Pohjois-Korean siirtotyöläiset lähettävät rahaa Kim Jong-unille  – YK:n pakotteet iskevät ensimmäistä kertaa työläisten riistoon

Pohjoiskorealaisia siirtotyöläisiä on eniten Venäjällä ja Kiinassa.

Pohjois-Korea
Kaksi perinteiseen korealaiseen mekkoon pukeutunutta nuorta tyttöä kattaa pöytää.
Pohjoiskorealaisia työskentelee mm. korealaisissa ravintoloissa Pekingissä. Kuva on vuodelta 2016. Wu Hong / EPA

Kiinan Pekingiin matkustanut länsimainen turisti saattaa viettää illan eksoottisessa pohjoiskorealaisessa ravintolassa. Etäisen oloiset, kauniit tarjoilijat kantavat pöytiin korealaisten perinneherkkua kimchiä. Rohkeimmille saattaa löytyä koirakeittoa ruokalistan ulkopuolelta.

Ei tule ehkä ensimmäiseksi mieleen, että tarjoilijat saattavat tehdä orjatyötä.

Orjatyön kaltaisiin oloihin viittaa kuitenkin esimerkiksi se, että tarjoilijoiden palkasta leikataan suoraan suurin osa, jopa 70–80 prosenttia, lähetettäväksi Pohjois-Korean hallinnolle.

Lisäksi siirtotyöläisiä valvovat ulkomaillakin Pohjois-Korean viranomaiset. Päivät ovat pitkiä ja niiden jälkeen on osallistuttava propagandatunneille. Liikkuminen kaupunkien laidoilla olevista asuntoloista on tiukasti valvottua. Työpaikoilla ei usein noudateta työehtoja.

– Selvitysten mukaan Pohjois-Koreaan on lähetetty takaisin ihmisiä niin huonossa kunnossa, että he ovat heti kotimaahan päästyään menehtyneet, sanoo vanhempi tutkija Elina Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

Sinkkonen valmistelee parhaillaan instituutille julkaisua Korean niemimaan turvallisuuskysymyksistä. Siinä käsitellään myös siirtotyöläisiä.

Siirtotyöläisten lähettämällä valuutalla on merkitystä

Maailmalla arvioidaan olevan jopa 50 000–100 000 Pohjois-Korean johdon ulkomaille lähettämää työntekijää.

Tarkkoja lukuja ei ole, mutta eniten heitä arvioidaan olevan Venäjällä: 20 000–30 000 ihmistä vuodessa. Toiseksi suurin työllistäjä on Kiina.

Venäjän Kaukoidässä, Vladivostokissa, heitä on rakennustyömailla ja metsätöissä. Heitä on osallistunut muun muassa ensi vuoden jalkapallon MM-kisastadionin rakentamiseen Pietarissa, kertoo New York Times -lehti. (siirryt toiseen palveluun) Pohjoiskorealaiset ovat olleet rakentamassa MM-jalkapallostadionia myös Qatarissa.

Pohjois Korealainen siitotyläinen Valdivostokissa Venäjällä.
Pohjoiskorealainen siirtotyläinen Vladivostokissa Venäjällä.Sovfo / AOP

Tyypilliset työpaikat ovat rakennustyömaiden lisäksi hikityöpajoissa, maatiloilla ja ravintoloissa.

Tietoja on kerännyt muun muassa Etelä-Koreassa toimiva ihmisoikeusjärjestö Database Center for North Korean Human Rights. (siirryt toiseen palveluun)

Siirtotyläisten käyttö näyttää lisääntyneen viime vuosina, kun talouspakotteet ovat karsineet Pohjois-Korean muita mahdollisuuksia hankkia ulkomaanvaluuttaa. Siirtotyöläisillä yritetään kiertää pakotteiden vaikutusta.

– On arvioitu, että vuosina 2014–2015 siirtotyöläiset ansaitsivat noin 120–230 miljoonaa dollaria (100–200 miljoonaa euroa) vuodessa. Kyllä sillä on jo merkitystä, sanoo Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

YK:n pakotteet puuttuvat ensi kertaa siirtotyöläisten käyttöön

YK:n turvallisuusneuvoston aiemmin syyskuussa hyväksymät Pohjois-Korean vastaiset pakotteet puuttuvat ensimmäistä kertaa myös tämän kaltaiseen nykyajan orjatyöhön. Yksittäisillä mailla on voinut olla käytössä siirtotyöläisten käytön kieltäviä rajoituksia jo tätä ennen.

YK:n päätös kieltää uusien työsopimusten tekemisen Pohjois-Korean kanssa. Näiden pakotteiden takana ovat myös Venäjä ja Kiina.

– Nyt on olennaista, että kaikki maat noudattavat pakotepäätöstä. Venäjällä ja Kiinassa, missä työntekijöiden oloissa on muutenkin puutteita, päätöksen valvonta voi tietysti olla vaikeaa, tutkija Elina Sinkkonen sanoo.

Ilmeisesti YK:n päätös ei vaikuta maailmalla jo oleviin pohjoiskorealaisiin. Usein heidän työsopimuksensa ovat määräaikaisia.

Myöskään EU:n maine ei ole puhdas

Myös Euroopassa on käytetty Pohjois-Korean ulkomaille lähettämiä työläisiä. Eniten heitä on ollut Puolassa, mutta myös Tšekissä ja Romaniassa. Puolassa suurin työllistäjä on ollut telakkateollisuus.

– Siellä pitkät alihankkijaketjut ovat vaikeuttaneet sen selvittämistä, mistä työntekijät tulevat ja kuka heidät on palkannut, Sinkkonen huomauttaa.

Puolassa pohjoiskorealaisiin suhtauduttiin lisäksi pitkään itsensä työllistäjinä, mikä vaikeutti viranomaisvalvontaa.

Kohua herätti myös vuoden 2014 tapaus, jossa yksi telakalla ilman asianmukaisia varusteita työskennellyt siirtotyläinen kuoli.

Yleisesti ottaen ilmiöstä syntyi sen verran suuri kohu, että Puola sanoo lopettaneensa uusien työlupien myöntämisen pohjoiskorealaisille vuonna 2016.

Kansainvälinen tietoisuus pohjoiskorealaisten palkkaamiseen liittyvistä ongelmista on siis lisääntynyt ja asiaan yritetään puuttua.

Käytäntöjen kiristyminen ei silti välttämättä ole Pohjois-Koreasta lähtevien itsensä mieleen. Heille kurjatkin olot ulkomailla voittavat olot kotimaassa.

Komennukset ovat olleet niin haluttuja, että niiden saamiseksi on oltu valmiita maksamaan lahjuksia Pohjois-Korean viranomaisille. Ulkomaankomennuksille pääsemiseksi on läpäistävä hakuprosessi, jota johtaa Pohjois-Korean työväenpuolueen alainen yksikkö.

– Heidän palkastaan itselleen jäävällä pienelläkin summalla on arvoa Pohjois-Koreassa, huomauttaa Elina Sinkkonen.

Siirtotyöläisten kohtelua voi kuitenkin pitää monelta osin ihmisoikeusloukkauksena. Lisäksi heitä palkkaavat maat tukevat suoraan rahallisesti myös Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia.

Lue lisää:

Kim Jong-un: Yhdysvallat maksaa kalliisti Trumpin puheista

Trump YK:ssa: Roistovaltiot Yhdysvaltain ja maailman uhka

Tässä Trumpin kolme värikkäintä pointtia – "Rakettimiehestä" YK-puhe muistetaan vielä huomennakin