Kirsi Kunnas: "Kirjoitin runoja etten olisi valehdellut päiväkirjassa"

Kirsi Kunnaksen ensimmäinen runokokoelma Villiomenapuu ilmestyi 70 vuotta sitten.

Kirsi Kunnas
Yle Uutiset Pirkanmaa: Kirsi Kunnaksen runoja julkaistu 70 vuotta
Yle Uutiset Pirkanmaa: Kirsi Kunnaksen runoja julkaistu 70 vuotta

Ollessaan 22-vuotias Kirsi Kunnas julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa. Tapahtuma ei ollut itsestäänselvyys, vaan edellytti paljon työtä, joka lopulta tuotti tulosta.

– Minulle sanottiin, etteivät runokokoelmat mitään bisnestä ole mutta ne ovat kustantajalle kuin lippu salossa, kirjailija muistelee.

Minulla oli luova tarve muuttaa todellisuutta.

Kirsi Kunnas

Runot ilmestyivät aikana jolloin Suomi oli juuri selvinnyt sodasta. Kirsi Kunnaksen mukaan nuoret kirjailijat eivät voineet enää kirjoittaa sodanaikaisella, 1930-luvun kielellä. Tarvittiin uutta, rytmiltään erilaista ilmaisua.

– Se oli tehtävä! Ihan oikein tunsi tekevänsä tärkeätä työtä, Kirsi Kunnas hymähtää.

Rakastetun runoilijan ja akateemikon uraa juhlittiin Tampereella runouden, kuohuviinin ja kirjallisten kohtaamisten äärellä syyskuun puolivälissä. WSOY kertoi tilaisuudessa juhlistavansa Kunnaksen uraa hänen nimeään kantavalla 10 000 euron suuruisella palkinnolla. Kirsi Kunnas -palkinto jaetaan suomalaiselle runoilijalle ensimmäistä kertaan toukokuussa ja sen jälkeen joka toinen vuosi.

Tunteet runoiksi

Kirsi Kunnaksen mukaan hänen ensimmäinen kokoelmansa paljastaa, että kyseessä on nuori ja aloitteleva kirjailija. Samoin on nähtävissä että Edith Södergran on hänen mielirunoilijansa.

Runojen kirjoittamisen Kirsi Kunnas koki normaaliksi nuoren ihmisen tarpeeksi.

– Jotkut kirjoittavat päiväkirjoja mutta huomasin että valehtelisin päiväkirjaan. Minulla oli luova tarve muuttaa todellisuutta.

Niinpä nuori kirjailija ryhtyi ilmaisemaan tunteitaan ja ajatuksiaan runoilla, koska hän piti niiden lukemisesta. Merkitystä oli myös lapsuudenkodilla, jossa runous ja runoilijat olivat tulleet tutuiksi.

Tiitiäisen satupuu kirjan kansikuva
Heli Mansikka / Yle