Hyppää sisältöön

Aikeet lakkauttaa suositun nuoriso-ohjaajan virka saivat pienen seurakunnan takajaloilleen – nyt uhataan jopa erota kirkosta

Keskipohjalaisen Toholammin seurakunnan suunnitelma säästää nuorisotyöstä on aiheuttanut poikkeuksellisen reaktion.

"Janin kahvilassa" Kuusiston koulussa Toholammilla juodaan kahvia ja vaihdetaan kuulumisia. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Minä ja monet muut tarvitsemme Janin apua ja tukea sekä vinttiä missä saa olla rauhassa sellaisena kuin on. ------ Monelle vintti on myös turvapaikka, jos kotona tai muualla ei koe olevansa turvassa. Vintti, Jani ja nuorisotyö pitää Toholammin nuoret kasassa. Kommentti adressit.com-sivulta

Jo lähemmäs 600 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen Toholammin seurakunnan nuorisotyön jatkumiseksi nykyisellään. Lisäksi sekä kirkkovaltuutetut että kirkkovaltuuston puheenjohtaja ovat saaneet viestejä, joissa uhataan erota kirkosta, jos säästösuunnitelmat toteutetaan. Viestejä on tullut puhelimella, sähköpostilla ja tekstiviesteillä.

Kirkkoneuvosto esittää valtuustolle toisen nuorisotyönohjaajan viran lakkauttamista. Käytännössä uhattuna on Jani Heininevan virka, joka on seurakunnassa tuorein. Heininevan vastuulla ovat nuoret yläkouluiästä ylöspäin sekä koulun jälkeinen nuorisotyö, hänen kollegallaan varhaisnuorisotyö. Nuorisotyö on saatu viime vuosina kovaan kasvuun.

Kirkosta erot vähentäisivät tuloja entisestään

Valtuuston puheenjohtaja Heikki Liinamaa myöntää, että palauteryöppy yllätti, ja valtuutetut ovat nyt tiukan paikan edessä. Toholammin seurakunnan on löydettävä 150 000 euron vuosisäästöt; nuorisotyöntekijän viran lakkauttaminen ja muutama pienempi toimi toisivat siitä noin kolmanneksen.

100 000 euron säästöjä etsii kolme työryhmää. Seurakunnalla on piispantarkastuksen mukaan liikaa henkilökuntaa kokoonsa nähden. Sopiva määrä olisi 10, kun nyt työntekijöitä on 13. Seurakunnalla on myös paljon kiinteistöjä, joista osa voitaisiin myydä, jos ne saataisiin kaupaksi.

Liinamaa myöntää, että tilanne on vaikea. Hänen mukaansa nuorisotyöntekijän virka voidaan pitää, jos säästökohteeksi löydetään jotain muuta. Hän muistuttaa silti, ettei viran lakkauttaminenkaan tarkoittaisi nuorisotyön loppumista. Toisaalta kirkosta eroaminen syventäisi seurakunnan taloudellista ahdinkoa, kun verotulot laskisivat, muistuttaa Liinamaa.

"Hyvät ja lempeät kasvot"

Heininevan työ korostui runsaat kolme vuotta sitten, kun neljän nuoren hengen vaatinut kuolonkolari ravisteli pientä kuntaa. Vasta toista vuotta aiemmin valmistunut ohjaaja oli itsekin kovilla auttaessaan nuoria.

Heinineva ei haluaisi palata tuohon asiaan. Se kesä nosti hänen mukaansa koko kunnan ja nuorison yhteisöllisyyttä: opetti pitämään yhdessä huolta niistä, jotka eivät olleet selvitä tapahtuneesta. Enää asiasta ei puhuta, nyt nuoret haluavat Heininevan mukaan mennä eteenpäin, katsoa tulevaan.

Taannoisen kuolonkolarin uutisointi puhuu puolestaan. Toholammilla ja seurakunnalla oli silloin hyvät ja lempeät kasvot. / Kommentti adressit.com-sivulla.

Koululla Janin kahvilassa vaihdetaan päivän kuulumiset

Kuusiston koululla kokoontuu keskiviikkoisin seurakunnan huoltoasema eli "Janin kahvila". Lukion ykköset Tuukka ja Roope sekä kakkosella olevat Anni ja Enna kertovat, että yleensä paikalla vain chillaillaan, juodaan kahvia ja puhutaan Janin kanssa.

– Ihan kaikesta. Yleensä koulusta, mutta mistä tahansa. Koulusta, mopoista. Riippuu vähän päivästä.

Nuoria seurakunnan kahvilassa Kauniston koulussa Toholammilla. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Kaikki neljä ovat mukana seurakunnan toiminnassa: vähintään nuorten illoissa, osa myös isosina ja leireillä. He vahvistavat, että väkeä on tullut lisää viime vuosina. Selityskin on nuorten mielestä helppo löytää:

– Jani on hyvä tyyppi ja saa meidät nuoret mukaan tähän hommaan!

– Jani osaa olla tosi mukava kaikille ja ottaa kaikki mukaan.

