Video poimii kalatiellä jokaisen ohikulkijan - Kissakoskea luikerrellut 17 000 kalaa, 10 eri lajia

Kissakosken voimalaitoksen kalatie on osoittanut toimivuutensa. Kuluneena kesänä suoritussa kalaseurannassa kalatietä pitkin on kulkenut yli 4000 kalaa kuukaudessa.

luonto
Ankerias
Kalatietä pitkin on kesän aikana kulkenut myös parisenkymmentä ankeriasta.Kymijoen vesi ja ympäristö

Viisi vuotta sitten valmistuneen Suur-Savon Sähkön voimalaitoksen kupeeseen rakennettiin Kissakoskelle kalojen vaelluksen mahdollistava kalatie. Itse kalatien lisäksi voimalaitosen lupaehtoihin kuuluu myös kalaseuranta, mistä ensimmäinen osa toteutettiin jo vuonna 2013. Kuluneen kesän aikana on saatu selville kaikki kalatien kulkijat.

– Kamerat ovat olleet päällä toukokuun alusta lähtien ja seuraantaa jatketaan lokakuun loppuun saakka. Kamera tallentaa jokaisen minuutin ja meillä on käytössä tällainen hahmotunnistusohjelmisto johon tämä videomateriaali syötetään. Tämä ohjelmisto muutamassa minuutissa seuloo monenkin tunnini videomateriaalin läpi ja poimii sieltä kuvakaappauksia mitä ja minkä kokoisia kaloja siellä on liikkunut, avartaa vesistötutkimuspäällilkkö Janne Raunio Kymijoen vesi ja ympäristö ry:stä.

Jopa taimenen lisääntyminen joissakin olosuhteissa voisi olla mahdollista

Teemu Hentinen

Toukokuussa alkaneen kalaseurannan aikana kalatietä pitkin on kulkenut kymmenen kalalajia ja kaikkiaan noin 17 000 kalaa. Parhaiten kalatiessä ovat viihtyneet särjet ka salakat, joita on kulkenut tuhansittain:

– Kyllä se yllätys on, että ankeriasta on niinkin runsaasti mennyt. Toisaalta myös säyne on ollut hyvin runsaslukuinen. Kyllä tässä varmaan on tullut nähtyä kaikki lajit mitä odotettiin ja vähän enemmänkin, toteaa Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n vesistötutkimuspäällikkö Janne Raunio.

– Tämän toinen seurantajaksi on antanut paljon tietoa kalatien toimivuudesta. Noin 17 000 kalaa ja kymmenen eri lajia, niin kyllähän se jotain kertoo. Kalatie toimii ja ollaan oltu tosi tyytyväisiä, toteaa puolestaan kalastusbiologi Teemu Hentinen Etelä-Savon Ely-keskuksesta.

Kyllä se yllätys on, että ankeriasta on niinkin runsaasti mennyt

Janne Raunio

Voimalaitoksen ohituskaistan lisäksi kalatie tarjoaa uhanalaiselle järvitaimenelle jopa lisääntymismahdollisuuden.

– Myöskin keväällä istutettuja taimenen poikasia täältä löytyy. Se ei ole pelkkä läpikulku-uoma, vaan jopa taimenen lisääntyminen joissakin olosuhteissa voisi olla mahdollista, kertoo kalastusbiologi Teemu Hentinen.

– Tässä seurannassa me pystytään katsomaan taimenen osalta, että onko ne luonnossa syntyneitä rasvaevällisiä vai istukkaita. Se kertoo siitä luonnonkantojen tilanteesta kuinka paljon tässä Puulan ja Mäntyharjun koskien välissä niitä kulkee.

Tämä tuo meille positiivista julkisuuskuvaa

Matti Puranen

Touko-elokuun aikana kalatien läpi kulki 11 taimenta.

– Taimen kun on erittäin uhanalainen, niin ei voida odottaa, että niitä olisi tuhansia, toteaa Hentinen.

Voimalatioksen vierestä luikertelevan, 130 metriä pitkän, kalatien rakentaminen maksoi Suur-Savon Sähkölle suunnittelutöineen noin 200 000 euroa. Kalatien hyötyä sähköyhtiölle ei lasketa euroina.

– Tämä tuo meille positiivista julkisuuskuvaa, kertoo Suur-Savon Sähkön ympäristöpäällikkö Matti Puranen.