurdihallinnon alaisuudessa.