Mukana olevat tuovat omia kavereitaan, ja niin joukko kasvaa. Tuukka, Roope, Anni ja Enna vastustavatkin suunnitelmia supistaa toimintaa lakkauttamalla toinen nuorisotyön viroista.

– Meiltä nuorilta vietäis paikka kuulua seurakuntaan. Päättäjiltä se viestittää, että me nuoret ei oltais mitenkään tärkeitä.

– Ei nuoria välttämättä kiinnosta toiminta, jos ei ole muuta kuin jumalanpalvelus.

Seurakunnan ja koko valtion tulevaisuus on nuorissa! Jos jätämme nuoret heitteille, ei tulevaisuutta ole. Näinä päivinä kun kristinusko menettää merkitystään, huonon ratkaisu mitä seurakunta voi tehdä on lopettaa nuorisotyö. Sillä on kauaskantoiset vaikutukset koko yhteiskunnassa. ----- Kun rahat on tiukalla ei kannata viedä niiltä jotka eniten sitä tarvitsee. ---- Jos seurakunta pitää nuoria tärkeinä ja arvokkaina on suunnitelmia muutettava. Muussa tapauksessa seurakunnan viesti on todella tyly ja vakava. / Kommentti adressit.com-sivulla.

Kävijämäärät pärjäävät vertailussa isompienkin kanssa

Aiemmin koko nuorisotyö on Toholammin seurakunnassa hoidettu yhden ihmisen voimin. Se ei toimi, sanoo Jani Heinineva, joka korostaa arvostavansa kollegan työtä varhaisnuorten parissa:

– Se kalenteri on täynnä, ei sinne mahtuisi kaikki muu. Jos on vain yksi, se yksi uuvuttaa itsensä. Väsy siinä tulee, kun haluaa tehdä kaiken hyvin.

Tilastot kertovat, että satsaus työntekijöihin näkyy: vuonna 2012, ennen toisen viran perustamista nuortenilloissa kävi keskimäärin kuusi nuorta. Nyt keskiarvo on 40. Toholammin asukasluku on runsaat 3200.

Otetaanpa nuoret pois, niin ei ole mummoja kirkossa. Mummot eivät kasva sateessa metsässä, vaan ne kasvavat näistä nuorista!

Nuorisotyönohjaaja Jani Heinineva

Heinineva huomauttaa, että luvut pärjäävät vertailussa suurempien kaupunkien, kuten Kokkolan, kanssa sekä suhteellisesti että joskus absoluuttisestikin verrattaessa.

Toivon, että Jani Heininevan kehuttu työ nuorten parissa jatkuu. Jos kaveri saa kymmenet yläaste-ja lukioikäiset liikkeelle pe-iltaisin ja nuoret viihtyvät siellä, niin kyllä tuollaisesta tyypistä kannattaa pitää kiinni! / Kommentti adressit.com-sivulla.

Nuorten ilta on toiminnan perinteisin muoto. Sen rinnalle on viime vuosina tullut sporttikerhoja, Raamis-piirejä, leirejä, bändikämppä ja yksi Suomessa harvinaisista seurakunnan mopotalleista. Lisäsi nuorisotyöntekijät käyvät säännöllisesti Toholammin ja Lestijärven yläkouluissa.

Jos toinen virka lopetetaan, mitä tuosta työstä loppuu?

– Kaikki paitsi nuorten illat. Ne ovat viimeinen asia, joka pysyy, ennustaa Heinineva.

Päättäjät päättävät ja kantavat vastuun

Allekirjoitan, koska on surullista jos Toholammin seurakunnan nuorisotyö kokee säästötoimia näinkin radikaalisti. Nuorisotyöhön täytyy aina panostaa, oli kunta kuinka pieni tahansa. Jokaisen kunnan nuorilla on oikeus nuorisotyöhön jossa nuoret menevät kaikkien säästötoimien edelle. / Kommentti adressit.com-sivulla.

Heinineva on onnellinen siitä, että nuoret ja heidän vanhempansa ovat pitäneet toiminnasta. Hän sanoo katsovansa tilanteen kehittymistä rauhassa ja tekevänsä työnsä täysillä. Taistelun hän jättää niille, jotka ovat osoittaneet tukensa.

– Hölmöähän tämä on, mutta päätäntävalta on annettu jonnekin, ja he kantavat vastuun. Jos lakkautuspäätös kaikesta huolimatta tulee, kyllä seurakunnan johto saa selittää aika paljon ja vastata heille, jotka pettyvät.

Heinineva muistuttaa, että nuorisotyön hedelmistä nautitaan vuosikymmentenkin päästä.

– Otetaanpa nuoret pois, niin ei ole mummoja kirkossa. Mummot eivät kasva sateessa metsässä, vaan ne kasvavat näistä nuorista!

Kukaan meistä nuorista ei varmaankaan puhu kotona aivan kaikesta. On kiva, että on luotettava ja hauska ihminen kenelle voi puhua eli Jani ./ Kommentti adressit.com-sivulla.

.
.