Jouni Kokkoniemi selätti syövän kolme kertaa – trubaduuri jakaa elämäniloa laulamalla päivä- ja palvelukodeissa

Mies, kitara ja sata hyväntekeväisyyskeikkaa. Oululainen Jouni Kokkoniemi ei luovuttanut vaikeuksien alla, vaan päätti parannuttuaan viestittää positiivisuutta musiikin avulla.

Jouni Kokkoniemi soittaa kitaraa ja laulaa Oulun Aleksinkulmassa.

OULU Työkyvyttömyyseläkeläinen Jouni Kokkoniemi asettelee mikrofonia oikealle korkeudelle esiintymistä varten. Alkamassa on sadas esiintymistilaisuus Oulun Aleksinkulmassa. Tupa pullistelee väkeä, osa hänelle hyvinkin tuttuja.

Trubaduuri Jouni Kokkoniemi on kiertänyt eri palvelutaloissa ja päiväkodeissa esiintymässä kitaransa kanssa. Suomi 100 -juhlavuoden tempaus oli looginen jatko esiintymisille ja melkoinen haaste.

– Olen itse järjestänyt ja sopinut kaikki tilaisuudet. Onhan tämä kova urakka, mutta kuitenkin sen arvoista. Kukapa muu kävisi laitoksissa, kouluissa tai hoitokodeissa esiintymässä, Kokkoniemi sanoo.

Kirurgin veitsi on tullut tutuksi

Jouni Kokkoniemeltä on vuosien varrella syövän takia leikattu aivolisäke, mahalaukku ja perna. Lisäksi hänen elämäänsä rajoittaa osteoporoosi. Ensimmäisen kertaa syöpä todettiin vuonna 1984, jolloin häneltä poistettiin aivolisäke.

– Leikkaus tehtiin menemällä silmän kautta sisään aivoihin. Aivojen alta poistettiin aivolisäke ja sen jälkeen alkoi sädehoito.

Kukapa muu kävisi laitoksissa, kouluissa tai hoitokodeissa esiintymässä.

Jouni Kokkoniemi

Aivolisäke on noin herneen kokoinen hormoneja tuottava rauhanen. Aivolisäke tuottaa useita hormoneja, joista monet säätelevät muiden elimistön hormonirauhasten toimintaa. Kokkoniemi on elävä esimerkki siitä, että ilman aivolisäkettäkin voi pärjätä.

Työkyvyttömyyseläkeelle Kokkoniemi jäi vuonna 1990.

Elämänilon ja huumorin kautta

Sairaudet eivät ole lannistaneet entistä konekauppiasta. Kokkoniemestä huokuu huumori. Esimerkkinä käy suhtautuminen hetkeen, kun häneltä oli poistettu aivolisäke.

– Lääkäri totesi leikkauksen jälkeen, että Jouni, sinua ei saada koskaan säädettyä ihan kohdalleen, Kokkoniemi kertoo.

Kun Kokkoniemi palasi ensimmäistä kertaa vuonna 1984 Oulun yliopistollisesta keskussairaalasta syöpädiagnoosin jälkeen kotiin ja istui sohvalle, niin hän ajatteli, että siinäkö hänen elämänsä oli.

Trubaduuri Jouni Kokkoniemi hauskuuttaa kuulijoita Oulun Aleksinkulmassa. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Leikkauksen jälkeen hän risti kätensä ja toivoi, että saisi elää vielä jonkin aikaa. Sen jälkeen hän tarttui kitaraan ja lähti kiertämään esiintymässä. Samalla reissulla trubaduuri on edelleen.

Jouni Kokkoniemi parani syöpäsairauksista 1990-luvun loppupuolella. Sen jälkeen elämä on kantanut. Nyt hänelle voimaa ja positiivisuutta antavat myös toiset ihmiset, minkä vuoksi hän haluaa jakaa iloa eteenpäin.

Ajatukset pois sairaudesta musiikin avulla

Jouni Kokkoniemi aloitti kitaransoiton jo nuorukaisena. Harrastus jäi, mutta hän löysi laulamisen ja soittamisen uudelleen, kun syöpäsairaudet ilmenivät. Musiikki antaa hänelle erittäin paljon.

– Jos minulla on huono päivä, keljuttaa totaalisesti ja sohva meinaa imeä, niin menen omaan huoneeseeni ja otan kitaran käteen ja alan laulamaan, Kokkoniemi kertoo.

Lääkäri totesi leikkauksen jälkeen, että Jouni, sinua ei saada koskaan säädettyä ihan kohdalleen.

Jouni Kokkoniemi

Hän kertoo laulavansa yksikseen ja antavansa positiivista palautetta.

– Kun itse kehuu itseään, niin se ei ole huhupuhetta eikä tule kautta rantojen, Kokkoniemi sanoo.