Seinäjoen palokunta muutti vuosien odotuksen jälkeen – ensi yönä päivystetään uusissa tiloissa

Uusi paloasema ajanmukaistaa pelastuslaitoksen tilat. Hälytysajoon lähdetään jatkossa Kapernaumin teollisuusalueelta Seinäjoen keskustan sijaan.

palokunnat
Seinäjoen uusi paloasema otetaan käyttöön tänään maanantaina kello 17.
Seinäjoen uusi paloasema..Hanne Leiwo/Yle

Seinäjoen uudella paloasemalla on tilaa 3800 neliön verran. Omat tilansa on kalustolle, kalustohuollolle, miehistölle ja miehistöhuollolle sekä muun muassa johtokeskukselle ja hallinnolle.

– Meille muodostuu nyt ajanmukaiset tilat. On paljon teknistä tilaa, pelastuslaitoksen ja Seinäjoen kaupungin tilannekeskuksetkin täällä, listaa pelastusjohtaja Harri Setälä Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Seinäjoen ns. vanha paloasema Kirkkokadulla otettiin käyttöön 14. heinäkuuta 1961. Silloin paloasemalle muuttivat palopäällikkö, ruiskumestari ja viisi palomiestä – sekä kalusto. Kalustoon kuului sammutusautona avopaloauto Chevrolet vm. 1936, sammutusauto Volvo vm. 1951 sekä Unimog S vuosimallia 1958.

– Asema on ollut sen ajan vaatimusten mukainen, mutta on syytä todeta, että maailma on muuttunut sen jälkeen. Meillä on ollut aika paljon ongelmia saada kaikki toiminnot saman katon alle ja joitain tiloja on puuttunut kokonaan, Setälä sanoo.

Seinäjoen paloasema muutti uudelle paloasemalle paraatissa.
Seinäjoen paloaseman kalusto siirrettiin uudelle asemalle paraatissa, jossa mukana oli palokunnan uutta ja vanhaakin kalustoa.Hanne Leiwo/Yle

Yksi selkeä ongelma Kirkkokadulla on liittynyt aseman sisäilmaan. Sisäilmaongelmien toivotaan nyt ratkeavan kokonaan. Uudessa rakennuksessa on lisäksi ajanmukaiset tilat muun muassa kaluston käytönjälkeisen huollon suorittamiseen.

– Henkilöstö on ollut aktiivisesti mukana suunnittelussa ja rakennusvaiheen aikana. Rakennuksessa on paljon palomiehille tarpeellista teknistä laitteistoa, joiden suunnittelussa ja rakentamisessa on meidän asiantuntemustamme käytetty, Setälä toteaa.

Kalusto siirrettiin uudelle paloasemalle kulkueena.
Viimeinen lähtö vanhalta paloasemalta.Hanne Leiwo/Yle

Keskustaan muutama minuutti lisää ajoaikaa

Uusi paloasema sijaitsee Kapernaumin teollisuusalueella osoitteessa Palovahti 3. Jouheva lähtö asemalta hälytystilanteessa varmistetaan hälytysliittymällä ja liikennevalo-ohjauksella.

Nyt tyhjenevät tilat sijaitsevat aivan Seinäjoen keskustassa. Aseman sijainnin osalta käytiin keskustelua jo ennen rakentamisen aloittamista. Uusi sijainti ja sen vaikutukset on otettu toiminnassa huomioon.

– Muutama minuutti tulee keskustaan lisää ajoaikaa, Setälä sanoo. Hän muistuttaa kuitenkin, että kaupungin laajenemissuunta huomioiden uusi paloasema sijaitsee varmasti hyvällä paikalla.

– Olemme 2014 tehneet toimintavalmiusselvityksen aseman henkilöstön kanssa. Siinä suhteessa tilanne pikkuisen muuttuu, mutta ei niin, että tarvitsisi huolestua.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Harri Setälä.
Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Harri Setälä.Hanne Leiwo/Yle

Nurmon paloaseman toiminta jatkuu ennallaan.

Pelastuslaitos muutti uusiin tiloihin maanantaina 18. syyskuuta kello 17. Ensi yö päivystetään siis jo uusissa tiloissa.

– Toivotaan rauhallista yötä, Harri Setälä toteaa.

Autohalli oli maanantaina päivällä vielä tyhjillään.
Uuden paloaseman autohalli oli maanantaina päivällä vielä tyhjillään.Hanne Leiwo/Yle
Myös modernilla paloasemalla on tangot, joita pitkin voi liukua yläkerrasta alakertaan.
Myös modernilla paloasemalla on tangot, joita pitkin voi liukua yläkerrasta alakertaan.Hanne Leiwo/Yle
Seinäjoen uuden paloaseman aula.
Seinäjoen uuden paloaseman aula.Hanne Leiwo/Yle
Seinäjoen uudella paloasemalla on tiloja myös kokouksia varten.
Seinäjoen uudella paloasemalla on tiloja myös kokouksia varten.Hanne Leiwo/Yle
Uuden paloaseman luentosali.
Uuden paloaseman luentosali.Hanne Leiwo/Yle
Jotain vanhaa - uudella paloasemalla.
Jotain vanhaa - uudella paloasemalla.Hanne Leiwo/Yle
Uuden paloaseman viestintävälineitä.
Uusi paloasema on varustettu modernilla tekniikalla.Hanne Leiwo/Yle